École polytechnique

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Polytechnická škola
École centrale des travaux publics a École polytechnique
Logo univerzity
Logo
Motto
Pour la Patrie, les Sciences et la Gloire
Datum založení28. září 1794
Počty akademiků
Studentů celkem2 316 (2018)
Další informace
Ulicerue Descartes, rue Clovis, rue du Cardinal-Lemoine, rue d'Arras, Rue Monge, rue des Bernardins a rue de la Montagne-Sainte-Geneviève
Zeměpisné souřadnice
ČlenstvíKonference vysokých škol, Konference ředitelů francouzských inženýrských škol, Univerzita Paris-Saclay, ParisTech, Couperinovo konsorcium, UniverSud Paris, Medicen, Národní telekomunikační síť pro technologie, vzdělávání a výzkum, EuroTeQ a Univerzitní agentura frankofonie
polytechnique.edu
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Pařížské sídlo školy v Rue Descartes v letech 1805-1976

École polytechnique (často přezdívána X) je nejvýznamnější a nejznámější francouzská vysoká škola technického zaměření. Je známa svými vysoce náročnými přijímacími testy, ale také tím, že její absolventi jsou ve Francii považováni za elitu. Samotná škola má podobné postavení jako například Massachusettský technologický institut (MIT) ve Spojených státech.

Absolventi školy zastávají mnoho důležitých řídících míst ve francouzském průmyslu a ekonomice. Z řad studentů a absolventů vzešlo několik držitelů Nobelovy ceny či jiných prestižních vědeckých ocenění a několik francouzských prezidentů.

Základní informace[editovat | editovat zdroj]

École polytechnique byla založena v roce 1794 a její sídlo se nacházelo v Latinské čtvrtiPaříži. V roce 1805 ji Napoleon Bonaparte přeměnil na důstojnickou školu, takže od té doby studenti – pokud jsou francouzskými občany – nosí vojenské uniformy a mají status a plat důstojníků. Avšak ani studenti ze zahraničí neplatí školné. Dnes sídlí tato vysoká škola ve městě Palaiseau asi 15 km jihozápadně od Paříže, kam se přestěhovala v roce 1976. Škola patřila též k zakládajícím členům sdružení ParisTech a každoročně na ní úspěšně dostuduje přes 500 studentů. Na škole je zapsáno přes 2000 studentů. Barvami vysoké školy jsou červenážlutá. Jako důstojníci se studenti školy také pravidelně účastní oslav dobytí Bastily. V dobách ohrožení země bojovali studenti polytechniky za Francii, například v letech 1814-1815. Na nádvoří školy je pomník všem studentům, kteří padli za obranu vlasti.

Studijní programy[editovat | editovat zdroj]

Polytechnika nabízí tříletý bakalářský a čtyřletý inženýrský program v řadě oborů a vedle toho několik magisterských a doktorských programů. Asi třetina studentů jsou cizinci, magisterské a doktorské programy se učí většinou v angličtině. Nejdůležitější je inženýrský program, který začíná osmi měsíci vojenského výcviku a čtyřmi měsíci společných kurzů matematiky, fyziky, počítačů a ekonomie. Ve druhém roce si každý student vybere 12 kurzů z nejméně 5 různých disciplín, včetně humanitních a společenských věd. Třetí rok je věnován intenzivnímu studiu určitého oboru nebo tématu a končí čtyřměsiční praxí. Čtvrtý rok tráví většina studentů na nějaké jiné polytechnické škole, 35 % studentů volí zahraniční školy. Už během studia se nejlepším studentům otvírá přístup do státní služby. École polytechnique je členem Evropské univerzitní aliance EuroTeQ.

Slavní studenti a absolventi[editovat | editovat zdroj]

(X znamená rok přijetí)

Vědci[editovat | editovat zdroj]

Průmyslníci, ředitelé[editovat | editovat zdroj]

Politikové[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]