Slav

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Možná hledáte: informační systém SLAV.
Slav
שליו
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výškacca 30 m n. m.
StátIzraelIzrael Izrael
distriktPásmo Gazy
oblastní radaChof Aza
Slav
Slav
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel50 (2005[1])
Správa
Vznik1980
Oficiální webnew.katif.net/city.php?page=20
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Slav (hebrejsky: שליו, doslova „Křepelka“) byla izraelská osada v bloku Guš Katif, který se nacházel v jihozápadním cípu Pásma Gazy. Obyvatelé osady byli vystěhováni v rámci Izraelského plánu jednostranného stažení v roce 2005.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Slav byla založena v roce 1980, jako osada polovojenské jednotky Nachal. Pojmenována byla podle druhu ptáka (křepelka), kterého Izraelité jedli během svého putování pouští při exodu z Egypta. V roce 1982 se Slav stala v důsledku podepsání Egyptsko-izraelské mírové smlouvy a následného izraelského stažení ze Sinajského poloostrova tranzitním táborem pro bývalé osadníky ze Sinaje a rovněž dočasným domovem pro dívčí náboženský seminář Midrešet Hadarom. Počátkem 90. let bylo toto území rozděleno na vojenskou základnu a obytnou oblast, kde žilo několik rodin. V roce 2001 se počet obyvatel osady zvýšil o malou skupinu lidí, mezi kterou patřil vojenský personál a studenti vojenské přípravné školy Ocem, která se nacházela v nedaleké vesnici Bnej Acmon.[2][3] Osada Slav nikdy nenabyla oficiálního statusu samostatné obce, třebaže fakticky šlo o nezávislou osadu.

12 rodin žijících v Slav muselo opustit své domovy 21. srpna 2005. Jejich domy byly zničeny a celá oblast byla v rámci plánu jednostranného stažení předána palestinským Arabům.

Demografie[editovat | editovat zdroj]

Údaje o vývoji počtu obyvatel pro osadu Slav neexistují, protože z hlediska statistických šetření nebyla považována za samostatnou obec. Databáze Peace Now zde k roku 2005 uvádí cca 50 obyvatel.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Disengagement - Profiling the Settlements - July 2005 [online]. Peace Now [cit. 2009-11-25]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2007-06-25. (anglicky) 
  2. Paying the Price for Peace - The Human Cost of Disengagement [online]. Ministry of Foreign Affairs [cit. 2009-11-25]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. שליו [online]. new.katif.net [cit. 2009-11-25]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2008-12-31. (hebrejsky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]