Zjevení Panny Marie v Zeitounu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Koptský chrám Panny Marie v Zeitounu a zjevení Panny Marie

Zjevení Panny Marie v Zeitounu je označení pro sérii záhadných událostí, ke kterým došlo v Zeitounu (součást egyptské Káhiry) 2. dubna 1968 a dále ve tříletém období do 29. května 1971. Zjevení v Zeitounu patří k nejznámějším a nejpozoruhodnějším mimoevropským mariánským zjevením. [1] Jedinečné je především díky skutečnosti, že se událo v dominantně muslimské zemi a mimo katolické prostředí.

Zjevení[editovat | editovat zdroj]

K prvnímu zjevení Panny Marie došlo večer 2. srpna 1968. Dva muslimští muži si všimli ženské postavy na střeše koptského chrámu Panny Marie. V domnění, že se tato žena v bílém chystá spáchat sebevraždu, volali na ni: "Neskákejte, neskákejte". V tu chvíli se již v blízkosti kostela začal shromažďovat hlouček lidí. Někdo ve shromáždění zvolal, že se jedná o "Matku Boží", čímž údiv a zaujetí shromážděných lidí pochopitelně ještě vzrostl.

Panna Maria se dále zjevovala v každém týdnu ještě po další tři roky. [1][2]

Záhadná světla[editovat | editovat zdroj]

Se zjevením v Zeitounu se pojí fenomén zvláštních probleskujících světel na střeše koptského chrámu Panny Marie. Navzdory různým nabízeným vysvětlením se spolehlivě nepodařilo zodpovědět otázku o jejich původu. Fenomén záblesků, které provázely zjevení v Zeitounu, daly vzniknout dalšímu mariánskému titulu - Naše Paní Světla.[1] Existuje celá řada fotografií a videozáznamů, které zeitounské události dokumentují.

Poselství[editovat | editovat zdroj]

Na rozdíl od jiných velkých mariánských zjevení, jako jsou ta v Paříži, Fatimě či Akitě, zjevení v Zeitounu není spojeno s jedním konkrétním poselstvím, které by Matka Boží předávala vizionářům.

Uznání zjevení[editovat | editovat zdroj]

Koptská pravoslavná církev rychle uznala pravost zjevení. Postoj katolické církve (byť se k tehdejšímu pontifikovi Pavlu VI. dostaly zprávy hovořící ve prospěch pravosti událostí) je neutrální, neboť k událostem došlo v rámci Koptské církve.[3]

Souvislosti[editovat | editovat zdroj]

Egypt je z hlediska evangelijního příběhu Ježíše Krista a jeho matky Marie významný, neboť právě zde Svatá rodina uprchla před pronásledováním od krále Heroda v době po Ježíšově narození. Egypt byl součástí Římské říše, stejně jako Judské království, proto se pravděpodobně jevil jako rozumná lokalita pro útěk před pronásledováním. [4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c The Overlooked Marian Apparitions at Zeitoun, Egypt. Catholic Exchange [online]. 2020-07-27 [cit. 2022-08-31]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Zázrak v Zeitunu. www.orthodoxia.cz [online]. [cit. 2022-08-31]. Dostupné online. 
  3. MAZURCZAK, Filip. Our Lady of Zeitoun and Christianity in Egypt. www.catholicworldreport.com [online]. [cit. 2022-08-31]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Život Panny Marie (X): Útěk do Egypta. Opus Dei [online]. [cit. 2022-08-31]. Dostupné online.