Yemi A.D.

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Yemi A.D.
Yemi A.D. v roce 2015
Yemi A.D. v roce 2015
Rodné jménoYemi Akinyemi Dele
Narození4. listopadu 1981 (42 let)
Liberec, ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Národnostčeská
Povoláníchoreograf, art director, multi-disciplinary creative, performer, výtvarný umělec
Partner(ka)Jaromír Smetana
OceněníStříbrná medaile předsedy Senátu (2022)
Webová stránkahttp://www.yemiad.com
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Yemi Akinyemi Dele, známý jako Yemi A.D., (* 4. listopadu 1981 Liberec) je český choreograf, herec, výtvarný umělec, umělecký režisér, performer a potenciální astronaut.[1]

Dětství a rodinný život[editovat | editovat zdroj]

Yemi se narodil v Liberci nigerijskému otci a české matce.[2] Otec v Praze studoval Vysokou školu ekonomickou, ale v Yemiho čtyřech letech byl při pravidelné návštěvě rodičů v Nigérii zadržen (v důsledku ozbrojeného státního převratu) a dalších 18 let se do Česka nevrátil. Yemiho matka se později znovu vdala a Yemi vyrůstal s otčímem.[3] Kontakt s otcem se Yemimu po letech podařilo znovu obnovit a nyní žije s celou rodinou v Praze.

V šestnácti letech se Yemi osamostatnil a přestěhoval se za studiem a prací do Prahy. Záhy začal také vyučovat tance v Nizozemsku a Švédsku a studovat Street dance v Los Angeles ve vyhlášené hollywoodské taneční škole MaDonny Grimes.

Veřejně se hlásí ke své homosexuální orientaci a podporuje LGBTQ+ komunitu. S partnerem žije v Praze, v registrovaném partnerství.

Profesní kariéra[editovat | editovat zdroj]

Po návratu z USA založil v roce 1999 JAD Dance Company, seskupení českých i zahraničních tanečníků a choreografů. Zkušenosti z produkce a kreativity jej přivedly k aktivní spolupráci se zahraničními umělci a jeho představení sklidila úspěch v mnoha městech po celém světě, včetně Tokia, Londýna, Barcelony, Bombaje, Los Angeles, Šanghaje, Paříže a New Yorku.

Souběžně Yemi dokončil studium umělecké režie a copy-writing na Central European Advertising Art Institute. Následně zahájil spolupráci se skupinou Charlie Straight. Produkoval také první videoklip Bena Cristovao, či artový klip amerického rappera Turbo T. Double s názvem ATOMS.

Choreografiemi se snaží vyjádřit provázanost různých kultur a společností. Yemiho nikdy nekončící touhou je motivace mladých lidí. Pomáhá jim v rozvoji jejich talentu a zbavuje je strachu při objevování jejich vlastní individuality či kořenů. 

JAD Dance Company[editovat | editovat zdroj]

Prostřednictvím JAD Dance Company (JAD DC) měl Yemi možnost sdílet jedinečné taneční styly, které byly dříve pro tanečníky v post-komunistické České republice nedostupné a neznámé. Od samého vzniku měla skupina dobrou pověst, a to především díky vysoké kvalitě tanečních technik. A právě to přitahuje mnoho uznávaných tanečníků z celého Česka i Slovenska dodnes. Hlavním zaměřením skupiny JAD DC je Street FUSION. Za zmínku stojí také spolupráce JAD Dance Company a Kanye Westa. V roce 2010 se její členové stali hlavními tanečníky ve videoklipu Runaway.

Yemi je zakladatelem Dance Academy Prague (DAP) – taneční školy, v níž se vzdělávají lidé různých věkových kategorií, s různými tanečními schopnostmi či zkušenostmi. Od choreografů rozličných národností se studenti mohou naučit styly, jako jsou je Hip-Hop, Moderní balet, Jazz, Contemporary, MTV style, Dance Hall a mnoho jiných (do dnešního dne zde Yemi vyučuje svoji lekci Street FUSION).  Po těchto kursech mají někteří ze studentů příležitost vystoupit živě v ulicích Prahy, pro korporace či na podiích lokálních i mezinárodních soutěží.

Spolupráce s Kanyem Westem[editovat | editovat zdroj]

Známou je především jeho spolupráce s americkým hudebníkem Kanyem Westem. Podílel se na jeho videoklipu k písni Runaway a následně vytvořil další choreografické kompozice, například na předávání MTV Music Award nebo v legendárním pořadu Saturday Night Live. Spolupráce vyvrcholila režií Westova doposud největšího amerického turné Yeezus Tour.

Spolupráce se skupinou Charlie Straight[editovat | editovat zdroj]

Yemi také zahájil spolupráci se skupinou Charlie Straight a režíroval jejich videoklip, který získal ocenění na MTV Czech, jako nejlepší hudební video roku 2011.

Jiné projekty[editovat | editovat zdroj]

Yemi hrál v několika filmech zahraničních produkcí: Letopisy Narnie: Princ Kaspian (USA, 2008)[4], Red Tails (USA, 2012), Případ nevěrné Kláry (Itálie, 2009)[5] a v českém seriálu Ordinace v růžové zahradě. Vystupoval a vedl choreografii 6 sérií nejsledovanějšího pořadu TV Nova – Tvoje tvář má známý hlas.

Byl moderátorem televizního pořadu Eso a také prvním českým korespondentem pro MTV Europe. Dva roky vystupoval jako tanečník v hlavní taneční roli původního českého muzikálu Monte Cristo.

V roce 2013 vydal svůj debutový maxisingl s názvem Equals.[6] V roce 2014 byl čtenáři MF Dnes vybrán mezi 24 nejvlivnějších osobností Česka. První skladba z této desky s názvem The Moment byla poprvé představena v přímém přenosu udílení cen Akademie populární hudby Anděl.[7]

Jako speaker se zúčastnil roku 2016 pražského TEDx, kde vystoupil s originálním povídáním na téma mileniálové. Od roku 2017 je také jedním z prvních ambasadorů Cílů udržitelného rozvoje za Českou republiku při OSN a jedním ze tří ambasadorů Dobré vůle pod ministerstvem zahraničních věcí ČR.

V únoru 2019 začala americká televizní stanice CBS vysílat novou talentovou soutěž The World’s Best a Yemi byl vybrán mezi 50 expertních porotců z celého světa.[8] V roce 2019 si zahrál ve světové reklamní kampani Apple „Life on iPad“ propagující produkt iPad Pro. Yemi je ambasadorem elektromobility pro Mercedes-Benz v České republice. V květnu 2020 se Yemi A.D. stal prvním českým členem Henry Crown Fellowship Network (Aspen Institute USA) a zde obdržel také stipendium.[9]

V roce 2022 byl vybrán do týmu japonského miliardáře Jusaku Maezawy, ten chce s týmem obletět Měsíc, měl by se tak stát astronautem.[1]

Anti-Panic Platform[editovat | editovat zdroj]

V době pandemie koronaviru Yemi A.D. zorganizoval virtuální konference Anti-Panic Platform[10], na nichž čeští byznysoví prominenti diskutovali o tom, jak vyřešit patové situace i naděje do budoucna. Později uspořádal podobnou konferenci pod názvem Moonshot Platform[11] ve Spojených státech. Jako diskutující tam vystoupili šéf největší newyorské organizace bojující s chudobou Wes Moore, Kathryn Stevensonová, šéfka týmu vyvíjejícího vakcínu proti covidu-19 na Harvardu, šéfka start-upů v Googlu Jewel Burks Solomonová, bývalá americká ministryně zahraniční Madeleine Albrightová či Jessie Woolley-Wilsonová, šéfka DreamBox Learningu[12], největší platformy pro distanční vzdělávání.[13]

Choreografie[editovat | editovat zdroj]

  • Runaway – „Runaway Movie“ (2010)[14]
  • Saturday Night Live – vystoupení Runaway a Power pro Kanye West (2010)
  • MTV Video Music Awards (2010)[15]
  • Coachella Festival (2011)
  • Mawazine Festival (2011)
  • Splendour In The Grass Festival (2011)
  • European Festival Tour (Lisabon, Portugalsko / Herdforshire, UK / Bergen, Norsko / Oslo, Norsko / Kodaň, Dánsko / Göteborg, Švédsko / Helsinky, Finsko / Krakow, Polsko) (2011)
  • XBOX Modern Warfare 3 Convention (Los Angeles, Kalifornie); Essence Festival (New Orleans, Louisiana) (2011)
  • Summerfest (2011)
  • Austin City Limits Music Festival (2011)[16]
  • Big Day Out Australian Tour (2012)

Režie a produkce[editovat | editovat zdroj]

  • Internetová virální kampaň pro CZ.NIC
  • Videoklip Ben Cristovao – “Give Me Some More”
  • Videoklip Charlie Straight – “School Beauty Queen”
  • Videoklip MISTA – “Never Hide”
  • Videoklip Kanye West – “Lost In The World”
  • Videoklip Polica – “Wandering Star”
  • Tanečník roku[17]
  • Elite Model Look[17]

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

  • Nejlepší mediální kampaň PIAF – využití sociálních sítí & virálního marketingu v ČR – kampaň “Doublers”
  • Nejlepší videoklip MTV Czech Charlie Straight – “School Beauty Queen” (2011)
  • 24 Nejvlivnějších lidí v České republice, voleno MF Dnes (2010)
  • Choreografie k vystoupení Kanyeho Westa – Power a Runaway v pořadu Saturday Night Live – show byla hodnocena jako nejlepší živé vystoupení v historii tohoto pořadu (2010)
  • 2. vicemistr ČR ve sportovním aerobiku federace IFAA
  • Cena pro nejlepší event (Czech Events Awards) – JAD Productions in 2014, 2015 and 2016
  • World's Best Event – JAD Productions (2015, 2016, 2018)
  • Mezinárodní ocenění za digitální kampaně pro adidas Originals a Mercedes Benz – JAD Productions
  • London Loop Awards – vítěz kategorie B2P, vítěz kategorie Best use of Web & Social media

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Český choreograf Yemi A.D. poletí do vesmíru. Na cestu kolem Měsíce ho chce vzít japonský miliardář. iROZHLAS [online]. [cit. 2022-12-09]. Dostupné online. 
  2. Bio [online]. YEMI AD [cit. 2013-08-13]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-09-24. (anglicky) 
  3. ČERVINKOVÁ, Radka. 13. komnata Yemiho A. D. [online]. Česká televize, 2010 [cit. 2013-08-13]. Čas 2:00 až 4:00. Dostupné online. 
  4. http://www.nytimes.com/movies/person/1581155/Yemi-A-D
  5. https://mubi.com/films/the-case-of-unfaithful-klara
  6. http://www.super.cz/168545-yemi-to-s-hudbou-mysli-vazne-na-obal-cdcka-ho-zvecnil-dvorni-fotograf-spielberga-deppa-ci-brada-pitta.html
  7. http://www.youtube.com/watch?v=YIKKMyvuZQg
  8. KRAJČÍKOVÁ, Zuzana. Amerika má novou talentovou soutěž. Jedním z porotců je i Čech Yemi A. D.. Forbes [online]. 2019-02-10 [cit. 2019-02-10]. Dostupné online. 
  9. Yemi A. D. studuje s miliardáři, ale sám nakupuje v secondhandu!. Blesk.cz [online]. [cit. 2022-12-09]. Dostupné online. 
  10. Anti-Panic Platform Live. antipanic.live [online]. [cit. 2020-12-23]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-11-30. 
  11. Moonshot Platform Live
  12. DreamBox Learning
  13. Adam Junek, Čech propojil lídry v boji s pandemií. „Na staré časy zapomeňte,“ říká, Seznam Zprávy, 23.12.2020
  14. http://www.imdb.com/title/tt1756714/combined
  15. http://www.mtv.com/news/articles/1649253/kanye-west-tweets-saturday-night-live-shout-outs.jhtml
  16. http://austin.culturemap.com/news/entertainment/09-17-11-13-18-acl-in-review-king-kanye-takes-the-throne/
  17. a b VRÁNOVÁ, Veronika. Tanečník Yemi: Říkají o mně, že jsem otrokář. iDNES.cz [online]. 2008-02-20 [cit. 2013-08-13]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]