Wikipedista:Nadkachna/archiv diskuse 03

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Volby do arbitrážního výboru[editovat | editovat zdroj]

Zdravím. Zkouším namátkou oslovit několik wikipedistů, kteří by mohli být přínosnými členy arbitrážního výboru, zda by nezvážili svou kandidaturu na léta 2011-2012 v nadcházejících volbách. Arbitrážní výbor byl v minulosti kritizován za pomalost a nevymahatelnost rozhodnutí, ale pokusili jsme se s tím něco udělat a výsledkem je i stanovení principu opatření, které u jednodušších případů umožňuje výrazné zrychlení činnosti výboru. I když zájem o činnost výboru není v poslední době vysoký, může se to změnit a k tomu, aby výbor mohl řešit spory, je třeba, aby byl plný členů s přirozenou autoritou. Proto prosím o zvážení kandidatury. Děkuji. Okino 29. 12. 2010, 13:17 (UTC)

Ahoj Okino, děkuji ti a moc si vážím tvé výzvy, ale v současnosti se v Arbitrážním výboru zřejmě nebudu angažovat. Jednotlivé případy sleduju a práce arbitrů si vážím. Z dosavadních případů ale usuzuju, že by jejich řešení bylo spíše nad moje časové možnosti a znalosti wikiprocedur. Zdraví. --Nadkachna 2. 1. 2011, 22:46 (UTC)

Ale no tak...[editovat | editovat zdroj]

Ahoj! Jsem sice rád, že se ti Ten-gó líbí, ale to opravdu ještě není hotové Y_Y;;; Místo toho jsem do návrhů dal odlehčenou alternativu - Kita-gó, aneb pokus jak může být dlouhý článek o operaci, během níž se _nic_ nestalo. K Ten-gó se možná vrátím, až dodělám předělávku třídy Furutaka... Zatim... --Ozzy 4. 4. 2011, 20:59 (UTC)

Zdárek Ozzy, pokud by tě to opravdu trápilo, můžeme je ještě vyměnit (Y/N?). Na druhou stranu, co má člověk dělat, když tvé hrubé nástřely bývají na úrovni DČ. To teda babo raď:-) Mimochodem Furutaka vypadá moc slibně. Ještě, že jsem ten článek napsal tak špatně, že ti to nedalo spát:-)

Zdraví --Nadkachna 4. 4. 2011, 21:05 (UTC)

Tak to pls raději vyměň. Dík! Furataka bude snad dopsána v nějaké geologicky dohledné době, ale děsím se toho, že budu takto popisovat každé japonské křižníky (Lacroix je vážně úžasný - však na té knize dělal asi 50 let ^_^) Zatím llap... --Ozzy 4. 4. 2011, 21:15 (UTC)

Zhodnoceni infoboxu Furutaka[editovat | editovat zdroj]

Ahoj! Upravil jsem infobox tříd válečných lodí tak, aby bylo možno zadávat do jednoho infoboxu TTD třeba dvou podtříd (budu to potřebovat u nějakých dalších japonců). Napadlo mě ale, že by se to dalo využít i pro TTD před a po rekonstrukci. I upravil jsem tak předělávanou třídu Furutaka, ale nejsem si výsledkem úplně jist (předtím a potom). Došlo sice k drobnému zkrácení infoboxu a TTD po rekonstrukci jsou teď hezky přehledná a pohromadě, ale jestli bude někdo chtít porovnávat TTD před a po rekonstrukci, znamená to spoustu scrollování (pokud ho nenapadne dát si dvě okna vedle sebe)… Můžeš se pls na to mrknout a říct, co se ti líbí víc? Dík a zatím... --Ozzy 19. 4. 2011, 22:47 (UTC)

Podle mne je lepší první varianta, neboť je to pohromadě (v druhém případě prostě může čtenář úplně minout sekci Po rekonstrukci, protože třeba jen chce znát výtlak, tak naskroluje na výtlak a níže už nejde, čímž příjde o celou zmíněnou pasáž). Jen bych pokud možno ty "nadpisy" jako je Po rekonstrukci či Kako po 28. 2. 1938 dával tučně, aby to šlo snáze rozlišit. Dokonce se tam nemusí mezi nimi dělat ani mezera (viz President Masaryk). Toť můj názor --Silesianus 20. 4. 2011, 07:00 (UTC)

Rudolf Toussaint[editovat | editovat zdroj]

Hezky! --Gampe 22. 5. 2011, 09:54 (UTC)

Díky, chtěl jsem alespoň, aby to bylo koukatelné. Pak to bude chtít upravit pořádných zdrojů:-) Zdraví --Nadkachna 22. 5. 2011, 10:14 (UTC)

Vyznamenání před nastoupenou jednotkou[editovat | editovat zdroj]

Ahoj! Poslední dobou jsou tvoje články celkem pravidelně v Zajímavostech, takže mám tu čest ti udělit nejenom vyznamenání Hvězdy děda Vševěda (zpětně dohledán nárok od 31. ledna 2011), ale rovnou i Medaili děda Vševěda za 15 hesel v sekci Zajímavosti (zpětně dohledán nárok od 11. dubna 2011). Hodně dalších takových úspěchů a zatím! --Ozzy 31. 5. 2011, 11:23 (UTC)

Ahoj Ozzy, ani jsem nepostřehl, že už jich proběhlo tolik. To mě těší. Děkuji převelice. Musim zase někdy zalovit a přidat další, je to zajímavá aktivita. Člověk si ty hesla zpětně prochází a semtam i něco opraví:-) A jak to vypadá s Furutakou? Nejradši bych tomu dal DČ už na tvém pískovišti:-P Měj se. --Nadkachna 1. 6. 2011, 16:06 (UTC)
Ahoj! Rado se stalo:) Furutaka predpokladam, ze by mohla byt hotova nekdy behem leta. Jeste chybi velka rekonstrukce a pak jeste obrazek kotelen po rekonstrukci (rez trupem po rekonstrukci jsem udelal ted o vikendu). Mam ale zase zajeci umysly s Rjudzo, takze je to boj vydrzet u tematu:) --Ozzy 1. 6. 2011, 19:46 (UTC)

Podívej se[editovat | editovat zdroj]

Pod lípu. Píšu ti jako autorovi článku o PTP.--Honza chodec 29. 6. 2011, 21:48 (UTC)

Ahoj, děkuju za info. Prostuduju si to:-) --Nadkachna 30. 6. 2011, 11:58 (UTC)

Třída Furutaka - prosba o recenzi[editovat | editovat zdroj]

Ahoj! Dal jsem třídu Furutaka do WP:Q. Jestli tě můžu poprosit, mohl by ses na ten článek mrknout a napsat případně nějakou recenzi? Vzhledem k zaměření a délce článku se obávám, že se do recenze moc lidí hnát nebude a jseš tu jeden z mála „z oboru“. Dík a zatím ^_^ --Ozzy 4. 8. 2011, 19:51 (UTC)

Ahoj, já se pokusim, je to krásná práce. Ale ta délka:-))) --Nadkachna 4. 8. 2011, 20:05 (UTC)

Zdymadlo Pardubice[editovat | editovat zdroj]

Díky za doplnění fotek ke zdymadlu, musím říct, že jde o povedené snímky které se dobře hodí k tématu a barevně pěkně ladí. --Pikopage 31. 8. 2011, 16:37 (UTC)

Ahoj, není zač a díky za pochvalu. Jsem rád, že ten článek vypadá k světu. Labská zdymadla tu zatím spíše chybí, už mi to jednou také nedalo:-) Industriálu zdar. --Nadkachna 31. 8. 2011, 17:12 (UTC)

Diskuse na portálu letectví[editovat | editovat zdroj]

Ahoj! Už podruhé jsem vznesl v diskusi na portálu letectví nějaký dotaz, ale nikdo na něj nezareagoval. Je nějaké jiné místo, kde si příznivci letectví vyměňují informace? Dík za radu! --Gampe 5. 9. 2011, 12:15 (UTC)

Ahoj, tam je to nejlepší místo, jen projekt jede tak nějak samospádem a asi tam nikdo nejuknul. Sám nemám, v rámci zachování zdravého rozumu, nic ve sledovaných, takže mi to snadno unikne:-) Zkusil jsem ti tam odpovědět, ale nemám na to Aero silný názor. Letadlo jsem ti ale identifikoval, to bylo hned;-) Měj se --Nadkachna 5. 9. 2011, 12:42 (UTC)

Medaile Děda Vševěda[editovat | editovat zdroj]

Medaile děda Vševěda za 25 hesel v sekci Zajímavosti
Medaile děda Vševěda za 25 hesel v sekci Zajímavosti

Srdečně zdravím. Díky heslu třída California, uvedenému v sekci Zajímavosti tento týden, dosáhl již počet Vašich hesel v této rubrice úctyhodného počtu 25, za což Vám po právu náleží další Medaile děda Vševěda. K poctě zbraň! :-) Jan.Kamenicek 23. 10. 2011, 23:14 (UTC)

Děkuji, dle svých možností zkusím zase nějaké nové přidat:-) Zdraví --Nadkachna 24. 10. 2011, 09:22 (UTC)

Jirous u Havla[editovat | editovat zdroj]

Milý kolego, děkuji ti za názor na Jirousovu báseň v článku o V. Havlovi, který jsi umístil na diskusní stránce kolegy Packy. Kdysi jsem tam tu básneň zařadil já sám, ale začal ji mazat kolega Ioannes Pragensis, který v tom pokračuje, i když už není správcem (vkládá ji do článku nyní Tomas62). Stále si myslím, že mých 10 důvodů, proč do článku patří, nikdo nevyvrátil. Pokud to uznáš za vhodné, vyjádři se prosím v diskusi k článku o VH. Díky a zdravím, --Portorico 18. 12. 2011, 22:54 (UTC)

Ahoj, jen jsem doufal, že můj pokus o vysvětlení může celou žáležitost někam posunout. Článek může dost dobře existovat s básní i bez ní, holt názory na ideální podobu článku se mohou různit. Já jsem trochu zaujatej, protože Jirouse u nás chováme v úctě, takže budu pozorovat, jak se věc vyvine:-) Měj se. --Nadkachna 25. 12. 2011, 16:19 (UTC)

Scharnhorst[editovat | editovat zdroj]

Srdečně zdravím. Mohl byste se prosím podívat na článek SMS Scharnhorst? Já se v lodích vůbec nevyznám :-) a pokusil jsem se to nějak wikifikovat (na několik pokusů), soudím ale, že by to chtělo ruku někoho, kdo se v tom trochu orientuje. Já jsem holt spíše na starověk než na děla a pancíř. Přeji pěkný den :-) Jirka O. 8. 2. 2012, 17:43 (UTC)

Milý kolego, tak jsem to trošku polechtal a snad už je to přijatelné. Díky za upozornění, autor je nejspíš teprve čerstvý wikipedista, takže je třeba ta hesla opravdu potřeba hlídat, aby nebyla smazána. Díky tedy i za vaši pomoc! --Nadkachna 8. 2. 2012, 19:31 (UTC)
I já děkuji za pomoc, mám sice doma knihu o námořních bitvách od Edmunda Kosiarze (slovensky) a o bitvě u Coronelu jsem kdysi cosi četl, ale raději to nechám povolanějším. Jirka O. 8. 2. 2012, 21:21 (UTC)

SS America[editovat | editovat zdroj]

Ahoj, nechtěl bys rozšířit SS America (1940) nebo založit zaoceánský parník či jiný červený odkaz z toho článku? SS America se dostala do přípravy Obrázku týdne. --2. 4. 2012, 12:48 (UTC), Utar (diskuse)

Pozdě ale přece, jsem moc rád, že se tam to foto objevilo, teď se na hlavní straně loďky objevujou překvapivě často. Udělal jsem alespoň drobné úpravy, na víc nebyl moc čas. Měj se. --Nadkachna (diskuse) 9. 5. 2012, 20:16 (UTC)

Třída Zumwalt[editovat | editovat zdroj]

Ahoj! Dobře, že máme tabulku s jednotlivejma loděma k třídě Zumwalt, ale řekl bych, že momentálně už jsou ve stavbě všechny tři. Minimálně stavba třetí byla zahájena 4. dubna 2012: [1]. Pak je tedy otázka, jestli se jedná o "položení kýlu", nebo "první řez", i když nevím, jestli to čeština rozlišuje. Zatím ^_^ --Ozzy (diskuse) 9. 5. 2012, 14:46 (UTC)

Ahoj, nu rozhodně to je pádná připomínka. Začal jsem ty tabulky semtam přidávat, přehlednosti to prospěje. Při vyplňování tabulky jsem se řídil podle Naval Vessel Register zde a zde. Tam je zatím vedeno pouze objednání lodí, další údaj je spuštění na vodu (zatím prázdný). Očividně už konstrukční práce probíhají... mnou uvedené "Objednáno" je tedy nepřesné a musí se to upravit v tom duchu. Předpokládám, že "první řez" předchází "položení kýlu", protože jinak by nebylo co položit:-) V dnešní době to je ale složitější tím, že se spíš vyrábějí moduly, které se spojí a ceremonie založení kýlu je často spíš oficiální obřad u jednoho z takových modulů (viz foto založení kýlu USS Zumwalt s hotovým trupovým modulem v pozadí). U USS Lyndon B. Johnson jde o konstrukční práce, ale kýl ještě nebyl položen, protože to je slavnostní ceremonie. --Nadkachna (diskuse) 9. 5. 2012, 20:15 (UTC)
Ahoj! Souhlasim, v podstate k tomu samemu jsem dosel, kdyz jsem si potom prohlizel onu fotku ^_^ --Ozzy (diskuse) 9. 5. 2012, 20:48 (UTC)

Seznamy postav[editovat | editovat zdroj]

Dobrý den, jako jednoho z tvůrců jednoho seznamu postav Vás oslovuji a prosím o vyjádření zde.--DeeMusil (diskuse) 30. 5. 2012, 22:04 (UTC)

Politické důvody názvu[editovat | editovat zdroj]

Srdečně zdravím. Mohu se zeptat, jaké jsou ty politické důvody nazývání lodí třídy Hjúga vrtulníkovými torpédoborci? V uvedeném zdroji jsem nic o politických důvodech nenašel. Díky. Jan.Kamenicek (diskuse) 23. 6. 2012, 18:33 (UTC)

Zdravim! Odpovim za Nadkachnu: Po japonske kapitulaci 1945 bylo japonsku zakazano vlastnit letadlove lode. Proto je trida Hjúga oznacovana za vrtulnikove torpedoborce, ackoliv by si nekdo mohl myslet, ze vypada jako letadlova lod (toto omezeni by se melo nachazet v povalecne ustave): [2]. Navic Hjúga nedisponuje záchytným zařízením, ani katapulty či skokanským můstkem, takže operace klasických letounů (i VSTOL) by byly docela problematické, ne li nemožné. --Ozzy (diskuse) 24. 6. 2012, 07:15 (UTC)
Ahoj, díky Ozzymu za doplnění. Pokud je třeba, tak tu formulaci v hesle zkusím trochu precizovat a lépe ozdrojovat. Ozzy to vysvětluje správně, podobné politické konotace se pojí i k termínu letadlový křižník. To jen pro srovnání:-) Pěkný víkend pánové. --Nadkachna (diskuse) 24. 6. 2012, 10:36 (UTC)

Problém[editovat | editovat zdroj]

Prosím vás, nevíte jak se vloží nějaký obrázek na váš příspěvek, nebo profil bez wikipedie?--History A.M (diskuse) 9. 7. 2012, 06:23 (UTC)

Na české Wikipedii lze zobrazovat jen obrázky nahrané na Commons, pokud se tedy ptáte na tohle. --9. 7. 2012, 09:16 (UTC), Utar (diskuse)
Ahoj, jak říká Utar, vložit můžeš jen to, co se nachází na Commons. Jinak lze jít nejspíš jen cestou externích odkazů v příslušné sekci. Řešíš něco konkrétního? Měj se. --Nadkachna (diskuse) 9. 7. 2012, 09:19 (UTC)

Portál Křesťanství[editovat | editovat zdroj]

Dobrý den, děkuji za Váš nový článek kostel Nejsvětější Trojice (Klášterec nad Orlicí), který již kolega Addvisor přidal mezi „nové články“ na portálu Křesťanství. Tam také můžete:

  • požádat o založení nového článku o některém z křesťanských témat
  • upozornit na svůj nový nebo podstatně rozšířený článek z této oblasti
  • navrhnout některý článek do rubriky Osobnost nebo Článek měsíce

Pokud Vás k tomuto tématu napadne něco jiného, můžete napsat do portálové diskuse.

Zdraví Fagnes (diskuse) 10. 7. 2012, 08:20 (UTC)

Dobrý den kolego, křesťanským tématům se na wiki primárně nevěnuji, proto děkuji za užitečné info. Až zase něco založím, budu myslet i na novinky portálu křesťanství. Podstatné rozšiřování ale nejspíš nehrozí, občas jen zaplním nějaké bílé místo (většinou kam mám fotky z výletu) a hlubší znalost problematiky nemám:-) Zdraví --Nadkachna (diskuse) 10. 7. 2012, 08:48 (UTC)

Šablona:Specifikace letounu[editovat | editovat zdroj]

Ahoj, založil jsem diskusi o smazání šablony specifikace letounu. Protože jsi jeden z mála přispěvatelů na portále letectví, jestli máš zájem, vyjádři se tam prosím. S pozdravem --Midi7 (diskuse) 18. 7. 2012, 23:18 (UTC)

Recenze Zdymadla a vodní elektrárny v Poděbradech[editovat | editovat zdroj]

Ahoj, jako hlavního editora článku Zdymadlo a vodní elektrárna v Poděbradech Tě tímto upozorňuji na Diskuse:Zdymadlo a vodní elektrárna v Poděbradech#WP:Q II. Přece jenom má stříbrný puclík. --7. 9. 2012, 13:00 (UTC), Utar (diskuse)

Ahoj, někdy na to zkusim juknout. --Nadkachna (diskuse) 13. 10. 2012, 19:36 (UTC)

wikisraz v Pardubicích[editovat | editovat zdroj]

Dovoluji si upozornit na základě toho, že figurujete v kategorii "wikipedista z Pardubic" na nabídku setkání u "piva" viz Wikisraz v Pardubicích --Limojoe (diskuse) 12. 10. 2012, 20:24 (UTC)

Uuh! to je dost narychlo, ale napadlo ze, ze bych si pripadne mohl vzit dovolenou a zajet se take podivat a poznat kolegu admirala ^_^ --Ozzy (diskuse) 12. 10. 2012, 21:27 (UTC)
Ahoj, no tak jedině pondělek či středa. Sorry, ale dříve jsem se k tomu nedostal:-p --Nadkachna (diskuse) 13. 10. 2012, 19:35 (UTC)
Skvěle! Tedy podnělí, ve středu už budu na cestách. Šlo by to někdy odpoledne (mezi 15 - 17)? Večer bych mohl jen někde v Polabinách nebo bezprostředním okolí. --Gampe (diskuse) 14. 10. 2012, 06:05 (UTC)

Antonie Schwarzenbergová[editovat | editovat zdroj]

Dobrý den, pane kolego. Jistá paní Lenka revertovala moje smazání "nevýznamnosti" tohoto článku. Opět jsem to smazal. Ten článek jsem také opět rozšířil a dodal nový zdroj. Existuje také článek o Terezii Masarykové, matce TGM. Ten nikdo nezpochybňuje. Dále viz diskuse k Antonii Schwarzenbergové. --Zbrnajsem (diskuse) 23. 1. 2013, 10:29 (UTC)

Dobrý den, pak už jsem se k editaci toho hesla nedostal, ale jsem rád, že se to prozatím vyřešilo. Antonie může být dle mého názoru dostatečně významná už jen svou náležitostí k danému rodu; genealogické hledisko tu ale zřejmě není obecně vnímáno jako natolik důležité. S pozdravem. --Nadkachna (diskuse) 26. 1. 2013, 10:20 (UTC)
Paní Lenka ohlásila naposled, že článek navrhne "ke sloučení". Zatím to neudělala (?). Ona docela ráda dělá přesný opak toho, co dělám já. Smazání toho článku bych chtěl zabránit. Investoval jsem do toho všeho kolem Schwarzenbergů už hodně času. Jestliže existuje úplně rudimentální článek o matce TGM, tak musí být na světě i tato stránka. Je to spravedlivé. U paní Masarykové roz. Kropáčkové jsem opravil její národnost - mělo by být jasné, že už podle rodného jména byla Češka, ale holt uměla lépe německy než česky. To platilo ponejprv dokonce i pro Bedřicha Smetanu, jak známo. --Zbrnajsem (diskuse) 26. 1. 2013, 10:48 (UTC)
Pokud by měla pochybnosti, samozřejmě má právo tam vložit urgentní šablonu či dát hlasovat. Sám bych spíš rád ještě trochu rozšířil heslo o Karlu VI. a jeho bratru. K osobě Karla VI. jsem zrovna zahlédl knihu "Urození nacionalisté", kde je několik stran věnováno jeho světonázoru z 30. let. Předpokládám, že i o Antonii by někde mohlo být pár zmínek, ale ženy to hold mají těžké, protože často stojí tak trochu ve stínu svých manželů. O matce TGM toho moc nevím a nevylučuji faktickou správnost vašeho zásahu do hesla, jen bych osobně doporučil, tam dát i nějaký ref. --Nadkachna (diskuse) 26. 1. 2013, 11:11 (UTC)
No, Masaryk (TGM) sám v roce 1875 řekl, že "matka je Němka". Ale později se důkladně opravil. Obojí tam je napsáno. Máte pravdu, Antonie Schwarzenbergová se těžko dohledává. Už jsem prošel na internetu kdeco, i genealogické stránky v jazycích DE a EN, a něco jsem doplnil. Také jsem důkladně přepracoval heslo Fürstenbergové, také jsem je rovnou takhle přejmenoval (heslo nebylo předtím špatné, ale bylo tam mnoho nedůsledností). Už teď všechno časově nestíhám. Na de:wiki mne jeden editor uhání, abych tam přepracoval heslo Fürstenberg. Není tam skoro nic o našich Fürstenbercích neboli über böhmische Fürstenberger. Naše paní Antonie byla rozená Fürstenbergová. Přeji Vám hezký víkend! --Zbrnajsem (diskuse) 26. 1. 2013, 12:11 (UTC)

Masarykova univerzita[editovat | editovat zdroj]

Ahoj, slyšel jsem, žes na žádost pomohl zpracovat formou článku Leo Eitinger materiál o tom absolventovi Masarykovy univerzity. Nedávno jsem měl schůzi s lidmi ze Spolku absolventů a přátel Masarykovy univerzity, mezi nimi i s paní, která pro článek o Eitingerovi uvolnila autorská práva. Teď, i na základě této jejich zkušenosti, společně chystáme ještě mnohem rozsáhlejší projekt, který má za cíl zkvalitnit prezentaci témat souvisejících s MU (především portréty osobností MU) na Wikipedii. Pokud bys rád i v budoucnu příležitostně přispěl v tomto směru, budu rád, pokud se zapíšeš do seznamu účastníků WikiProjektu Masarykova univerzita. S pozdravem Blahma (diskuse) 19. 3. 2013, 22:39 (UTC)

Ahoj, na jedné eitingerovské akci se mi ten text moc líbil a na možnost uvolnění jsem se zeptal; jsem moc rád, že to vyšlo, mohl jsem pomoci a patrně to tedy bude mít i větší dosah v podobě tebou zmíněného projektu. Ten projekt je moc pěkný! Pomáhat ale můžu spíš s drobnějšíma věcma, času je málo a zajímavých témat tak moc. Úprava textu o LE byla záležitost půl hodinky. Zdraví --Nadkachna (diskuse) 27. 4. 2013, 20:32 (UTC)

HMS Victoria[editovat | editovat zdroj]

Moc děkuji za obrázky ke článku.--Konvalín (diskuse) 25. 4. 2013, 14:55 (UTC)

Není zač, kdybyste s něčím potřeboval poradit, stačí mi napsat. Určitý úzus, kterým se obvykle o loďkách píše, jistě snadno odkoukáte;-) Hodně zdaru. --Nadkachna (diskuse) 25. 4. 2013, 17:37 (UTC)
Budu se snažit, ale co můžete očekávat od třináctiletého kluka, kterého zajímá vše s válkou, ale s obrázky a gramatikou má problémy?--Konvalín (diskuse) 25. 4. 2013, 17:57 (UTC)
Opět moc děkuji, tentokrát za HMS New Zealand.--Konvalín (diskuse) 26. 4. 2013, 16:47 (UTC)
Není zač, rád v rámci svých možností pomohu. Každý nějak začínáme, tvé první pokusy nejsou špatné a za to je třeba tě pochválit. Jen třeba pozor na faktickou správnost, zejména pokud překládáš... Třeba u HMS New Zealand si psal, že ostřelovala Harlepool, Scarborought a Whitby... To ale udělalo německé námořnictvo (přečti si ten článek) a naopak New Zealand se je snažila dostihnout;-) Stejně tak u HMS Iron Duke si psal o velmi slabém pancíři o síle 8–12 cm. To si vzal z hesla na anglické wikipedii? Tam je totiž v infoboxu Armour: Belt: 8 to 12 in (203 to 305 mm), tedy že loď měla boční pancéřový pás o síle 8 až 12 palců. Jeden palec je zhruba 25 milimetrů a Iron Duke tak měl na bocích 20–30 centimetrů pancíře. Takže jestli znáš to příslový: Dvakrát měř, jednou řež;-) Pěkný večer přeju. --Nadkachna (diskuse) 27. 4. 2013, 20:22 (UTC)

Děkuji za připomínky, určitě se jimi budu řídit. V nejbližší době se vrhnu na britské bitevní lodě (celkem 66 článků) a uvidíme co dál. Bohužel ale chodím do školy takže přes pracovní dny to půjde horko těžko.--Konvalín (diskuse) 28. 4. 2013, 18:37 (UTC)

Však je času dost, hlavně tě to musí bavit, počet hesel je až druhá věc:-) --Nadkachna (diskuse) 28. 4. 2013, 20:29 (UTC)
Momentálně, jdu psát o bitvách na jezeře Tanganika (zapomenuté, nevýznamné bitvy, ale mně se libí), operace Menace, operace Kaviár, ale mám zde 2 problémy:

a)nemělo by se někde na Wikipedii vyskytovat, že německá torpéda byla za druhé světové války vadná? Případ: potopení bitevní lodě Royal Oak ponorkou U-47. ta ji potopila až na poněkolikáté a to proto, že její torpéda byla vadná. Měl by být článek, jenž to popisuje, ale jak by se měl jmenovat? (Německá porouchaná torpéda zní dost zvláštně) b)také přemýšlím jak pojmenovat článek, ve kterém bych chtěl popsat potopení lodí Aboukir, Hogue a Cressy, které byly potopeny ponorkou U-9. Protože se v oblasti námořnictví vyznáte, píši vám a doufám že mi pomůžete(chtěl jsem napsat i Ozzymu, ale ten má Wikidovolenou a nechci ho rušit).--Konvalín (diskuse) 29. 4. 2013, 14:01 (UTC)

Ahoj,
  • 1) No ty problémy torpéd tu nejspíš moc popsány nejsou. Hesla Kriegsmarine, U-Boot a Druhá bitva o Atlantik, kam by to asi především patřilo, jsou zatím jen velmi stručná. Konkrétní situace ohledně potopení HMS Royal Oak (08) (třeba že některá torpéda selhala a bylo to dánou problémy jejich konstrukce obecně) by asi měla být popsána přímo v hesle o této lodi. Je ale nutné rozlišovat jaká torpéda, ve které době a proč nefungovala.
  • 2) Z hesla pancéřových křižníků třídy Cressy vede link na heslo Potopení křižníků Aboukir, Cressy a Hogue. Tenkrát mi to přišlo jako nejvhodnější, takže to můžeš založit tam. Stačí kliknout na červený odkaz... Nevim jestli znáš sérii Hrbkových knih Velká válka na moři, tam je to dobře popsáno. Další použitelný článek je třeba zde. Jen prosím uváděj zdroje, i třeba překlad z anglické wikipedie byl měl být označen příslušnou šablonou, je to minuta práce navíc;-) --Nadkachna (diskuse) 29. 4. 2013, 14:30 (UTC)
Dobře, zatím je tam šablona pracuje se, ale zatím se na to můžu vrhnout až ve středu, kdy nebude škola. Nevadí že tam tu šablonu nechám?--Konvalín (diskuse) 29. 4. 2013, 16:59 (UTC)
Do středy tam být nemusí, ale pokud bys ji zapomněl, nic tak hrozného se nestane. Mimochodem, přečti si co je na ní napsáno, i malým písmem;-) --Nadkachna (diskuse) 29. 4. 2013, 17:29 (UTC)
Pěkné, decentně jsem to učesal a počkám, jak s ním naložíš dále. Zdraví --Nadkachna (diskuse) 29. 4. 2013, 18:15 (UTC)
Zdravim! Ad torpeda: pokud si dobre pamatuji, slo o jeden druh torped, nebo mozna vice druhu torped, ale se stejnym zapalovacem. Takze nejlepsi by asi bylo udelat clanek o tom torpedu (nebo o nemeckych torpedech vseobecne[3]) a dat to tam (obdobne u americkych torped jsou problemy Bliss-Leavitt Mark 13 popsany tam - americka torpeda byla vadna vseobecne, ale priciny a jejich reseni se drobne lisily typ od typu) --Ozzy (diskuse) 29. 4. 2013, 19:13 (UTC)

Článek hotov.--Konvalín (diskuse) 30. 4. 2013, 10:42 (UTC)

Stipa-Caproni[editovat | editovat zdroj]

Ahoj! Trochu jsem Ti zafušoval do řemesla: Stipa-Caproni. Protože ale ani letectví, ani překlady nejsou má silná stránka, prosím o kritické přehlédnutí a případnou korekci. Zdraví --Gampe (diskuse) 28. 4. 2013, 14:19 (UTC)

Ahoj Gampe, pěkný článek, ještě si to jednou přečtu, ale zrovna technikálie všeho druhu nejsou zrovna má silná stránka. Tož uvidíme:-) Pěkný zbytek neděle. --Nadkachna (diskuse) 28. 4. 2013, 20:23 (UTC)

Námořní součinnost[editovat | editovat zdroj]

Dík za to rozšíření! --Silesianus (diskuse) 27. 7. 2013, 07:00 (UTC)

Ahoj, za málo;-) --Nadkachna (diskuse) 27. 7. 2013, 14:22 (UTC)

Námořní bitva[editovat | editovat zdroj]

Všiml jsem si, že na portálu loďstvo je v chybějících článcích Námořní bitva. Domnívám se, že tento článek je pro loďstvo jeden z nejzákladnějších. Rozhodl jsem se ho napsat, ale nevím, jak udělat úvod. Je to ten stejný problém jako u článků bojové vozidlo a tank, protože pojem je moc obecný a já nechci aby z toho pak bylo nějáké zdlouhavé řešení na diskusi. Děkuji za odpověď.--Konvalín (diskuse) 22. 8. 2013, 07:15 (UTC)

Ahoj, tak to napiš krátce a uvidíš, jak se ti to bude zdát:-) Hlavně se tam shrnují hlavní body článku, takže ti to z toho samo vyleze. Juknul jsem třeba na en na naval warfare a úvod maj teda megastručnej, zlepšit se to dá vždycky. Dřevěné lodě, veslice, plachetnice a jejich vylepšování, technologická revoluce, parní pohon, železo, ponorky, místo dělových koulí náboje, ponorky, námořní letectvo... Držim palce! --Nadkachna (diskuse) 22. 8. 2013, 18:13 (UTC)

Aha, tak to napíšu zítra, dnes jsem ještě na dovolené, zítra to napíšu celé, vyčlením si na to dost dlouho dobu. Děkuji moc za odpověď.--Konvalín (diskuse) 22. 8. 2013, 18:55 (UTC)

Přeložím si jen tak z anlické wiki tři články jako přípravu. Díky za všechnu pomoc. S námořnickým salutováním --Konvalín (diskuse) 23. 8. 2013, 21:32 (UTC).

Admiral Gorškov/Vikramaditya[editovat | editovat zdroj]

Ještě poznámka k této lodi. Podle mě by se uživily samostatné články pro obě působení, co myslíš? Ostatně na velkých wiki to taky tak mají... :-) --Harold (diskuse) 1. 9. 2013, 19:14 (UTC)

Nechci nějak narušovat nadkachní diskuzi, ale mě to příjde dělit podivné. To je jak bychom rozdělili článek Tomáš Rosický na toho Tomáše, co hrál v Dortmundu, toho, co hraje za Arsenal. Pořád je to jedna loď, jeden objekt. --Silesianus (diskuse) 1. 9. 2013, 19:25 (UTC)
Taky se omlouvám za vstup, ale to nelze srovnávat. Rosický je pořád stejný, ale Gorškov a Vikramaditya už jsou v podstatě úplně jiné lodě. Mimochodem jedna loď se dvěma články není nijaká výjimka, viz třeba General Belgrano.--RomanM82 (diskuse) 1. 9. 2013, 19:33 (UTC)
Rosický je taky za těch let v podstatě jiný člověk :). Přestavbou sice prošla, ale pořád je to ta samá loď. Mě tohle anglické přerozdělování zrovna neuchvátilo. Ale co, co bych se do toho nořil, dělejte jak myslíte... --Silesianus (diskuse) 1. 9. 2013, 19:48 (UTC)
Já sám s tím nic dělat nebudu, to nechám případně na někom povolanějším, jen jsem to tak nadhodil Nadkachnovi, když už mi psal. Nicméně i jiná indická letadlová loď má dva články: HMS Hermes (R12) x INS Viraat. Ve všech čtyřech případech to jsou na en: celkem rozsáhlé texty. Navíc, jak jsem pochopil, byla Vikramaditya dost přestavěna... --Harold (diskuse) 1. 9. 2013, 19:40 (UTC)
Ahoj, samozřejmě už jsem nad tím také přemýšlel a osobně si myslím, že je to stále jedna a ta samá loď. Samotného mě v minulostí několikrát zmátlo, že jsem v různých článcích narážel na to samé plavidlo pod rozdílnými názvy... Něco jiného by ale bylo, pokud by oba články byly hodně obsáhlé a byly proto rozděleny do samostatných, jak to tu v takových případech běžně bývá. Právě ta obsáhlost možná na en vedla k tomu dvoučlánčí:-) Ono v tom možná ale je i něco národní hrdosti, americký křižník musí mít heslo začínající na USS a ne ARA General Belgrano, tady už ale trochu spekuluju:-p Třeba v případě Gorškova bych to nechal v jednom článku a měl tam různé fáze popsané. --Nadkachna (diskuse) 1. 9. 2013, 19:57 (UTC)
Ahoj! Ja osobne bych to take rozdeloval az kdyz by jeden clanek presahl nejakou rozumnou velikost (a jsme u "co je to rozumna velikost ^_^) --Ozzy (diskuse) 8. 9. 2013, 22:35 (UTC)

L'Adroit[editovat | editovat zdroj]

Ahoj! Proc jsi presouval Třída L’Adroit na Třída L’Androit? Francouzi i Anglicani to maji bez toho "n": fr:Classe Adroit. Jinak dik za peknou francouzskou serku ^_^ --Ozzy (diskuse) 11. 9. 2013, 13:05 (UTC)

Ahoj Ozzy, to je jednoduché, jde jen o mou blbost, málo sem si to ověřil. Jen si nejsem jistej, jak to vrátit zpět:-) --Nadkachna (diskuse) 11. 9. 2013, 21:41 (UTC)
z puvodniho nazvu je ted presmerovani, takze to nemuzes presunou zpet. Musis rict nekomu ze spravcu (Pod lipou), aby to presunul, nebo aspon smazal ten puvodni redirect. --Ozzy (diskuse) 12. 9. 2013, 09:12 (UTC)

Německá magnetická torpéda[editovat | editovat zdroj]

No tak sem se do toho po dlouhé době pustil, ale nějak sem si tam promíchal časy, takže občas píšu minulý s přítomným a celkově to vytváří dojem chaosu. Rovněž infobox je problém, protože se jedná o dvě torpéda v jednom článku. Prosím o drobné úpravy a vylepšení. Budu rád když pomůžeš. S námořnickým pozdravem--Konvalín (diskuse) 19. 10. 2013, 12:25 (UTC).

Plus dnes sem se rozhodl začervenit pár lodí v tvém seznamu lodí ztracených během první světové války, aspoň překladem z anglické Wikipedie. S pozdravem --Konvalín (diskuse) 20. 10. 2013, 08:03 (UTC).

Czech Air Force photos[editovat | editovat zdroj]

Hi Nadkachna, I am active on Commons obtaining new aviation photographs as part of Commons:Commons:AVIA, and I have managed to obtain a heap of Czech Air Force photos which have been taken by one of their pilots who is based at AFB Caslav. I am displaying some of these photos at Wikipedista:Russavia#Aviation_photos, and the rest are to be found at Commons:Category:Photographs_by_Milan_Nykodym. I just thought I'd let you know given that you are heavily involved in aviation on cs.wp, and I hope that you and other editors will find these photographs useful. Feel free to contact me if you have any specific requests relating to the aviation and I'll see if I can help. Cheers, Russavia (diskuse) 20. 10. 2013, 21:15 (UTC)

Hi Russavia, thank you very much, I've seen your pictures before and was really surprised how amazing they are! I'll surely use them here on cs.wiki. Best wishes, --Nadkachna (diskuse) 1. 1. 2014, 21:49 (UTC)