Wikipedista:Interhofer/Pískoviště 10

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pablo Escobar
Policejní foto Escobara z roku 1977
Policejní foto Escobara z roku 1977
Rodné jménoPablo Emilio Escobar Gaviria
Narození1. prosince 1949
Kolumbie Rionegro, Kolumbie
Úmrtí2. prosince 1993 (ve věku 44 let)
Kolumbie Medellín, Kolumbie
Příčina úmrtízastřelen kolumbijskou policií
PovoláníZakladatel Medellínského kartelu, politik
Znám(á) jakoDon Pablo (Pan Pablo)
El Padrino (Kmotr)
El Patrón (Šéf)
El Señor (Pan)
El Mágico (Kouzelník)
El Pablito (Malý Pablo)
El Zar de la Cocaína (Kokainový car)
Politická stranaLiberal Alternative (1982)
ChoťMaria Victoria Henao (1976–1993)
DětiSebastián Marroquín[pozn. 1]
Manuela Escobar
RodičeAbel de Jesús Dari Escobar a Hermilda Gaviria
PříbuzníGustavo Gaviria (bratranec)

Pablo Emilio Escobar Gaviria (* 1. prosince 1949, Rionegro2. prosince 1993, Medellín) byl kolumbijský narkobaron. Jeho kartel v nejlepších letech do USA dodal 80% kokainu, ze kterého měl Escobar příjem kolem 21,9 miliard dolarů ročně[1]. Často byl nazýván "Králem kokainu" a byl nejbohatším kriminálníkem v historii s majetkem 30 miliard dolarů (částka by byla v roce 2016 ekvivalentní k 55 miliardám dolarů), což by z něj dělalo nejbohatšího muže planety.

Escobar se narodil v Rionegru a vyrostl v okolí Medellínu. Krátce studoval na Universidad Autónoma Latinoamericana of Medellin, ale školu ukončil bez zisku titulu a začal se angažovat do nelegální činnosti obsahující prodávání cigaret, falešných losů a byl účastníkem několika automobilových loupežích. V 70. letech začal pracovat pro pašeráky, často unášel a zadržoval lidi za výkupné. Poté sám začal distribuovat kokain a vytvořil první pašerácké trasy do USA. Jeho infiltrace na trh s drogami USA se exponenciálně rozšířila kvůli stále se navyšující poptávce. V 80. letech se z Kolumbie do USA propašovalo 70-80 tun kokainu měsíčně. Jeho drogová síť byla obecně známá jako Medellínský kartel, který často soupeřil s konkurenčními kartely na domácí i zahraniční úrovni, což vedlo k masakrům a vraždám policistů, soudců, místních obyvatel a významných politiků.

V roce 1982 byl Escobar jako náhradník zvolen do kolumbijského parlamentu za stranu Liberal Alternative. Díky tomu byl odpovědný za stavby domů a fotbalových hřišť v západní Kolumbii, které mu dopřály velikou popularitu mezi místními. Avšak Kolumbie se stala zemí s nejvyšším počtem vražd a Escobar byl zneuctěn kolumbijskou i americkou vládou. V roce 1993 byl Escobar zastřelen kolumbijskou národní policií jeden den po svých 44. narozeninách.

Počátky[editovat | editovat zdroj]

Pablo Escobar se narodil 1. prosince 1949 v Rionegru, v kolumbijském departementu Antioquia. Byl třetí ze sedmi dětí farmáře Abela de Jesúse Dariho Escobara a učitelky na základní škole Hermildy Gaviriové. Vyrostl v okolí Medellínu a již v mladém věku začal svoji kriminální kariéru, když kradl náhrobní kameny a prodával je pašerákům. Jeho bratr Roberto to popíral a tvrdil, že náhrobky pocházely od majitelů hřbitova, jejichž klienti přestali platit. Escobarův syn Sebastián Marroquín tvrdí, že otcova kriminální činnost začala prodejem padělaných středoškolských diplomů.

Escobar se nakonec zapojil do mnoha kriminálních aktivit s Oscarem Benellem Aguirrem obsahujících prodej pašovaných cigaret, falešných losů a kradení aut.

Kriminální kariéra[editovat | editovat zdroj]

Distribuce kokainu[editovat | editovat zdroj]

Mezinárodní drogové cesty

Escobar začal rozvíjet drogový obchod v roce 1975, když několikrát pašoval kokain v letadlech, nejčastěji na trase KolumbiePanama, podél pašeráckých tras do USA. Později koupil patnáct větších letadel, včetně Learjetu a šesti helikoptér. Escobarův blízký přítel zemřel během přistávání letadla, které se po dopadu zničilo. Escobar letadlo zrekonstruoval a pověsil nad vstup na svůj pozemek Hacienda Nápoles.

Vstup do Hacienda Nápoles

V květnu 1976 byl Escobar se svými muži zadržen s 18 kilogramy bílého prášku, když se pokoušeli dostat z Ekvádoru do Medellínu. Zpočátku se Escobar pokusil uplatil Medellínské soudce, byl ale neúspěšný. O pár měsíců později si objednal vraždu dvou soudců, vyšetřujících případ, který byl poté promlčen.

Roberto Escobar tvrdil, že Pablo "spadl" do obchodu s drogami jen proto, že jiné druhy pašování byly příliš nebezpečné pro dopravu. Protože nebyly žádné drogové kartely, ale jen pár narkobaronů, Escobar to viděl jako nevyužité území, které si mohl přizpůsobovat. Escobar nakupoval kokain v Peru a ten ještě vylepšil v laboratoři ve dvoupatrovém domě v Medellínu. Nejprve pašoval kokain ve starých pneumatikách letadel a pilot se vracel s částkou okolo 500 000 dolarů.

Vzestup[editovat | editovat zdroj]

Kokain

Brzy, když poptávka po kokainu v USA raketově rostla, Escobar organizoval více dodávek a cest a založil distribuční centra na jihu Floridy, v Kalifornii a v dalších částech země. On a spoluzakladatel Carlos Lehder společně pracovali na novém centru na bahamském ostrově Norman's Cay, 350 kilometrů jihovýchodně od pobřeží Floridy. Podle informací Escobarova bratra byla záležitost kolem ostrova pouze Lehderovou věcí. Mezi lety 1978 a 1982 byl používán jako centrální pašerácká trasa Medellínského kartelu. Díky enormním příjmům, které díky trase získal, Escobar zakoupil 20 km2 pozemků v Antioquie za několik milionů dolarů. Na pozemcích vybudoval rezidenci pojmenovanou Hacienda Nápoles. Luxusní sídlo obsahovalo zoo, jezero, zahradu se sochami, soukromou arénu a další věci pro rodinu a kartel.

Jeden čas bylo odhadováno, že měsíčně bylo z Kolumbie do USA propašováno 70-80 tun kokainu. V 80. letech, na vrcholu síly, Medellínský kartel převážel až 11 tun kokainu v letadlech směřujících do USA[pozn. 2]. Roberto Escobar také potvrdil, že Pablo si pronajal dvě ponorky pro převoz větších nákladů.

Změny[editovat | editovat zdroj]

Escobar se stal rychle mezinárodně proslulým díky své drogové síti; Medellínský kartel kontroloval velikou část drog, které se dostaly do USA, Mexika, Portorika, Dominikánské republiky, Venezuely a Španělska. Výrobní proces byl také změněn, koka se nedovážela z Bolívie a Peru, ale přímo z Kolumbie.

Politika[editovat | editovat zdroj]

V roce 1982 byl Escobar zvolen jako náhradník do kolumbijského parlamentu za malé hnutí zvané Liberal Alternative. Dříve byl v kampani kandidátem Liberal Renewal Movement, ale musel odejít kvůli tvrdé opozici Luise Carlose Galána, jehož prezidentská kampaň byla právě touto stranou podporována.

Obléhání Paláce spravedlnosti[editovat | editovat zdroj]

Kolumbijský Palác spravedlnosti

Tvrdí se, že Escobar podpořil vraždění v kolumbijském nejvyšším soudu v roce 1985, které provedli levicoví partyzáni z uskupení 19th of April Movement, také známé jako M-19. Obléhání, které bylo provedeno jako odplata za zústavnění kolumbijské smlouvy o vydávání do USA vedlo ke smrti poloviny soudců. Během akce byly zničeny všechny důkazy proti Los Extraditables, skupině pašeráků kokainu, kteří měli být vydáni do USA. Mezi Los Extraditables byl zapsaný i Pablo Escobar.

Escobar na vrcholu[editovat | editovat zdroj]

Na vrcholu síly Medellínský kartel vydělával 70 milionů dolarů denně (zhruba 26 miliard ročně). Deset procent peněz bylo strženo kvůli jejich znehodnocení krysami.

Při dotazování na podstatu obchodu s kokainem, Escobar odpověděl, že "obchod je snadný, podplatíte někoho tady, někoho dalšího tady a zaplatíš zpřátelenému bankéři, aby ti pomohl přinést peníze zpět". V roce 1989 magazín Forbes zapsal Escobara na seznam 227 miliardářů s majetkem kolem 3 miliard dolarů, když Medellínský kartel kontroloval 80 % kokainu na globálním trhu. Obecně se věří, že Escobar byl hlavním finančníkem za medellínským fotbalovým klubem Atlético Nacional, když vyhrál nejprestižnější jihoamerickou fotbalovou soutěž Copa Libertadores.

Když byl viděn jako nepřítel americké a kolumbijské vlády, stal se hrdinou pro mnoho obyvatel Medellínu, zejména chudých. Byl přirozeným v oblasti "Public relations" a pracoval na vytvoření dobré vůle mezi chudými kolumbijci. Jako celoživotní sportovní fanoušek byl oceňován za výstavbu fotbalových hřišť a za sponzorování dětských fotbalových týmů. Tvrdě pracoval na svém obrazu Robina Hooda a často dával peníze prostřednictvím bytových projektů a dalších občanských aktivit, které mu získaly velikou podporu mezi místními obyvateli, které navštěvoval. Někteří lidé z Medellínu často pomohli Escobarovi zabránit policejnímu zajetí tím, že sloužili jako hlídači, skrývali informace od úřadů nebo dělali cokoli jiného, aby ho ochránili. Na vrcholu síly mu pašeráci drog z Medellínu a okolí platili mezi 20 a 35 procenty z příjmu za kokain, jako tomu, kdo úspěšně kokain dostal do USA.

Kartely pokračovaly v bojích a Kolumbie se díky tomu stala zemí s nejvyšším počtem vražd s 25 100 násilnými úmrtími v roce 1991 a 27 100 o rok později. Tento počet byl navýšen i díky Escobarovým prémiím za zabití policisty, kterých zemřelo přes 600.

Věznice La Catedral[editovat | editovat zdroj]

Po zavraždění prezidentského kandidáta Luise Carlose Galána správa Césara Gavirii se otočila proti Escobarovi a kartelům. Nakonec vláda s Escobarem vyjednávala a přesvědčila ho, aby se vzdal a na oplátku by mu byly sníženy podmínky trestu. Escobar se vzdal kolumbijským autoritám v roce 1991. Ještě předtím, než se vzdal, bylo zakázáno vydávání kolumbijských občanů do USA[pozn. 3].

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Rodným jménem Juan Pablo Escobar Henao
  2. Největší zásilka vážila 23 tun. Byla namixována s rybí pastou a převezena lodí. Informaci potrvdil Roberto Escobar ve své knize Escobar
  3. Vešlo v platnost v nové kolumbijské ústavě z roku 1991.