Wikipedista:Gmvasek/Runescape

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Gmvasek/Runescape
Externí odkaz na logo
Vývojář(i) Jagex
Vydavatel(é)Jagex
DistributorJagex
DesignérTým Jagex
Poslední verze2
Datum vydání RuneScape Classic:
4. ledna 2001
RuneScape 2:
29. března 2004
RuneScape HD:
1. července 2008
Žánr Fantasy MMORPG
Módy Multiplayer
Platformy Windows, Linux, Mac OS, Solaris
Systémové požadavkyNízké detaily:
500 MHz procesor
128 MB RAM
internetové připojení
Vysoké detaily (HD):
1,5 GHz procesor
256 MB RAM
3D grafická karta
internetové připojení
Ovládáníklávesnice, myš

RuneScape (výslovnost [ranskejp]) je MMORPG online hra fungující na kterémkoli osobním PC, který má požadovaný výkon, operační systém a podporu objektového programovacího jazyka Java. Více než 5 miliónů různých hráčů si zahrají RuneScape aspoň jednou měsíčně, z toho je více než milión členů (platících hráčů). Hraje se na 159 serverech rozdělenými na členy (Members Only) a nečleny (Free Only), platící hráči mají úplný a neomezený přístup do všech služeb, neplatící členové mají hru zdarma, avšak jen omezenou část. Počet najednou připojených hráčů se pohybuje mezi 50 - 250 tisíci.

RuneScape je dílem programátora Andrewa Gowera, který jej sestrojil již během studií jednoduchou hru Destruction Imminent, která byla zvěřejněna na již zaniklých stránkách Games Domain, tato společnost zkrachovala v roce 2003 a Andrew Gower se musel o své projekty začít starat sám a založil firmu Jagex. V průběhu posledního roku studia na vysoké škole v Cambridge dokončil projekt zvaný DeviousMUD, který se objevil na internetu jen na necelý týden, kvůli zásadním bezpečnostním chybám, tyto chyby byly opraveny a 4. ledna 2001 vyšel oficiálně RuneScape Classic od týmu Jagex, který se tentýž rok přejmenoval na Jagex Ltd. a zaměřil se pouze na rozvoj hry RuneScape.

Historie hry[editovat | editovat zdroj]

RuneScape Classic vznikl 4. ledna 2001, byl během týdne přepracován z DeviousMUD a oficiálně spuštěn. Hra zaznamenala úspěch a Jagex začal vytvářet pravidelné aktualizace.

2. prosince 2002 byla po půlročním testování úspěšně dokončena aktualizace RuneScape 2, jeho kvalita i grafické provedení byla výrazně lepší a také bylo nabízeno více moderních služeb na oficiálních stránkách.

1. července 2008 byla spuštěna veřejná betaverze RuneScape HD (High Detail) s přepracovanou grafikou a fullscreenem. Betaverze je zatím dostupná pouze pro členy, zanedlouho se očekává zpřístupnění i pro nečleny.

Skandály[editovat | editovat zdroj]

V počátcích RuneScape vzbudil skandál KeyLogger s názvem AutoRune, vyvinutý lotyšem jménem Kaitniekse – jednoduchý program, který byl schopen ovládat postavičku na principu „Natěž>Roztav Rudu>Odnes do banky“. [1]

Nově se obejvil i ten z 10. prosince 2007,kdy se firma Jagex rozhodla bojovat proti Real World Tradingu. Real World Trading (RWT) je obchodování s herními předměty za opravdové peníze. Odstraněním combat (resp. PvP zóny) ve Wilderness (nahrazeno minihrou Bounty Hunter) a nastupující lednovou eliminací tzv. Unbalanced Tradingu (ceny předmětů tradované mezi hráči musí být v rozmezí 3. 000 gp). JaGeX pobouřil mnoho hráčů a ti se rozhodli skončit. [2]

Skilly (schopnosti)[editovat | editovat zdroj]

V RuneScape tvoří velmi důležitou část schopnosti – skilly. Hráči mohou získávat zkušenosti v určité schopnosti pokud vykonávají činnost, která některou schopnost používá. Při zisku dostanečného množství zkušeností může hráč zvýšit svoji schopnost na větší úroveň (level). Maximální úroveň u každé schopnosti je 99 a maximální počet zkušenostních bodů (XP) je 200 000 000.Pokud hráč dosáhne 99 levelu může si poté pořídit skillcape

Bylinkářství (Herblore)*
Míchání lektvarů, které hráči dočasně přidají úrovně do různých schopností
Farmaření (Farming)*
Pěstování zeleninu, ovoce a stromů a následně sklízení úrody (proces růstu je značně zrychlen)
Hornictví (Mining)
Těžení rud a nerostných surovin: jíl, uhlí, měděná ruda, cínová ruda, železná ruda, adamantinová ruda, runitová ruda, žula a další
Kovářství (Smithing)
Přetváření kovů z rud a z kovů následuje výroba různých předmětů
Dřevorubectví (Woodcutting)
Kácení stromů, získané dřevo se využívá na Firemaking a Fletching
Lov (Hunter)*
Příprava různých druhů pastí, stopování zvěře nebo třeba lov motýlů
Lukostřelba (Ranged)
Bojovat lukem a šípy, kuší, případně kanónem
Magie (Magic)
Bojovat pomocí kouzel, dočasně je možné protivníky oslabovat nebo například provádět alchymii
Modlení (Prayer)
Při soubojích získává přízeň bohů a tak dočasně zvýšuje některé své schopnosti
Obrana (Defence)
Bojová schopnost, určuje odolnost proti útokům protivníků a schopnost nosit lepší brnění
Obratnost (Agility)*
Překonávání překážek (např. přeskočení zdi), čím je vyšší, tím větší výdrž energie také hráč má
Rozdělávání ohňů (Firemaking)
Rozdělávání ohňů, zapalování pochodní a lamp
Rybářství (Fishing)
Lov ryb: štika, losos, sleď a další
Řemeslo (Crafting)
Výroba bižuterie, keramiky, magických holí, kožených výrobkuů pro lukostřelce a další
Síla (Strength)
Síla ovlivňuje, jak moc hráč zraňuje protivníky v boji
Stavebnictví (Construction)*
Budování vlastního domu a umístění nábytku
Útok (Attack)
Útok ovlivňuje, jak často hráč v soubojích mine a nezasáhne nepřítele a schopnost nosit lepší zbraně
Výroba šípů (Fletching)*
Příprava luků a šípů k lukostřelbě
Vaření (Cooking)
Vaření jídla (čím vyšší úroveň, tím méně jídla hráč připálí)
Výroba run (Runecrafting)
Výroba run – v Runescape jsou runy magickými kameny používanými při kouzlech
Zabíjení (Slayer)*
Umožňuje zabíjet obzvláště silné protivníky, jinak neporazitelné, kteří „dropují“(po své smrti po sobě zanechají) vzácné věci
Zdraví (Hitpoints)
Zdraví určuje, kolik hráč vydrží v boji – doplňuje se pomalu automaticky samo nebo manuálně a rychle jezením jídla
Zlodějství (Thieving)*
Okrádání některých NPC, některých stánků a páčení truhly s cennými předměty uvnitř
Vyvolavání (sumonning)*
Vyvolávání pomocníků pomáhajících v combat i non-combat skillech
* - pouze pro membery

Zbraně a brnění[editovat | editovat zdroj]

V RuneScapu je k dispozici několik druhů zbraní a skoro každý z nich v jednom ze sedmi materiálů. Těmi jsou bronz, železo, ocel, mithril, adamantit, runitin a dragon (Members only). Mezi zbraně patří dlouhé a krátké meče, palcáty, válečné sekery, kopí, halapartny, vrhací nože a sekerky, šavle, válečná kladiva a oštěpy. Brnění jsou například kroužková košile (chainmail), plátové nohy (platelegs) čtvercové štíty (square sheild) a další. Z materiálu jménem dragon existují jedině dlouhý meč, šavle, palcát, bitevní sekera, sekera (použitelná na sekání stromů), obouruční meč, kopí, halapartna, plátové kalhoty a sukně, čtvercový štít, kroužková košile, boty, poloviční helma a lepší helma.

V RuneScapu se dá narazit i na různé speciální zbraně a brnění. Tyto věci nelze vyrobit, ale pouze sehnat jako drop z různých monster či odměn za minihry.

Granite
Granite je přístupný od obrané nebo útočné úrovně 50, k tomu musíte mít i patřičnou úroveň síly. Jde o masivní žulové zbraně pro platící hráče. Existuje z něho plátové tělo, plátové nohy, štít, palice(maul). Tyto věci mají nejlepší obranu ze hry proti lukostřelbě.
Abyssal
Jedná se o zbraň nazývanou Abyssal Whip, neboli Ocas Abbysal démona. Jde o velmi dobrou zbraň pro platící hráče od útočné úrovně 70. Jeho cena se pohybuje kolem 1.9-2.5M.
Barrows brnění a zbraně
Tato brnění a zbraně se dají sehnat hraním jedně minihry. Při oblečení celého setu (helma, tělo, nohy a zbraň - vždy obouruční) se při boji objeví speciální efekt. Na nošení je potřebná úroveň 70 útok (zbraň) a 70 obrana (brnění). U některých i jiné - 70 magie (Ahrims), lukostřelba(Karils), síla (Dharoks a Torags)

Ahrim the Blighted je magický set, speciálním efektem je dočasné ubírání nepřítelovy síly (tzv. Blighted Aura)

Karil the Tainted je lučištnický set, jeho speciálním efektem je dočasné ubírání nepřítelovy agility (tzv. Tainted Shot)

Guthan the Infested set je válečnický, speciálním efektem je léčení životů podle zásahu do protivníka (tzv. Infestation)

Torag the Corrupted set je válečnický, speciálním efektem je ubírání nepřítelovy energie (tzv. Corruption)

Dharok the Wretched set je válečnický, speciálním efektem extrémě vysoký zásah roven ztrátě životů (čím méně HP, tím větší HIT, tzv. Wretched Strength)

Veracs je válečnický, speciálním efektem je schopnost ignorovat nepřítelovy obrané bonusy(prayer, brnění, používané na monstra typu Kalphite Queen, tzv. Defiler)

God Wars armory jsou nejlepší brnění ze hry, a sice Bandos, který je nejlepším setem pro boj z blízka a Armadyl, který přidává nejlepší ranged bonus a magic defense bonus.

GodSwords Velice drahá třída obouručních mečů, která se pohybuje v desítkách až stovkách miliónů coins. Jsou to nepoškoditelné zbraně, které mají šanci dávat rány za 60+ a 75+ při použití special atacku. Od nejlevějšího po nejdražší GodSword: Bandos (cca. 30M), Zamorak, Saradomin, Armadyl (cca. 120M)

Questy (úkoly)[editovat | editovat zdroj]

Další součástí této MMORPG jsou takzvané questy, úkoly. Tyto úkoly začínají většinou po rozhovoru s některým z NPC rozmístěných po celé mapě Runescape. Při rozhovoru NPC vysvětlí, co po hráči chce (přinést určitý předmět, porazit jiné NPC nebo prozkoumat nějakou lokaci) a hráče se zeptá, zda úkol akceptuje. Plnění úkolů je plně v adventurním stylu a k cíli nebo alespoň pokroku se dá dostat rozhovory s NPC postavami, kombinováním předmětů v inventáři atd. Odměnou za splnění úkolu bývají většinou peníze (gp), přístupy do nových lokací a nebo zkušenostní body do schopností. Neplatící hráči (Free-to-play) mají současně k dispozici úkolů osmnáct a platící hráci (Pay-to-play) mají úkolů přes sto. Maximální počet quest pointů, které lze za questy získat je 39 pro free hráče a 268 pro membery (23.3.2008).

Moderátoři[editovat | editovat zdroj]

V Runescape se vyskytují tři typy moderátorů a každý z těchto typů vykonává určitou činnost.

Moderátor fóra[editovat | editovat zdroj]

Přímo ve hře nemá Forum Moderator žádné speciální pravomoce a ani není označen nijak jinak než ostatní hráči. Na oficiálních herních fórech má však pravomoci upravovat, mazat a přesouvat příspěvky hráčů a tak pomáhá udržovat fóra Jagex moderátorům. Každý platící hráč se tímto moderátorem může stát, pokud se bude aktivně podílet na chodu fóra, bude pomáhat uživatelům a poskytovat rady.

Jagex Moderátor[editovat | editovat zdroj]

Tento typ moderátora se ve hře označuje zlatou korunkou nalevo od jeho jména v chatovacím okně či při poslání soukromých zpráv (pouze pokud on sám odesílá). Jagex Moderator je osoba, která pracuje pro společnost Jagex. Přímo ve hře má velmi vysoké pravomoce jako například vyhození uživatele (ban), umlčení uživatele (mute) či okamžitý přesun svého avataru na libovolné místo na mapě. Obyčejný hráč se tímto moderátorem nemůže stát, pokud není zaměstnán společností Jagex ve Velké Británii (Cambridge). Na fórech má Jagex Moderator absolutní pravomoce, vyšší než moderátor fóra, dále se také tito moderátoři v zákulisí podílí na vývoji a správě Runescape.

Player Moderátor[editovat | editovat zdroj]

Player Moderator, zkráceně P-Mod, má ve hře nalevo od jeho jména (v chatovacím okně a při soukromých zprávách) stříbrnou korunku a je to hráč, kterému Jagex natolik důvěřuje, že mu udělil jisté pravomoce pro potírání zločinu a podvodníků v Runescape. Jednou funkcí je „umlčení“ (mute), které může moderátor uvalit na hráče, který porušuje pravidla hry a je tak nebezpečný pro ostatní. Pokud má hráč status „umlčení“(mute), jakékoli jeho zprávy nikdo jiný kromě něj na 48 hodin nikdo neuvidí. Další výhodou tohoto moderátora jsou prioritní hlášení o porušení pravidel (Report Abuse), které mají rychlejší vyřizovací dobu než ty od ostatních hráčů. Player moderátoři mají také přístup do výhradně jim (a Jagex Moderatorům) určeným oficiálních fór a do Player Moderator centra, kde si mohou prohlédnout seznam všech jejich kolegů, jejich hlášení o porušování pravidel, mohou zde posílat Jagexu prioritní zprávy a další.

Bachař[editovat | editovat zdroj]

Tento člověk se stará o blokování a propouštění lidí a goblinů, kteří porušují pravidla. Všechny přestupky lze vidět v Dungeon of Player Safety.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]