Wikipedista:Faigl.ladislav/diskuse-archiv8

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Tato stránka obsahuje archiv diskuse wikipedisty. Tuto stránku už laskavě needitujte.

Občasná nepoužitelnost obrázků[editovat | editovat zdroj]

Zdravím, nedávno jsem třeba rošiřoval článek o Juri Andropovovi, a nefungoval mi tam obrázek (portrét) z anglického článku. A když jsem onen obrázek reuploadnul, byly z toho problémy (smazání z commons).

Můžete mi vysvětlit, prosím, o co jde?

  1. Proč občas nefungují převztaé obrázky? Nějaké licenční čachry, anebo technický problém?
  2. Proč byl ten reupload smazán? Například, chorvatský reupload obrázku Kurta Cobaina problémy nemá: http://hr.wikipedia.org/wiki/Datoteka:Young_cobain.jpg

Děkuji za vaše náměty. --Fredy.00 6. 7. 2009, 20:35 (UTC)

Krátce z dovolené:
ad1) jedná se o licenci neb anglická wikipedie, respektive licenční podmínky k fotografiím se řídí dle amerického práva. Musíš kouknout na licenci, která je na en wiki, neb plno jich říká, že autorská práva nejsou uvolněná.
ad2) viz ad1; je chráněna autorskými právy--Faigl.ladislav 7. 7. 2009, 13:04 (UTC)

Dear friend! How are we going? Kindly I would need 2 translations on my village native: en:Campora San Giovanni[editovat | editovat zdroj]

Dear, they are months that we don't feel there. I have been busy in the real life. Both for studies both sentimentally, also thanks to facebook. Then these last times have physically been also badly, and the doctor of family, has solicited absolute rest. Therefore returning to us, please you could translate in Slovak and Czech, the article on my village native? en:Campora San Giovanni. As usual I provide then health and time allowing to reciprocate the favor. In the meantime I thank you for heart….. in advance as mine usual Within tonight I translate, Venezuelan city also allowing. Haifa in Sicilian and with addition in Piedmontese, --Lodewijk Vadacchino 9. 7. 2009, 05:39 (UTC)

excuse now also me!--Lodewijk Vadacchino 9. 7. 2009, 05:39 (UTC)
Hi :-) I have wiki-holiday nowadays but as soon I'll back to Wikipedia I'll translate something about your village. Have a great summer --Faigl.ladislav 13. 7. 2009, 11:29 (UTC)

Vzkaz[editovat | editovat zdroj]

Poradte mi srozumitelně jak má vipadat článek encyklopedicky.Já se to snažil udělat encyklopedicky,tak co je na tom špatně? -- Tento nepodepsaný komentář přidal uživatel Toma646 (diskusepříspěvky)

Zdravím. Článek nesmí být především založen na vlastním výzkumu, musí být encyklopedicky relevantní a v neposlední řadě gramaticky korektní. Ve vzkazu, který jsem Vám zanechal na Vaší diskusní stránce je několik odkazů, které by Vám mohly pomoci. --Faigl.ladislav 13. 7. 2009, 11:29 (UTC)

Článek Přírodní zahrada je z mí hlavy,ale zdroj se mi podařilo najít.-- Tento nepodepsaný komentář přidal uživatel Toma646 (diskusepříspěvky)

Důvody jsem vypsal do Vaší diskusní stránky. Ve stávající podobě je článek neencyklopedický a založený na vlastním výzkumu a takový zde být nemůže. Vypsal jsem Vám opět odkazy na prostudování. --Faigl.ladislav 13. 7. 2009, 13:18 (UTC)

A podíval jste se vůbec na zdroje?Snažim se to psát encyklopedicky tak co je na tom špatně,to vůbec nechápu.A taky sem vám to tam napsal,abyste to nemazal,ale jen upravoval.To by mě zajímalo jak by jste to napsal vy!Dost mě štve,že mi to pokaždý smažete.Moje IQ je 65 a ted vim,že ty pravidla nedokážu pochopit.Tak to bud upravte tak aby to bylo encyklopedický nebo mý články nemažte!Jestli to můžete obnovit,tak to obnovte.Ted sem to už řeknul,tak mi snad příště budete tolerovat,že mam IQ 65.Nebylo by spravedlivé kdybych nemohl napsat článek do wikipedie ,protože mam IQ65.-- Tento nepodepsaný komentář přidal uživatel Toma646 (diskusepříspěvky)

Onen externí odkaz jsem si prohlédl, avšak on samotný nemá na rozhodnutí vliv. To zda se článek smaže či ne nezávisí na tom zda-li si to přejete a někam to napíšete, ale na tom, zda-li je v souladu s pravidly a doporučeními Wikipedie - což není, a proto byl smazán. Jak již jsem napsal několikrát, problémem je neencyklopedičnost a vlastní výzkum; není možné napsat cokoliv mě napadne, že se na zahradě děje. Takže znovu; článek v takovéto podobě zde být nemůže. Založte si blog, pakliže jej chcete prezentovat, ale Wikipedie není místem, kde jde vložit cokoliv. Přírodní zahrada je relevantní encyklopedické téma, ale musí být napsána encyklopedicky. Jakýkoliv inteligenční kvocient nezaručuje to, že budou články dotyčné osoby hájeny či tolerovány. Vliv na to nemá ani věk, pohlaví, orientace, vyznání apod. Jediné na základě čeho se rozhoduje jsou pravidla a doporučení Wikipedie, tudíž pakliže napíšete článek, který je bude splňovat, tak není problém. V opačném případě zde takový článek být nemůže. Pakliže zde chcete mít článek na nějaké téma, můžete požádat o jeho napsání. Přeji pěkný večer --Faigl.ladislav 13. 7. 2009, 16:22 (UTC)

Žádost o recenzi[editovat | editovat zdroj]

Ahoj, na cs wiki tě považuju za jednoho z nejdůvěryhodnějších wikipedistů, tak bych tě chtěl požádat (pokud by tě to neotravovalo) o takovou minirecenzi mého článku Zimní olympijské hry 1968 případné připomínky prosím napiš na diskusní stránku moc díky. ----El Barto měním slovav činy 13. 7. 2009, 12:42 (UTC)

Ahoj, díky za lichotku :-) Na článek se rád podívám, hned jak se vrátím z dovolené. Teď jsem doma jen na skok a hned zase odjíždím, ale v druhé polovině července už bych měl mít čas. Měj pěkný den --Faigl.ladislav 13. 7. 2009, 13:00 (UTC)

Kralovska pohrebiste[editovat | editovat zdroj]

Tak diky... Jsem asi pred dvema tydny zkousel redirekt z kategorie "kralovske" na "kralovska", ale to nebyla spravna cesta... ;) --Franta Oashi 13. 7. 2009, 17:51 (UTC)

Rádo se stalo --Faigl.ladislav 13. 7. 2009, 17:55 (UTC)

Rada bych Ti, za Tvoji neunavnou praci na této kategorii, udelila tento rad:)--Acoma 13. 7. 2009, 18:27 (UTC)

Téda, díky :-) rádo se stalo --Faigl.ladislav 13. 7. 2009, 18:29 (UTC)

Vyznamenání[editovat | editovat zdroj]

Wikikytička „…za převody na navbox
Udělil: Vbhubeny
Velké díky :-) --Faigl.ladislav 18. 7. 2009, 14:49 (UTC)

Nejlepší portály[editovat | editovat zdroj]

Ahoj, vím, že hlavně z Tvé iniciativy vzrostla myšlenka Nejlepších portálů. Objevily se hlasy (spíš hlas ;o), který se ptá po tom, co dál. Chtěl jsem Tě proto poprosit, zda by jsi to nemohl, až se vrátíš z wikidovolené, vyřídit;-) Čili podniknout další krok, vytvořit nějakou stránku, něco jako Wikipedie:DČ nebo tak, a popostrčit to zas kousek dopředu. Mě portály moc nezajímají, takže bych se v tom nerad angažoval. Měj se pěkně, --Podzemnik 16. 7. 2009, 07:45 (UTC)

Ahoj, po pár dnech aklimatizace doma něco vymyslím. --Faigl.ladislav 18. 7. 2009, 14:49 (UTC)

Převor (Stargate)[editovat | editovat zdroj]

Ahoj, ještě prosba, mohl by jsi něco udělat s článkem Převor (Stargate)? Jsem z něho docela zmaten;-) --Podzemnik 19. 7. 2009, 14:09 (UTC)

Sakriš, tak dobře jsem se dlouho nezasmál: „Má zvláštní schopnosti které mu umožnuje povznesený část mozku.“ :-DDDD (Sory, mě to nedalo :-)) --Gothic2 19. 7. 2009, 14:16 (UTC)
-D teda to byla dobrá slátanina. Udělal jsem z toho redir neb o převorech tu už je pěkný odstaveček v článku Oriové. --Faigl.ladislav 19. 7. 2009, 14:36 (UTC)

Ivan Klíma[editovat | editovat zdroj]

Prosím o zvýšený dozor na článkem Ivan Klíma, viz historie článku a moje diskusní stránka ** Děkan za pomoc a pochopení --MiroslavJosef 23. 7. 2009, 15:35 (UTC)

Udělal jsem v článku provizorium a polozamkl ho na měsíc.--Faigl.ladislav 23. 7. 2009, 15:49 (UTC)
Děkan - nebylo to zjevně příliš seriózní (a to říkám hodně slušně) --MiroslavJosef 23. 7. 2009, 15:58 (UTC)

Dějepisné šablony.[editovat | editovat zdroj]

Hojík. Hele chtěl sem se zeptat, zdali je nutné, aby dějepisné šablony měl tu podobu sloupce jako například Šablona:Dějiny Česka či Šablona:Dějiny Japonska. Je možné aby dějepisná šablona měla podobu navbox šablony, nebo jsou na to nějaké předpisy ??? Dík. Zatím… --Márton CZ-HU 24. 7. 2009, 15:55 (UTC)

Ahoj, no šablony mají takovou podobu jak je člověk udělá. Čili není problém aby byly vyvedeny jako navbox. Pokud jsou však delší dobu používané, bylo by vhodnější se zeptat tvůrce (pokud je aktivní) či v oborové skupině kolegů nadhodit změnu.--Faigl.ladislav 24. 7. 2009, 15:57 (UTC)
Oki. Jde mi o to: Chtěl bych vytvořit právě úplně novou dějepisnou šablonu (pro Dějiny Maďarska), takže jsem se koukal, a zatím všechny dějepisné jsou jako třeba ty dějiny česka. Takže sem se domníval, že je ta podoba je tak nařízená. Takže myslíš, že není problém, když vytvořím dějepisnou šablonu jako navbox ??? Zatím..--Márton CZ-HU 24. 7. 2009, 16:27 (UTC)
Určo nevadí. Směle do toho :-) --Faigl.ladislav 24. 7. 2009, 16:28 (UTC)
OK. Dík za radu. Věděl jsem, že se na Tebe můžu obrátit. Takže dík a já jdu na to. Hezký zbytek dne. --Márton CZ-HU 24. 7. 2009, 16:42 (UTC)

Hromada[editovat | editovat zdroj]

Čau, neměl bys na ty hromadné změny raději mít účet s bot-flagem?.. --egg 24. 7. 2009, 16:54 (UTC)

Ahoj, šlo jen o to, že jsem při převádění portálu na poloautomatizovanou verzi (obdobně jako Izrael) zapomněl kategorii vložit do noinclude. Jinak už jsem o tom taky uvažoval. Tak uvidíme. --Faigl.ladislav 24. 7. 2009, 16:56 (UTC)
Takováhle práce je pro bota otázkou minutky a nezatěžovalo by to RC. Kdyby bylo příště potřeba něco podobného klidně napiš, udělám to. :) — Jagro 24. 7. 2009, 18:33 (UTC)

Koncentrační tábor Mauthausen-Gusen[editovat | editovat zdroj]

Ahoj, za článek Koncentrační tábor Mauthausen-Gusen ti patří kytička. Díky ti za něj a jen tak dále. Chmee2 24. 7. 2009, 17:22 (UTC)

Moc děkuju :-) Takové články jsou tu potřeba; dlouhodoběji makám na Auschwitz-Birkenau, tak doufám, že i tu pak pošlu do recenze.--Faigl.ladislav 24. 7. 2009, 17:24 (UTC)

Zlaté portály[editovat | editovat zdroj]

Náhodou jsem zjistil, že portál Izrael má označení nej. Je hezký, zaslouží si jej, nicméně jsem nezaregistroval proceduru hlasování a ani není na stránce Nejlepších hesel vytvořen samostatný oddíl pro oceněné portály. To by mělo být i pobídkou pro autory některých podprůměrných portálů. A mrzí mne to i jako přispivatele portálu Kosmonautika, který prošel recenzemi. V jednom ukrytém seznamu jsem jej mezi držiteli ocenění našel, ale nikdo ze správců to na portál nevložil, bylo to rozhodnuto asi bez hlasování, potichu a tak i hodnota ocenění je nedostatečná a to platí i o Portálu Izrael. Moc Vás pane kolego prosím o nápravu, ať se celý systém kolem oceňování a hlavně práce s portály dostane na lepší úroveň. Chybí mi i stříbrné puzzlíky. Opravdu nejde jen o zmíněné dva portály. Produmejte to, až budete mít chuť. Díky--Zákupák 25. 7. 2009, 09:53 (UTC)

Zdravím, tak to musí jít o mýlku a mrzí mne, že o mé osobě takto smýšlíte. Kde jste našel, že je portál Izrael mezi nejlepšími? Tam být nemůže, i když bych si to přál, neb nebyl navržen na nejlepší a jak jste říkal, neproběhlo ani žádné hlasování. Podstatné však je, že krom kritérií pro zařazení ještě nebyl sepsán doplňující manuál. Pokud jde o ten zlatý puzzle, který vidíte v úvodu portálu, tak ten se týká článku o Izraeli a nikoliv portálu. Obdobně vkládám stříbrné puzzliky (teď jsem u Haify pozapomněl), když články používám jako článek měsíce. Věřte, že jsem opravdu neprosazoval zavedení institutu nejlepšího portálu proto, abych „svůj“ portál, na něž jsem nejvíce pyšný, někde potutelně protlačil. Ty stříbrné puzzliky jsou zajímavý nápad.--Faigl.ladislav 25. 7. 2009, 10:02 (UTC)
Jsem moc rád, že jsem se zmýlil, na portálu Izrael vprovo nahoře jsem puzzlík považoval pro portál, nikoli pro hlavní heslo. Tož se omlouvám. Ale stejně to celé zamrzlo. Dejte jej (Portál Izrael) do hlasování a tím to popostrčíte. A možná pak i naše komise dodělá zmiňovaný manuál. --Zákupák 25. 7. 2009, 11:01 (UTC)

Vandalizmus na commons[editovat | editovat zdroj]

Ahoj, dnes jsem zrevertoval docela starou věc na commons, mrkni se, prosím, jestli něco podobného nemáš i u jiných fotek. Tu loutku je ale už asi zbytečné hlásit. — Jagro 27. 7. 2009, 10:53 (UTC)

Dík za info, omrknu to tam.♦ --Faigl.ladislav 27. 7. 2009, 16:03 (UTC)

SGA[editovat | editovat zdroj]

Ahoj, prosím tě, z čeho jsi vycházel při přejmenování epizod? Hned první díl (Povstání místo Vynoření) bije do očí. --Ragimiri 29. 7. 2009, 01:47 (UTC)

Hoj, myslim že to byl tento web. --Faigl.ladislav 29. 7. 2009, 07:09 (UTC)

Amatéři. IMHO směrodatný by měl být český dabing. --Ragimiri 29. 7. 2009, 07:40 (UTC)

To jsem nevěděl, že se to liší. Tak směle upravuj :-) --Faigl.ladislav 29. 7. 2009, 07:42 (UTC)

Presuny dvou redirectu[editovat | editovat zdroj]

Tak ted uz je to koukam komplet hotove. Tak jeste jednou diky! --Franta Oashi 29. 7. 2009, 11:16 (UTC)

Rádo se stalo :-) --Faigl.ladislav 29. 7. 2009, 11:19 (UTC)

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Ted jsem si vsiml, ze jste geograf. Znate geografa Jaromira Korcaka?-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 213.195.215.130 (diskuse)

Zdravím, zajisté znám. Těžko se najde geograf, který by neznal jména jako Korčák, Hampl, Demek, atp. Pokud jste na něj ještě nezavítal, doporučuji mnou nedávno resuscitovaný Portál:Geografie. Podle shrnutí u Jaromíra Korčáka hádám, že budete též geograf. Mám pravdu? --Faigl.ladislav 30. 7. 2009, 19:13 (UTC)
No cetl 'sem ze zajmu zlutou knizku jednoho prazskeho geografa a protoze jsem ne vsemu rozumel, zasel jsem na jeho prednasku. No vite co rekl o tom nejdulezitejsim? "To nebudu prednaset, to si prectete ve zlute knize." Toz tak. K Poznansku: Na sk-wiki jsem nasel clanek o Felvideku ( http://sk.wikipedia.org/wiki/Horn%C3%A1_zem ), ale to nejdulezitejsi 'sem se zase nedovedel. Proto 'sem napsal do diskuse otazku.

Aušvic[editovat | editovat zdroj]

Mrknete na http://cs.wikipedia.org/wiki/Revizionismus , zajimave jsou uvahy Viktora Suvorova. To je ona "velka politika".


Sovák[editovat | editovat zdroj]

Můžu s tebou mluvit neoficálně nebo ne? :-)-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Fredy.00 (diskusepříspěvky)

Hele klidně, ale myslim, že to tu v diskusi na Wiki dost dobře nejde ;-) --Faigl.ladislav 30. 7. 2009, 21:12 (UTC)
No... řekněme že sem jen nechtěl vidět že je moc starej :-)

Strejně mě ten autorskej zákoník štve, co komu udělá, když někam dám obrázek, co se stejně válí po netu. Je škoda, když významné kulturní či politické osobnosti nemají pořádnou ilustraci, tady nejsme v USA, kde by nás autorův vnuk žaloval o miliony... --Fredy.00 30. 7. 2009, 21:57 (UTC)

Škoda to je, ale nic na tom nezměníš. Jednou to tak je, tak se dle toho musíme řídit a obcházení ti může přinést jen nepříjemnosti. Jediné co můžeš udělat je napsat někomu, kdo je vlastníkem autorských práv a požádat jej o uvolnění. Já třeba takto získal souhlas k uveřejnění překladu izraelské deklarace nezávislosti od v oboru známého odborníka. Chce to jen trpělivost. Jinak jak jsem již včera poznamenal, takhle pěkný obejití licence jsem ještě neviděl, takže bod pro tebe. --Faigl.ladislav 31. 7. 2009, 19:18 (UTC)

Psychiatrická léčebna[editovat | editovat zdroj]

Ahoj Láďo, chtěl bych Tě v rámci zamodřování článku o atentátu na Reagana poprosit o nástřel tohoto hesla. Já si na to jaksi netroufám (ikdyž jsem magor) :-DD --Gothic2 31. 7. 2009, 09:53 (UTC)

Hoj, něco s tim zkusim :-) --Faigl.ladislav 31. 7. 2009, 11:30 (UTC)
PS: dokončil jsem zamodření těch odkazů, dle tvé připomínky k WP:Q. Můžeme dát stříbrný puzzlík? --Gothic2 31. 7. 2009, 11:31 (UTC)
Je tam :-) --Faigl.ladislav 31. 7. 2009, 11:50 (UTC)
Díky, jsem rád, že se mi to heslo podařilo dotáhnout na DČ. Teď plánuju pořádně pořádně zpracovat katastrofu vzducholodi Hindenburg, ale co jsem se díval na en:wiki (en:Hindenburg disaster), tak to asi nebude sranda...mají to tam samou šablonu :-D --Gothic2 31. 7. 2009, 14:23 (UTC)
No s tim si mákneš. To by chtělo k tomu nějakou knížku sehnat, páč z toho jejich DČ bez citací imho nepujde.--Faigl.ladislav 31. 7. 2009, 14:33 (UTC)

Hi![editovat | editovat zdroj]

Hi! I'm from Polish Wiktionary. We are translating our templates into various languages (our top 50 - including Czech). I wonder if you could help us with translation of just a few linguistic terms.

  • [1] pronunciation - výslovnost
  • [2] definitions (plural) - definice
  • [3] inflection -
  • examples (plural) - příklady
  • [4] syntax - syntax
  • [5] collocations (plural) - kolokace
  • [6] synonyms (plural) - synonyma
  • [7] antonyms (plural) - antonyma
  • related terms (plural) - související termíny
  • [8] idioms (plural) - idiomy
  • [9] etymology - etymologie
  • notes (plural) - poznámky
  • translations (plural) - překlady
  • derived terms (plural) -
  • transliteration -
  • transcription - transkripce
  • sources (plural) – zdroje

How about that? Best regards! --PiotrekSzwecja 31. 7. 2009, 22:44 (UTC)

Hoj[editovat | editovat zdroj]

Zdar Láďo, tak to je teda síla. Paní ... je na mě ostrá jako břitva co? Až mi naskakuje husí kůže :-DD Já nevím co jsem jí udělal tak strašnýho :-/ --Gothic2 5. 8. 2009, 09:49 (UTC)

Každýmu se nezavděčíš, z toho si hlavu nedělej ;-) --Faigl.ladislav 5. 8. 2009, 10:04 (UTC)

Správce[editovat | editovat zdroj]

Láďo prosímtě stopni tu frašku. Sorry, ale jak mi někdo takovým způsobem sáhne na Kennedyho, je konec. --Gothic2 5. 8. 2009, 19:21 (UTC)

Prosím Gothicu2, kde a kdo Ti sáhnul na "Tvůj" článek? Nic takového nevidím. --Kacir 5. 8. 2009, 19:33 (UTC)

Saffirova-Simpsonova stupnice hurikánů[editovat | editovat zdroj]

Nejde jen o to, co najde Google víckrát, ale také o to, co je správně. A v případě více autorů je přivlastňování všemi jmény zkrátka správně.--Tchoř 6. 8. 2009, 15:48 (UTC)

Když už mluvíš o tom co je správně, tak odborně je správně Saffir-Simpsonova stupnice. Takže nakrásně může být češtinářsky dobře ta tvá varianta, odborně je chybně. --Faigl.ladislav 6. 8. 2009, 16:00 (UTC)
Máš nějaký autoritativní zdroj, který tvrdí, že jazykově necitlivý, ne-li přímo neodborný překlad „Saffir-Simpsonova“ je jediný správný, zatímco jazykově správný „Saffirova-Simpsonova“ je špatný? V informatice jsem se setkal s variantami Karpův-Rabinův, Rabinův-Karpův, Karp-Rabinův a Rabin-Karpův algoritmus, vždy to znamenalo to stejné, tj. algoritmus pojmenovaný podle Michaela Rabina a Richarda Karpa. Nalézt se dají všechny verze, asi podle toho, jakým jazykovým citem disponuje který autor. Někdo je hodně poznamenán angličtinou (Saffir-Simpson, Karp-Rabin), někdo navíc umí i česky. --Milda 6. 8. 2009, 16:41 (UTC)
Ve zdrojích kde jsem hledal jsem našel formu, na kterou jsem přesunul a krom toho nás tuto formu i učili. Nicméně přežiji, když bude staronová verze.--Faigl.ladislav 6. 8. 2009, 16:48 (UTC)

Barry[editovat | editovat zdroj]

Ahoj, všiml jsem si, že infobox hurikán už existuje, jen tam není jak se mají témata jmenovat, dál vím že tam mocv červených odkazů není, ale začínám se zamodřováním a tak jsem se tě (jako nestranného pozorovatele :-) zeptat jestli už může být DČ a jestli se DČ může později nominovat na NČ nebo jestli už to nejde hezký den --El Barto měním slovav činy 7. 8. 2009, 10:14 (UTC)

Ahoj, ten infobox vypadá, že vychází z francouzského modelu. Zkusím jej nějak upravit. S připojením puzzliku bych ještě počkal na další recenzi, víc hlav, víc ví; ideální by byl geograf, zkusím se poptat kluků na irc. Jinak DČ může být samozřejmě nominován na NČ. Tak je standardní postup :-) --Faigl.ladislav 7. 8. 2009, 10:57 (UTC)

Try Beta[editovat | editovat zdroj]

Ahoj. Všiml jsem si možnosti vyzkoušet beta verzi; zkusil jsem a klidně bych to i používal, ale nefunguje mi v tom monobook.js s mými tlačítky a navigací, ani monob.css. Jde monobook nějak převést, nebo by se musel vytvořit odznovu speciálně pro beta, nebo jak to funguje? أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 7. 8. 2009, 13:19 (UTC)

Ahoj, taky jsem jí zkoušel a řešil stejný problém. Bohužel odpověď vůbec nevím. Graficky je sympatická i user-friendly, ale pakliže by nefungovaly monobooky, tak by se mi to vůbec nelíbilo. Zkus jim napsat dotaz. --Faigl.ladislav 7. 8. 2009, 13:24 (UTC)
No, koukal jsem, že když skočíš do nastavení a podíváš se na vzhled, tak místo MonoBook tam zaškrtnutý bude skin Vector a vedle (náhled) bude (Custom CSS) a (Custom JS) svítit červeně. Je teda možný, že ty monobooky nefungují, protože v betě prostě neexistují? أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 7. 8. 2009, 13:31 (UTC)
Jo, to bude tím. Stejně jako kdyby sis vybral jiný skin a neměl je tam založené, tak ti taky nebudou fungovat. Jen teda asi bude chtít, aby někdo pro tento skin monobook napsal, protože myslim, že v novém fachat nebudou. --Faigl.ladislav 7. 8. 2009, 13:35 (UTC)
Ano, Beta běží pod novým skinem Vector, který je vyvíjen právě pro větší uživatelskou přívětivost. Co se týče vlastních stylových předpisů, tak ty si bude muset každý převest z Monobooku na Vector sám a totéž se týká i skriptů v JavaScriptu. Co se týče globálních stylů, tak tam pravděpodobně ke kompletnímu přesunu nedojde, protože je pravděpodobné, že řada věcí nebude potřeba, tedy to závisí na tom, co nakonec všechno v Betě bude. --Reaperman 7. 8. 2009, 15:02 (UTC)

Jiří Sumín[editovat | editovat zdroj]

S tím heslem už jste před týdnem měl práci, dnes se situace opakovala. Autora jsem ihned upozornil, ostatní nechávám na Vás. To je důvod, proč podporuji všechny zájemce o tuto funkci. Holt takovej občas bývám. Hezký večer --Zákupák 8. 8. 2009, 18:00 (UTC)

Díky za upozornění. Revertoval jsem, dotyčnému vložil copyvio-info šablonu.--Faigl.ladislav 8. 8. 2009, 18:06 (UTC)
Ten pán, autor onoho copy u nás, vzniklého překopírováním jeho článku z tamních novinek , se nejen mě ozval, že je mu 83 let a že neví jak má postupovat dál. Na to copy jsem Vás upozornil a jednal jste správně dle pravidel. Nu slíbil jsem mu dnes pomoc, že najdu zdroje a heslo začnu upravovovat. Ale než začnu: ona šablona na hesle se kdy může sundat? Počkat týden, měsíc? Předpokládám se dá s heslem pracovat dál a tu šablonu jednou sundat (kdo?), pokud se prohřešek kopírování nebude opakovat. Ano?--Zákupák 11. 8. 2009, 15:32 (UTC)
Šablona se klidně může sundat, pokud bude článek přepracovávaný. Na seznamu článků porušujících autorská práva je, takže až na něj dojde řada tak buď já, či některý z kolegů, pouze odmaže copyvio verze v historii. --Faigl.ladislav 11. 8. 2009, 15:41 (UTC)
Problémem nebude jen copyvio (mě se totiž ozval také e-mailem), ale celý ten jeho text je poměrně dost neencyklopedický (vpodstatě se jedná o dost volné povídání - včetně ukázky z korepsondence, která je také chráněna autorskými právy ...), problém může být i s věrohodnými zdroji ** --MiroslavJosef 11. 8. 2009, 15:44 (UTC)

Návrh/prosba[editovat | editovat zdroj]

Všiml jsem si, že kromě článků čistě o Izraeli píšeš i různě o dějinách Židů. Tak jsem chtěl upozornit, že kdybys někdy chtěl napsat o historii Židů v Židovské autonomní oblasti, tak budu nadšený čtenář. Docela mne tenhle experiment zaujal, když jsem na něj náhodou na wiki kápl, a rád bych si o něm přečetl víc podrobností, než je na anglické wiki. Sehnat zdroje by asi nebylo jen tak, ale kdybys někdy chtěl psát o méně známých epizodách z dějin Židů, tak by mi tahle sovětská snaha o alternativní zemi zaslíbenou přišla jako celkem zajímavé téma. Měj se --Tchoř 8. 8. 2009, 19:13 (UTC)

Teď mám v dohledné době poměrně plno, co se týče plánovaných článků, ale do budoucna popřemýšlím. Díky za nápad :-) --Faigl.ladislav 10. 8. 2009, 11:36 (UTC)

Václav Klaus ml.[editovat | editovat zdroj]

Ahoj, proč jsi smazal tohle: Václav Klaus ml.? Nějaké zdroje tam byly. Protože tam byl návrh na sloučení s jiným článkem, očekával jsem další diskusi. Uvědomuju si, že významnost je sporná, ale myslel jsem, že to ponecháš k diskusi nebo k hlasování.--Tomas62 10. 8. 2009, 11:25 (UTC)

Ahoj, z jednoduchého důvodu; vypršela lhůta na doplnění zdrojů a článek nesplňoval Wikipedie:2NNVZ. Návrh na sloučení byl, avšak do zmíněného článku by šla použít jen jedna věta (aby nebyly info duplicitní), a to konkrétně, že publikuje v LN. Pokud chceš, můžu ji do článku PORG vložit, či ti ji dát někam na tvé pískoviště. Jinak pakliže nejsou 2NNVZ, tak není o čem diskutovat, ani o čem hlasovat. Až budou k dispozici 2NNVZ, tak není článek znovu založit. Do té doby však s dosavadními zdroji být na Wikipedii nemůže.--Faigl.ladislav 10. 8. 2009, 11:35 (UTC)
Ahoj, moc si nepamatuju, co přesně v článku bylo, ale zdrojem byl osobní blog, životopis na stránkách PORGu a odkaz na LN. Alespoň dva jsou, myslím, že nezávislé taky a netriviální podle mého názoru taky. Kromě toho odkaz tady: Strana svobodných občanů. Nejde mi ani tak konkrétně o tenhle článek, ale o obecný přístup, vím, že 2NNVZ jsou častým předmětem sporů, ale nechce se mi těma diskusema probírat.--Tomas62 10. 8. 2009, 12:20 (UTC)
Blog zdrojem být nemůže neb není věrohodný (těžko dokazuje významnost, že někdo píše blog, neb to může dělat každý), CV na stránkách PORGu je jen strukturované CV nic víc, tj. triviální zdroj a odkaz na LN vede na Klausův vlastní článek - není nezávislý (taky píši články na zpravodajský server, bude zde o mně článek?). Tudíž je zapotřebí článek, který pojednává o dotyčné osobě. Ne takový, kde je zmíněn v jedné větě, ne takový, který si napíše sám, ne soukromý web či blog. --Faigl.ladislav 10. 8. 2009, 12:53 (UTC)

BCT[editovat | editovat zdroj]

Tož vitaj mezi námi. Díky za dokončení archivace, učíš se rychle :-) Tak dobře služ a klidně se ptej. JAn 11. 8. 2009, 05:45 (UTC)

Díky za povýšení :-) ptát se určitě budu. --Faigl.ladislav 11. 8. 2009, 07:46 (UTC)

Pomoc[editovat | editovat zdroj]

Ahoj, prosím ťa, skontroluj, či som správne priradil interwiki k článku Strana rovnosti. Neviem totiž dobre po anglicky, tak si niesom veľmi istý. Chcel som len pomôcť. Vďaka. --Thomas6 15. 8. 2009, 21:17 (UTC)

Vypadá to, že je vložená správně. Díky za doplnění interwiki a pěkný večer :-) --Faigl.ladislav 15. 8. 2009, 21:19 (UTC)
Ďakujem, pekný večer podobne.--Thomas6 15. 8. 2009, 21:26 (UTC)

Mato Ivanović[editovat | editovat zdroj]

Zdar kolego, rád bych věděl co tě vedlo k uznání významnosti Mato Ivanović [10]. Jedná se o mladého fotbalistu který neodehrál jediný zápas v profesionální lize. Viz Wikipedie:Významnost_(lidé). A nemyslím ani že ty dva externí odkazy které vedou na klubové weby by jeho významnost dokládaly. Nemyslím že je vhodné aby tu měli článek mladí nadějní fotbalisté. Ikdyž té významnosti s největší pravděpodobností brzo dosáhnou. To by se tu pak mohly i zakládat články jako SK Union Čelákovice - žáci a to jistě není to o co bychom tu stáli. --Jowe 16. 8. 2009, 12:53 (UTC)

Jo ono mu je 18, to jsem musel přehlédnout. Bral jsem jen ty 2 linky a říkal jsem si, že je to dost na hraně. Takže klidně maž. --Faigl.ladislav 16. 8. 2009, 12:55 (UTC)
Zdravím, koukám, že jsi dal Jowemu zelenou ke smazání článku Mato Ivanović. Jen bych chtěl upozornit, že jeho argumentace výše je typický případ logického klamu a nejsem si jistý, jestli by zrovna takto měl argumentovat správce. Nikdo nezakládá články o žácích. Mato Ivanović byl představen veřejnosti jako hráč patřící do kádru A týmu, přestože zatím hraje zápasy jen za B tým. Také mám pocit, že se vůbec nebrala v potaz diskuze u příslušného článku, stejně jako nestačila existence dvou nezávislých zrdojů. Jak už jsem psal do diskuze u článku (četl ji vůbec někdo?) - Wikipedie:Významnost_(lidé) má status doporučení a říká, kdo nejspíš je významný, nikoli naopak (tedy kdo nesplňuje podmínky, tak významný není). Proto žádám o přehodnocení rozhodnutí o smazání článku a nebo alespoň nějakou formu diskuze. Takto to až příliš připomíná zvůli jednoho správce, který vložil šablonu významnost a o měsíc později si bez reakce na diskuzi u článku tento také sám smazal, přestože prohlašoval, že jej sám mazat nebude.--Quelhar 16. 8. 2009, 14:12 (UTC)
Chtěl bych jen upozornit na články Pavel Čmovš či Mahir Karić (1992) které nebyly smazány mnou a nejedná se tedy o žádnou zlovůli jednoho správce ale o typický postup v podobných případech. --Jowe 16. 8. 2009, 14:20 (UTC)
Tyto články ale nepojednávaly o hráčích, kteří patří do kádru A týmu prvoligového klubu a proti jejich smazání celkem nic nemám (přestože Čmovš je několikanásobným mládežnickým reprezentantem) a proti jejich smazání v tuto chvíli nevznáším žádné námitky.--Quelhar 16. 8. 2009, 14:26 (UTC)

Není nad to, když mi 2 a více lidé diskutují v diskusi :-). Takže takto; článek jsem hodnotil na základě 2NNVZ a již tehdy byl velmi velmi na hraně. Když si jako klub budu psát o svém hráči, tak to v podstatě není nezávislý zdroj. Mé předchozí rozhodnutí o ponechání článku by se dalo označit jako benevolentní, s čímž souvisí i to, že o fotbalu absolutně nic nevím. Kolega Jowe mi nastínil svůj pohled na věc, s čímž jsem souhlasil. Takže suma sumárum, přehodnocovat není co, diskutovat se samozřejmě může. Postřehl jsem, že v minulosti byl hromadný HoS o nějakých mladých fotbalistech, doporučuji tedy nějaké místečko Pod lípou. Howgh a pěkný den --Faigl.ladislav 16. 8. 2009, 14:40 (UTC)

Šablony[editovat | editovat zdroj]

Dobrý den, prosím zase o jednu pomoc se dvěma šablonami ze zahraničních wiki.

  • V článku en:Pigeons in aerial photography, který překládám, používá autor cotační šablony v kombinaci s takzvanou šablonou harvnb, například takto: --harvnb|Hannavy|2008--. Je to zřetězený odkaz, kliknete si na číslo reference, ... ta funguje zároveň jako odkaz, kterým se dostanete do odstavce literatura, kde najdete danou literaturu. Moc jsem nepochopil princip naprogramování fce, ale dává mi velkou práci to z textu vyřezávat při překladu a hledat, kam přesně odkazuje daná citace. Nešlo by to udělat tak, aby to fungoval také na české wiki?
  • Co se týče druhé šablonky: Na německé wiki například tady: de:Man Ray používají jakousi šablonu --FN|!--, přes kterou se odkazují na poznámku o licenci obrázku z externího odkazu. Šlo by to použít v této podobě také na naší wiki?

Děkuji, s pozdravem, --Svajcr 19. 8. 2009, 11:20 (UTC)

Zdravím, nějak jsem se s odpovědí zasekl. Co se týče první šablony, tak myšlenka je zajímavá, ovšem šablona samotná používá harvardskou normu citací, která je odlišná od norem ISO, podle kterých by se mělo jet. Pro usnadnění přebírání článků z en.wiki by zde tedy šablona býti mohla, avšak neměla by se záměrně používat. Co se týče šablony z de.wiki, to by teoreticky mohlo jít vyřešit již existujícími tagy <ref group="pozn"></ref> + <references group="pozn" />, kde za "pozn" si jde nahradit libovolný popisek a je možné je i seskupovat <ref group="pozn" name="XYZ">. Omlouvám se za zpožděnou odpověď --Faigl.ladislav 22. 8. 2009, 09:13 (UTC)

prezidenti cs[editovat | editovat zdroj]

hele, vysvětli tomu "Martin H." že portréty jsou legální, jinak nám vymaže půlku československého prezdienstva! : http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Gottwald.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Antonin_Zapotocky.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Antonín_Novotný.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:LudvíkSvoboda_1968.jpg --Fredy.00 20. 8. 2009, 12:54 (UTC)

Půjčka[editovat | editovat zdroj]

Pane Faigle, půjčil jsem si 3 boxy, než se vzbudíte, bude vše jak má... :) --Kacir 21. 8. 2009, 05:38 (UTC)

Copyvio ARLZ[editovat | editovat zdroj]

Ahoj, smazal jsi článek ARLZ pro podezření na copyvio. Označil jsem ho tak, ale spíše si myslím, že tyhle stránky [11] přebíraji obsah české wiki a linkují zpět. Což není tak úplně copyvio. Důsledný přístup by znamenal smáznout všechna totožná hesla, což je nesmysl. Na wiki jsem upravil heslo Anna Kolesárová, zatím se tahle změna na zmíněných stránkách nepromítla. Tak či onak, nemyslím, že by podobná praxe byla na české wiki novinkou, udělej tedy obvyklé opatření proti podobným praktikám. ARLZ můžeš ponechat smáznuté, chystám se ho napsat znovu.--Tomas62 21. 8. 2009, 13:12 (UTC)

Ahoj, u článku ARLZ nebyla vložena šablona {{Podezření na copyvio}} nýbrž {{copyvio}}. Prověřit zda-li jde o copyvio či nikoliv je na tom, kdo daný článek do seznamu zanáší. Opravdu zpětně nekontroluji jednotlivá označení všech článků. O případech, že se někdy jedná o obrácené copyvio vím. Za takových okolností ale chce tuto informaci připsat jako poznámku při zanášení do seznamu článků porušujících autor.práva. U takovýchto článků pak není problém případ prověřit, případně kontaktovat provozovatele daného webu (v případě, že nedodržuje podmínky zveřejnění textů pod licencemi naší Wikipedie. --Faigl.ladislav 21. 8. 2009, 14:15 (UTC)
Ahoj, netušil jsem, že jsem měl použít jinou šablonu. Příště se polepším. Nicméně je potřeba něco s [12] provést.--Tomas62 21. 8. 2009, 14:23 (UTC)

Hohenzollernové[editovat | editovat zdroj]

Ahoj Láďo. S kolegou Kolomaznikem právě diskutujeme o tom, zda článek Hohenzollernové může být dobrým bez recenze a referencí a tak se snažím význam referencí vysvětlit, ale možná to vysvětluju špatně, taky nemám patent na rozum a taky si chvílema připadám jako nějaký diktátor, kterej snad má potřebu někoho buzerovat. Můžeš se přijít podívat a prohodit pár slov? Díky moc. أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 21. 8. 2009, 15:28 (UTC)

Prohozeno :-) --Faigl.ladislav 21. 8. 2009, 15:43 (UTC)
Muntāz! Šukran, jā sajjid. Maʿa s-salāma :D (Skvěle! Děkuji Ti, pane. Ahoj) أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 21. 8. 2009, 15:52 (UTC)
בבקשה :-) (není zač) --Faigl.ladislav 21. 8. 2009, 15:54 (UTC)

Dětská psychiatrická klinika fakultní nemocnice Motol[editovat | editovat zdroj]

Ten článek fn motol je plnej pravopisnech chyb nebo je napsanej neencyklopedicky?--Toma646 26. 8. 2009, 07:50 (UTC)

Neencyklopedický. Prakticky je na smazání, ale třeba jej do měsíce někdo přepíše.--Faigl.ladislav 26. 8. 2009, 07:53 (UTC)

Infobox[editovat | editovat zdroj]

Ahoj, měl bych na tebe prosbu o radu ohledně šablon {{Infobox Válečná loď}} a {{Infobox civilní loď}}. Teď je tam nastaveno, že v případě chybějícího obrázku se v infoboxu zobrazí silueta jakésy moderní válečné lodi. Potřeboval bych toto vypustit, aby se bez fotky nezobrazovalo nic a nevím jak na to. Ta silueta tam je často jak pěst na oko – třeba u civilních lodí, jako byl SS Celtic z 19. století:-) Díky moc.--Nadkachna 26. 8. 2009, 14:27 (UTC)

Teď mám jednu věc rozpracovanou, ale večer na to mrknu. Ta silueta je tam fakt jak pěst na oko. --Faigl.ladislav 26. 8. 2009, 14:29 (UTC)
VyřešenoVyřešeno Hotovo :-) --Faigl.ladislav 26. 8. 2009, 15:12 (UTC)
Supa kachna, ještě jednou díky!--Nadkachna 26. 8. 2009, 16:54 (UTC)

Zveřejňování článku z Geografie[editovat | editovat zdroj]

  • Články z Geografie 1/2009 ke stažení

http://geography.cz/sbornik/clanky-z-geografie-12009-ke-stazeni-66/

http://geography.cz/sbornik/tag/sbornik/

  • Zveřejňování článku z Geografie

http://geography.cz/2009/08/zverejnovani-clanku-z-geografie/

http://geography.cz/sbornik/clanky-ze-geografie-jsou-k-dispozici-na-tomto-webu-64/

Hlavní výbor České geografické společnosti na svém jednání v červnu 2009 po dohodě s redakční radou časopisu Geografie-Sborník České geografické společnosti schválil zveřejňování publikovaných článku v časopisu Geografie na webu ve formátu pdf. Věříme že publikování článku nejen v písemné formě, ale i formou elektronického přístupu na webu České geografické společnosti zvýší čtenost a tím i význam jednotlivých článků a celého časopisu.

Copyvio?[editovat | editovat zdroj]

Vážený kolego, v článku Louis Kahn jsem narazil na doslovné kusy jiného textu. Chtěl jsem tam hodit copyvio, ale když jsem zjistil, že autorem článku jste Vy, píši Vám nejprve takto, protože se mi nezdá pravděpodobné, že byste zrovna Vy kopíroval odjinud. Není i ta recenze od Vás, nebo není to nějak copyrightově uvolněno? --Mmh 29. 8. 2009, 09:06 (UTC)

Zdravím, já článek převzal ze sk.wiki (viz revize), o čemž v zápatí článku informuje šablona {{překlad}}. Pakliže se na odkazovaném webu nachází stejné pasáže jako máme my na naší wiki, tak porušují autorská práva oni.--Faigl.ladislav 30. 8. 2009, 08:49 (UTC)
Jenže oni tam mají článek z doby dřívější, než se tohle objevilo u nás. Vy jste tu článek založil 14. 6. 2008, oni to mají datováno 13. 10. 2005. Kdyby měli článek pozdější, tak bych samozřejmě také hned předpokládal, že to ukradli od nás. --Mmh 30. 8. 2009, 18:03 (UTC)
Článek jsem překládal ze slovenské wiki (na překlad si dokonce pamatuji, neb šlo o zamodření linku v článku synagoga Churva, jejíž novou podoby je autorem), což je pro mne podstatné. To, že je článku datace 13. 10. 2005 neznamená, že je tehdejší verze identická s tou dnešní. Krom toho zmíněný web vidím prvně. Proberu postup s kolegy. --Faigl.ladislav 30. 8. 2009, 18:11 (UTC)
Je pravda, že to tam mohli dolípnout dodatečně. Nebo to opsali Slováci (zpětný překlad čeština-slovenština-čeština může dát skutečně přesně tutéž větu). Mne ta věta právě upoutala tím, že nejvíce vybočuje z encyklopedického stylu. --Mmh 30. 8. 2009, 21:07 (UTC)

Kontakt[editovat | editovat zdroj]

Čau, rád bych s tebou rád něco probral soukormě. Máš mejl nebo tak?-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Fredy.00 (diskusepříspěvky)

E-mail mám aktivovaný, klidně napiš. --Faigl.ladislav 1. 9. 2009, 12:15 (UTC)


handbra[editovat | editovat zdroj]

je to tam, pane. --Svajcr 1. 9. 2009, 13:10 (UTC)

o fraktálech bez matematiky[editovat | editovat zdroj]

Výborně popisuje fraktály Mark Buchanan: Všeobecný princip: věda o historii: proč je svět jednodušší, než si myslíme. [přeložil Ladislav Havela]. Baronet, Praha, 2004, 220 s.-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 213.195.215.130 (diskuse)

What's the point? --Faigl.ladislav 2. 9. 2009, 09:58 (UTC)
Myslím, že se vkladatel sekl a napsal to do nesprávné diskuse. ;) -- Mercy (|) 2. 9. 2009, 09:59 (UTC)
Nehledejte vsude pointu, nekde neni. Znate jako geograf fraktaly?
Pan anonym prostě chtěl udělat reklamu na knížku, no. --Mmh 2. 9. 2009, 11:38 (UTC)
Pane Šneku, proc smazali wiki-pedisti clanek o knezi Tomasi Korcakovi ? Pry "encyklopedicky nevýznamná osoba"

viz http://cs.wikipedia.org/wiki/Kor%C4%8D%C3%A1k nebo http://cs.wikipedia.org/wiki/Tom%C3%A1%C5%A1_Kor%C4%8D%C3%A1k-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 213.195.215.130 (diskuse)

Wikipedie:Žádné osobní útoky - v rozcestníku jsou uvedeny vesměs významné osoby, nechápu tedy jak tím odůvodňujete významnost ososby se stejným příjmením, která tam není - kdyby tady měl mít článek třeba každý Svoboda, jen proto, že se menuje stejně, jako někdo významný, kam bychom to došli... --Ria 3. 9. 2009, 17:40 (UTC)

S'il vous plaît, veďte diskusi na místech, ke kterým se vztahuje. Merci --Faigl.ladislav 3. 9. 2009, 17:44 (UTC)

[editovat | editovat zdroj]

Nesouhlasím s tvojim odstraněním článku z dč, respektive s důvodem, na který se odvoláváš. Přečti si prosím na té stránce, co se tam píše, cituji:

V případě, že podle vás některý zde uvedený článek nesplňuje kritéria kvality, ze seznamu jej odstraňte, odeberte mu šablonu Dobrý článek a na zdejší diskusní stránce či ve shrnutí editace popište důvod. Není-li důvod naléhavý, doporučuje se napřed na problém upozornit na diskusní stránce článku a vyřadit článek ze seznamu, až nebudou-li nedostatky po nějaké době odstraněny.

Článek nemusí projít recenzí, nemusí to udělit ani nikdo cizí! Můžu si dát svému článku i bez recenze, pokud na to má, tyto dvě věci se pouze doporučují, nikoliv nařizují. Pokud chceš ten článek vyřadit, napiš prosím pravé důvody vyřazení a neodvolávej se na něco, co není pravda :) S pozdravem --Chmee2 5. 9. 2009, 14:18 (UTC)

Dořešeno přes IRC. S opětovným vrácením DČ ani se samoudílením bez recenzí nesouhlasím. Článek má navíc na DČ plno nedostatků. Protistrana však má více zastánců. --Faigl.ladislav 5. 9. 2009, 14:59 (UTC)

Dějiny islámu[editovat | editovat zdroj]

Ahoj, jsme se s Mozzanem usnesli, že by bylo supr, kdyby jsi nám pomohl s dějinami islámu;-) Rozpracováváme to na stránce Wikipedie:WikiProjekt Historie/Dějiny islámu, chtěl jsem Tě proto požádat, zda by jsi nemohl napsat stručnou kapitolu „Konflikty s Izraelem“? Nějak to orefovat, ale prosím fakt stručně jo;) Jestli nemáš čas nebo se Ti nechce, tak to nech, už to nějak napíšem. Jen jsem myslel, že by jsi to měl rychleji a máš k tomu i literaturu. Měj se pěkně, --Podzemnik 10. 9. 2009, 11:21 (UTC)

Zkusím, něco promyslet, ale odjíždím teď tak na týden na dovolenou, tak až tak koncem příštího týdne. --Faigl.ladislav 10. 9. 2009, 17:33 (UTC)
Nespěchá to, užij si dovolenou! Já odjíždím v neděli;-) Měj se pěkně, --Podzemnik 10. 9. 2009, 17:57 (UTC)

Troska po niceni duplicitni sablony[editovat | editovat zdroj]

Zdravim!

Vsiml jsem si teto trosky: {{Hlavní/doc}}, ackoli Šablona:Hlavní uz je pryc (jeji posledni poznamka me nasmerovala k Vam). Takze FYI, uz si s tim nejspis poradite... ;) --Franta Oashi 11. 9. 2009, 03:01 (UTC)

VyřešenoVyřešeno vyřešeno --Faigl.ladislav 11. 9. 2009, 08:15 (UTC)

UAX - významnost[editovat | editovat zdroj]

Zdravím, ke článku UAX jsem připíchl významnost - 2NNZ tam opravdu nevidím. (Vás bych jako autora opravdu nečekal, věřím, že se zdroje najdou nebo že obhájíte nezávislost a netrivialitu těch dodaných.) --Puppenbenutzer 13. 9. 2009, 15:29 (UTC)

Svolení[editovat | editovat zdroj]

Ahoj, chtěl bych Tě požádat o svolení k použití tvé tabulky v okénku Podstránky pro mou uživatelskou stránku, viz Wikipedista:Ria/Pískoviště/A. Díky, --Ria 18. 9. 2009, 17:00 (UTC)

Nemám s tím problém :-) použil jsi pouze část a nezkopíroval celou mou userpage kompletně, takže máš mé svolení. Jenom pak vepiš zdroj do shrnutí editace. --Faigl.ladislav 18. 9. 2009, 17:21 (UTC)
Umístil jsem zdroj do patičky. --Ria 18. 9. 2009, 17:36 (UTC)

Terrorcore[editovat | editovat zdroj]

...Čuz...
...Mám_uvést zdroje?...Co když jsou moje_zdroje přímo ta hudba a anglická_wiki...Jak to tam mám_napsat?... --Dominator.00 23. 9. 2009, 21:11 (UTC)

Dobré poledne, hudba rozhodně být zdrojem nemůže. Jedná se totiž o primární zdroj a vy jej nemůžete interpretovat, alespoň ne zde na Wikipedii (viz Wikipedie:Žádný vlastní výzkum). Pokud jste článek přeložil z anglické Wikipedie, rozhodně použijte šablonu {{překlad}}. Jakoukoliv jazykovou verzí Wikipedie však není možné citovat. Můžete ji uvést jako zdroj přeloženého textu, nicméně nemůže sloužit jako citace. Jako citace může sloužit zdroj mimo Wikipedii (například knihy, internetové stránky), musí ovšem splňovat Wikipedie:Ověřitelnost. --Faigl.ladislav 27. 9. 2009, 09:40 (UTC)

Reference a šablony všude i místo krátkých refů[editovat | editovat zdroj]

Ahoj Ladislave, prosímtě, teď jsem psal Riovi o tom, že se mi nelíbí, či jsem přímo kategoricky proti tomu, aby se krátké reference nahrazovali těma šablonovejma. Šablony dobrý, ale jen jednou v článku, posléze už se hodí používat zkrácené refy (Fišer, l. c., str. 78-85.). Proč mít obrovský kód, jen kvůli tomu, že se to pak teoreticky snáz edituje?--frettie.net 27. 9. 2009, 09:25 (UTC)

Ahoj, ideální by bylo, kdybys uvedl příklad, čeho se to týká. Pakliže je třeba v článku použito z jedné knížky více stránek, kniha se cituje citační šablonou jen v prvním výskytu citace a následně se uvádí buď titul a strana, autor a strana nebo autor s titulem a strana (viz jak jsem odcitoval článek Izrael). V případě, že je více míst citováno jednou webovou stránkou či jednou stránkou v knize, tak se citace seskupují. Jinak samozřejmě citační šablony mají své nezastupitelné místo. Citace totiž mají být normativní, tj. podle standardů ISO. Jistě, asi zabere o trochu méně místa, pokud citaci vypíšeš ručně, ale v tomto případě si za prvé nejsem jist, zda-li zvládáš citaci zapsat normativně a za druhé je to značně nesystémové, neboť pakliže by do budoucna byla v citačních normách jakákoliv úprava, tak ji stačí zanést do citační šablony a ve všech stránkách, kde je použita, se citace opraví tak, aby byla normativní. Pakliže ale nebudeš mít použitou citační šablonu, tak budeš mít nenormativní citace a to je chyba! V případě, že jsi a priori proti citačním šablonám, tak je to tvůj názor, ale je to asi tak vše co proti tomu zmůžeš. V solidní práci, v tomto případě v solidním článku, se bez normativních citací neobejdeš a mezi DČ, nemluvě o NČ, takový článek nedotáhneš. Zdaleka tak nejde pouze o snazší editaci, i když o to je důvodem.
P.S. Vy snad na MZLU normativní citace používat nemusíte? Nebo jsi v bakalářce normativní citace mít nemusel? --Faigl.ladislav 27. 9. 2009, 09:36 (UTC)
Ahoj, u nás se cituje do každý práce, my jsme totiž slušná škola. :) Jo, však to se shodnem, máš to podle mě přesně správně, nicméně Ria v Jejkově i ty krátky přepisuje do kompletních s šablonou a to se mi prostě nelíbí. Jinak samozřejmě používám šablony rád (a to kolikrát i do jiných prostor než je wikipedie), nicméně neumí tvořit ty šablony typu "Izrael: Dějiny. S. 512.". A problém je v tom, že Ria teď mění ty krátké (tato zde uvedená) na šablonovou a to je prostě špatně.--frettie.net 27. 9. 2009, 11:56 (UTC)
Takže lze použít šablonu i pro zkrácenou verzi? Problémem je, že jsem v článku Jejkov při převodu na citační šablony používal vždy všechny údaje i když se měnily pouze strany. --Ria 27. 9. 2009, 11:58 (UTC)

Pokud je citována jiná část knihy, která (ta kniha) byla dříve odcitována citační šablonou, tak ta následující citace se již šablonou provádět nemusí. Takto by mohla vypadat podoba citační šablona v prvním místě[1] A takto by mohla vypadat zkrácená verze (použito v NČ Izrael).[2]

Výsledek
  1. GILBERT, Martin. Izrael: Dějiny. Praha: BB Art, 2002. ISBN 80-7257-740-9. S. 57.  [Dále jen: Izrael: Dějiny.]
  2. Izrael: Dějiny. s. 160

Provedeno je to:

<ref>{{Citace monografie
| příjmení = Gilbert
| jméno = Martin
| odkaz na autora = Martin Gilbert
| rok = 2002
| titul = Izrael: Dějiny
| vydavatel = BB Art
| místo = Praha
| isbn = 80-7257-740-9
| strany = 57}} [Dále jen: ''Izrael: Dějiny.'']</ref>

a <ref>''Izrael: Dějiny.'' s. 160</ref>

Je to toto, o čem se dohadujete? --Faigl.ladislav 27. 9. 2009, 12:05 (UTC)

Jj, díky, myslím, že nám to pomůže. Já jsem totiž šablony nasekal všude i když to mohlo být takto. Zase to předělám.--Ria 27. 9. 2009, 14:35 (UTC)
Však ono to tak bylo, ovšem se používal tvar "jméno autor, l. c. č. stránky".--frettie.net 28. 9. 2009, 07:23 (UTC)
Nevím jak tedy vás učili citovat, ale do nás cpou, že pokud další reference je shodná s přecházející a liší se jen stránkou, tak Tamtéž, s. 21. a pokud přímo nenásleduje za stejnou předchozí ale opakuje se, tak pak Izrael: Dějiny. s. 160. --Elm 28. 9. 2009, 07:40 (UTC)
Jak už jsem si všiml a jak nám i říkali, tak každý obor cituje v textu trochu jinak. Například co se bakalářské práce týče, tak nám bylo doporučeno citovat tak, že na závěr práce bude seznam literatury, kde budou citace uvedeny podle Boldiše, tj. dle stávajících platných norem ISO, podle kterých jedou i např. wiki citační šablony. V textu jsme pak měli citovat následovně. Buď, když byla doslovně citována nějaká věta, začínala: Podle Farského, 2006 se „říční terasy utvářely zásadně v…“ nebo, když byl citován odstav ve smyslu, že v něm byla použita nějaká skutečnost z knihy tak bylo za odstravcem (Farský, 2006). V běžných pracích pak cituji obdobně jak jsem uvedl výše. --Faigl.ladislav slovačiny 28. 9. 2009, 09:47 (UTC)

Zachráncové[editovat | editovat zdroj]

Sorry, I was up late last night, I was trying stuff out and I hit the save button. Got any ideas for a redo of the page though? Or does it not interest you? If it doesn't, it's okay, I see alot of people aren't into cartoons like me. At the very least, they're not into this perticuler cartoon. It's sad, it's a really awesome movie if you ask me! But it's so unknown these days. Ice Age lover 28. 9. 2009, 16:59 (UTC)

Hello? Ice Age lover 28. 9. 2009, 19:14 (UTC)
Hello, I'm sorry, but we are not interested in contributions with machine translations because of their overall very bad linguistic quality. Please stop contributing with them. That's the reason why were your text deleted. Thank you. Best regards, Faigl.ladislav 28. 9. 2009, 19:36 (UTC)
OK, I knew that, but is there an idea for a redo or are you not interested (in the movie)? Ice Age lover 28. 9. 2009, 19:49 (UTC)

Polské království[editovat | editovat zdroj]

Ahoj, prosím Tě jako správce o smazání stránky Polské království, jelikož je to redirect a abyhc mohl založit plnohodnotný článek, díky. --Kolomaznik 28. 9. 2009, 17:06 (UTC)

VyřešenoVyřešeno Hotovo --Faigl.ladislav 28. 9. 2009, 17:08 (UTC)
Výše uvedená diskuse je uchovávána jako archiv diskuse wikipedisty Faigl.ladislav. Laskavě ji neměňte. Na této stránce by už neměly být prováděny žádné editace.