Vrabinec (hora)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vrabinec
Pohled na vrcholové skály od Babětína
Pohled na vrcholové skály od Babětína

Vrchol395 m n. m.
Prominence52 m
Izolace0,6 km → SV
Poloha
StátČeskoČesko Česko
PohoříČeské středohoří / Verneřické středohoří / Bukovohorské středohoří
Vrabinec
Vrabinec
Horninačedič
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vrabinec, nebo též Vrabín (německy Sperlingstein) je výrazná 395 m vysoká skalnatá hora ve stejnojmenné přírodní rezervaci v Českém středohoří na pravém břehu Labe. Na vrcholu hory jsou malé zbytky středověkého hradu Vrabince.

Dle geomorfologického členění patří Vrabinec do Krušnohorské subprovincie, konkrétně do Podkrušnohorské oblasti, celek České středohoří, podcelek Verneřické středohoří a okrsek Benešovské středohoří.[1]

Poloha a okolí[editovat | editovat zdroj]

Vrabinec je významnou krajinnou dominantou této části Ústeckého kraje. Svahy Vrabince mají sklon až 40°.[2] Na vrcholové části lze pozorovat různé tvary zvětrávání sloupovitě odlučné horniny (jehly, sloupy, mrazové sruby a srázy, mrazové trhliny a balvanové haldy), čemuž odpovídají také názvy jednotlivých skalních vrcholků - Hlavní věž, Malá věž, Střední jehla, Pevnost a Hláska.[3]

Hora se nachází asi 6 km jižně od Děčína v části Českého středohoří zvané Verneřické středohoří cca 1 km od toku Labe. Na samém úpatí hory jsou malé vesnice Přední Lhota a Babětín, které patří k obci Těchlovice.

Na úbočí hory stávaly tzv. Vrabčí domy (něm. Sperlingshäuser), které však zanikly po roce 1945 v důsledku odsunu německého obyvatelstva.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Hrad byl založen pravděpodobně na přelomu 14. a 15. století pány z Těchlovic. V průběhu 15. století hrad často střídal majitele, od roku 1413 patřil mocnému rodu Vartenberků a v roce 1420 Mikuláši Chudému z Újezda, zakladateli rodu Lobkoviců. Později hrad vlastnili opět Vartenberkové, ale již v roce 1444 byl z neznámých důvodů opuštěn.

Do dnešních dnů se z hradu dochovalo jen několik částí strážní věže.

Přírodní rezervace[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Vrabinec.

V roce 1992 bylo 8,8 hektarů hory vyhlášeno přírodní rezervací. Chráněné je skalnaté území se vzácnými teplomilnými rostlinami.

Horolezectví[editovat | editovat zdroj]

Samostatně stojící skály na vrcholu hory dnes slouží i jako areál pro sportovní horolezectví. Skála Hlavní věž byla poprvé překonána německými horolezci v roce 1905, k většímu horolezeckému rozvoji však došlo až v 70. a 90. letech 20. století českými horolezci. V současné době jsou na skalách lezecké cesty stupně obtížnosti II až VI (JPK – Jednotná pískovcová klasifikace).

Cesty k vrcholu[editovat | editovat zdroj]

  • Přes rameno hory vede červeně značená turistická trasa z Děčína a přes Těchlovice na Bukovou horu (Zinkenstein). Na vrchol hory vede krátká odbočka.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Vrabinec na německé Wikipedii.

  1. CENIA. Geomorfologická mapa ČR [online]. Praha: Národní geoportál INSPIRE [cit. 2014-12-26]. Dostupné online. 
  2. Chráněná území ČR I.: Ústecko. Příprava vydání Peter Mackovčin. Praha: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, 1999. 352 s. ISBN 80-86064-37-9. Kapitola Vrabinec, s. 266. 
  3. DEMEK, Jaromír, a kolektiv. Zeměpisný lexikon ČSR – Hory a nížiny. Praha: Academia, 1987. 584 s. S. 551. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Michael Bellmann, Manfred Thiele: Kletterführer Nördliches Böhmen. Östliches Böhmisches Mittelgebirge / České středohoři. Lausitzer Gebirge / Lužicke hory. Jeschkengebirge / Ještěd. Michael Bellmann, Dresden 2003, ISBN 3-937537-00-7.