Villiers-le-Bel

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Villiers-le-Bel
Radnice ve Villiers-le-Bel
Radnice ve Villiers-le-Bel
Villiers-le-Bel – znak
znak
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška64–147 m n. m.
StátFrancieFrancie Francie
RegionÎle-de-France
DepartementVal-d'Oise
ArrondissementSarcelles
KantonVilliers-le-Bel
Villiers-le-Bel
Villiers-le-Bel
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha7,3 km²
Počet obyvatel27 091 (2007)
Hustota zalidnění3 711,1 obyv./km²
Správa
StarostaDidier Vaillant – mandát 20082014
Oficiální webwww.ville-villiers-le-bel.fr
PSČ95400
INSEE95680
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Villiers-le-Bel je jedno z francouzských měst vytvářejících severní předměstí Paříže. Leží v regionu Île-de-France a přísluší do departementu Val-d'Oise. Centrum Villiers-le-Bel je od Paříže vzdáleno 17,4 km.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Sousední obce: Sarcelles, Arnouville, Gonesse, Bouqueval, Le Plessis-Gassot a Écouen.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kostel ve Villiers le Bel

Město získalo své pojmenování z latinského villare (venkovský statek). Dodatek Le Bel odkazuje na jméno majitele statku, nesouvisí tedy s pomyslnými estetickými přednostmi tohoto místa.

Založení původní vesnice sahá až do prvního století př. n. l., což dosvědčuje nález studny z galského období na území města. Po prvé se jméno Villiers objevuje v listině Ludvíka Pobožného z roku 832.

Majitelé panství, rodina Le Bel, služební čeleď francouzských králů jsou zmiňováni v různých písemnostech od roku 1092. Přívlastek de Villiers dostali na konci 12. století. Poslední z rodu, Antoine Le Bel biskup z Beauvais, přenechal své léno vrchnímu veliteli francouzských vojsk Anne de Montmorency (1492–1567). Městečko v té době žilo ze zemědělství, významným obchodním artiklem byly místní krajky a výnosné byly rovněž zdejší sádrovcové lomy dodávající surovinu k výrobě sádry. V roce 1685 po vydání ediktu z Fontainebleau byl zbořen místní protestantský kostel a obyvatelé museli volit mezi přestoupením ke katolické církvi a opuštěním městečka.

Nádraží Villiers le Bel

Železnice přinesla rychlejší spojení s metropolí, ale protože nádraží (dnes nádraží Villiers-le-Bel - Gonesse – Arnouville) bylo od města vzdáleno asi 3 km, byla jako spojení v roce 1878 vybudována trať parní tramvaje. Tramvaj byla v roce 1928 přestavěna na elektrickou a byla v provozu až do roku 1949. Pozemky mezi nádražím a centrem byly rychle rozparcelovány a do domků nové čtvrtě les Charmettes se nastěhovali dělníci a zaměstnanci. Již v roce 1931 se počet obyvatel Villiers le Bel zdvojnásobil.

Současnost[editovat | editovat zdroj]

Mezi lety 1955 a 1972 byla ve městě vybudována tři velká sídliště les Carreaux, le Puits-la-Marlière a Derrière-les-Murs. Během této doby přesáhl počet obyvatel 20 tisíc. Z dnešních 27.000 obyvatel tvoří děti a mladí lidé do 24 let celých 33%. [1]

Město se v listopadu 2007 dostalo do pozornosti veřejnosti, Tehdy se 25. listopadu 2007 srazili dva mladíci na ukradeném motocyklu s policejním autem a protože neměli helmy, srážku nepřežili. V reakci na jejich smrt a postup při vyšetřování nehody vyvolali mladí potomci přistěhovalců z arabských zemí a z Afriky pouliční výtržnosti a srážky s policií.[1][2][3]

Vývoj počtu obyvatel[editovat | editovat zdroj]

Počet obyvatel

Osobnosti[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Villiers-le-Bel na francouzské Wikipedii.

  1. Francouzští policisté se báli o život
  2. France riots: Understanding the violence. www.cbc.ca [online]. [cit. 2005-11-24]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2005-11-24. 
  3. Paris’s Third Annual Intifada Festival

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]