Velké Hořké jezero

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Velké Hořké jezero
Velké Hořké jezero z vesmíru
Velké Hořké jezero z vesmíru
Poloha
SvětadílAfrika
StátEgyptEgypt Egypt
Velké Hořké jezero (Egypt)
Zeměpisné souřadnice
Rozměry
Rozloha250 km²
Délka23,2 km
Šířka10,8 km
Ostatní
Nadm. výška0 m n. m.
Přítok vodySuezský průplav
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Velké Hořké jezero (arabsky لبحيرة المرة الكبرى‎, al-buhajra al-Murra al-Kubra) je slané jezero rozdělující Suezský průplav na severní a jižní část. Úžinou na jihu je spojené s Malým Hořkým jezerem. Dohromady mají Hořká jezera plochu okolo 250 km².

Vodní režim[editovat | editovat zdroj]

Protože průplav nemá žádná zdymadla, mořská voda ze Středozemního a Rudého moře teče volně do jezer, kde nahrazuje vodu, která se vypařila. Jezero také funguje jako vyrovnávací nádrž redukující následky přílivových proudů v obou mořích.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Malé a Velké Hořké jezero před stavbou Suezského průplavu tvořily suché solné údolí 13 km dlouhé a 5 km široké. De Lesseps odhadl tloušťku solného lůžka na 13,2 m (zhruba 970 milionů tun soli). Když se Suezský průplav zaplnil vodou, sůl se začala pomalu rozpouštět a celý proces trval 60 let. Dnes je solná vrstva zcela rozpuštěná. Po otevření průplavu byla salinita 68 ‰, v roce 1924 52 ‰ a dnes kolísá mezi 49 ‰ v létě a 44 ‰ v zimě, což je jen mírně více než v Rudém a Středozemním moři. Vysoká salinita jezer původně bránila migraci vodních živočichů a rostlin z Rudého do Středozemního moře a naopak, dnes je ale tato migrace významný fenomén a nazývá se Lessepsovská migrace.[1]

Během šestidenní války v roce 1967 byl průplav uzavřen a 14 lodí, včetně jedné československé lodi MS Lednice, zůstalo uvězněno na jezeře až do roku 1975. Tyto lodě jsou známé jako Žlutá flotila, protože jejich paluby brzo pokryl pouštní písek.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Archivovaná kopie. biophysics.sbg.ac.at [online]. [cit. 2013-02-01]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2016-07-31. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]