Vaškivci

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vaškivci
Вашківці
Vaškivci – znak
znak
Vaškivci – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška211 m n. m.
StátUkrajinaUkrajina Ukrajina
OblastČernovická
RajónVyžnycký
Vaškivci
Vaškivci
Správa
Oficiální webvashkivetska-gromada.gov.ua
PSČ59210
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vaškivci (ukrajinsky Вашківці, rusky ЗавалляVaškovcy, rumunsky Vășcăuți) jsou město v Černovické oblasti na Ukrajině. K roku 2007 v něm žilo bezmála šest tisíc obyvatel.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Vaškivci leží na pravém břehu Čeremoš, pravého přítoku Prutu v povodí Dunaje. Jsou vzdáleny přibližně dvaatřicet kilometrů severovýchodně od Vyžnycji, správního střediska rajónu, a přibližně třiatřicet kilometrů západně od Černovic, správního střediska oblasti.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

První zmínka o obci je z třicátých let patnáctého století. Do roku 1774 patřila do Moldavského knížectví. Pak patřila do roku 1918 do Rakouska-Uherska, přičemž od roku 1849 byla součástí Bukovinského vévodství.

V roce 1848 se vaškivští rolníci zúčastnili povstání vedeného Lukjanem Kobylycjou, což přispělo k tomu, že baron Petrino (majitel vesnice) zrušil ve vesnici nevolnictví. Vaškivci bylo jednou z prvních vesnic v Černovické oblasti, kde nevolnictví bylo zrušeno.

Rozvoji obce napomohlo napojení na železnici tratí Zavallja – Vyžnycja v roce 1898.

Po první světové válce se obec stala součástí Rumunského království, ve kterém ležela na hranici s druhou Polskou republikou a patřila do okresu Storojineț.

V průběhu druhé světové války obsadil Vaškivci v červnu 1940 Sovětský svaz v rámci okupace Besarábie a Severní Bukoviny. V letech 1941 až 1944 je opět drželo Rumunsko, ale po druhé světové válce připadly do Ukrajinské sovětské socialistické republiky.

Městem jsou Vaškivci od roku 1940.

Rodáci[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Waschkiwzi na německé Wikipedii.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]