VMware

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z VMware ESX Server)
VMware
Logo
Logo
Základní údaje
Právní formacorporation
Datum založení1998
ZakladateléDiane Greene
Mendel Rosenblum
Adresa sídlaPalo Alto, 943 04, Spojené státy americké
Souřadnice sídla
Charakteristika firmy
Oblast činnostisoftwarový průmysl
ProduktyVMware vSphere, VMware Fusion, ESXi, VMware ThinApp a VMware Workstation Player
Obrat13,3 mld. $ (2022)[1]
12,9 mld. $ (2021)[2]
Provozní zisk2 mld. $ (2022)[1]
2,4 mld. $ (2021)[2]
Výsledek hospodaření1,3 mld. $ (2022)[1]
1,8 mld. $ (2021)[2]
Celková aktiva14,7 mld. $ (2019)[3]
21,2 mld. $ (2018)
Zaměstnanci34 000 (2021)
Identifikátory
Oficiální webwww.vmware.com
ISINUS9285634021
LEI549300BUDHS3LRWBE814
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Název VMware se vztahuje k americké firmě VMware, Inc., ale zároveň také k produktu této společnosti VMware Workstation, sloužícího pro virtualizaci jednoho nebo i více počítačů na jednom hostitelském stroji.

Společnost se 6. srpna 2008 stala členem Linux Foundation.[4]

VMware, Inc.[editovat | editovat zdroj]

VMware, Inc. je vývojářem proprietárního virtualizačního softwaru pro počítače založené na architektuře x86, jako je VMware Workstation nebo VMware ESX Server. Společnost má pobočky v Palo Alto (USA - Kalifornie), San Francisku a Bangalore (Indie). Program VMware lze používat na hostitelských platformách Microsoft Windows, Linux a Mac OS X (Apple Macintosh).

Název VMware je obchodní známkou společnosti VMware, Inc. a písmena „VM“ zde značí virtuální stroj (Virtual Machine).

Produkty VMware[editovat | editovat zdroj]

Řešení pro desktopy[editovat | editovat zdroj]

  • VMware Player je „přehrávač“ virtuálních strojů vytvořených produkty VMware, který dokáže pouze spustit již hotové virtuální stroje a dokáže minimálně ovlivňovat jejich stávající konfiguraci. VMware Player je nabízen zdarma a částečně je i jako opensource.

Serverová řešení[editovat | editovat zdroj]

VMware nabízí také serverové řešení pro virtualizaci:

  • VMware Server je virtualizační nástroj zdarma pro servery. Tento nástroj je nabízen spíše jako možnost vyzkoušet si virtualizační řešení zdarma s tím, že pokud zákazník bude myslet nasazení virtualizace pro servery vážně, nasadí již placené řešení v podobě VMware Infrastructure. VMware Server je nabízen částečně opensource.
  • VMware Infrastructure je balík řešení založený na původně samostatném produktu VMware ESX Server spolu s dalšími doplňky a službami. VMware ESX Server je samostatný virtualizační nástroj dodávaný s vlastním operačním systémem na bázi Linuxu (konkrétně na RedHat Linux). Kvůli stabilitě a vysokém výkonu tohoto systému je omezen seznam podporovaných zařízení, která musí splňovat certifikaci pro tento produkt. Další podmínkou pro nasazení je použití minimálně dvou pevných disků (na jednom je systém a na druhém virtuální stroje a další data). Kromě samotného ESX Serveru v základním balíčku VMware Infrastructure je možné přikoupit podporu NAS, multiprocessingu pro virtuální stroje a další vlastnosti.

Správa VMware Infrastructure probíhá pomocí webového rozhraní nebo pomocí nástrojů VMware ACE apod.

Další produkty VMware[editovat | editovat zdroj]

  • VMware Converter - nástroj sloužící k přenesení skutečného běžícího operačního systému za chodu do virtuálního stroje.
  • VMware Capacity Planner - nástroj pro plánování využití zdrojů nabízených hostitelským počítačem.
  • VMware ACE - nástroj pro správu virtuálních strojů a vytváření balíčků s virtuálními stroji k jejich následné distribuci a nasazení.

Hlavní funkce[editovat | editovat zdroj]

VMware Inc. nazývá fyzický počítač, který vykonává veškeré operace, jako „hostitelský počítač“ a operační systémy, které se dělí o prostředky hostitelského počítače, jako hosty. Tato terminologie se týká obou řad produktů (tj. serverových i desktopových řešení).

Jako emulátor, VMware software poskytuje hostům kompletní sadu virtualizovaného hardwaru počínaje procesorem, pamětmi, přes grafické adaptéry až po síťové karty a ovladače disků.

Díky tomu jsou virtuální stroje VMware snadno přesunutelné mezi různými hostitelskými počítači, protože každý vypadá pro hosta velmi podobně. V praxi to znamená, že administrátor systému může pozastavit operaci prováděnou virtuálním strojem, zkopírovat ho na jiný, např. výkonnější hostitelský počítač a pokračovat tam, kde skončil. Popřípadě, pro nejvyšší řadu produktu je k dispozici funkce nazývaná VMotion umožňující přenášet pracující hostující stroj mezi počítači se shodnou konfigurací, ale různým fyzickým hardwarem, sdílejícími společné SAN.

Nicméně, na rozdíl od klasických emulátorů, jako je Virtual PC pro PowerPC Macintosh počítače, VMware neemuluje instrukční sady pro hardware, který není fyzicky shodný. Problémy nastávají v okamžiku, kdy přenášíme virtuální stroj mezi hostitelskými počítači používajícími různé instrukční sady (například mezi procesory Intel a AMD), nebo mezi počítači s různými počty CPU.

Balíček VMware Tools přidává ovladače a nástroje pro vylepšení grafického výkonu pro různé hostující operační systémy. Balíček také nabízí jistá propojení hostitelského a hostujícího systému, jako je sdílení adresářů a souborů, podpora Plug-and-play zařízení, synchronizace systémového času, kopírování a vkládání pomocí schránky mezi systémy. VMware Tools jsou dostupné pro hostující systémy Microsoft Windows, Linux, Sun Solaris, FreeBSD, a Novell NetWare.

VMware nabízí také nástroje umožňující tzv. dual-boot, který používá jednu část disku (partition) pro hostitelský systém a další pro hostující systém. Je však nutné dát si pozor na problémy s konfigurací, protože hostující systém může očekávat jinou, než simuluje VMware.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c Formulář 10-K. 28. března 2023. Dostupné online.
  2. a b c Formulář 10-K. 24. března 2022. Dostupné online.
  3. Dostupné online.
  4. Archivovaná kopie. linux-foundation.org [online]. [cit. 2008-08-23]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2008-08-12. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]