Uapaca

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxUapaca
alternativní popis obrázku chybí
Uapaca kirkiana
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádmalpígiotvaré (Malpighiales)
Čeleďsmuteňovité (Phyllanthaceae)
RodUapaca
Baill.,1858
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Uapaca je rod rostlin z čeledi smuteňovité (Phyllanthaceae). Jsou to dvoudomé dřeviny s jednoduchými střídavými listy a drobnými květy v hlávkovitých květenstvích podepřených listeny. Plodem je peckovice. Rod zahrnuje 25 druhů a je rozšířen v subsaharské Africe a na Madagaskaru. Řada druhů má jedlé plody, některé jsou vyhledávány jako zdroj dřeva nebo v domorodé medicíně. Ve střední Africe je významným zdrojem lokálně využívaného ovoce zejména Uapaca kirkiana.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Zástupci rodu Uapaca jsou dvoudomé stromy a keře, ronící při poranění pryskyřičnatý, na vzduchu tuhnoucí a tmavnoucí exudát. Často mají chůdovité kořeny. Listy jsou jednoduché, střídavé, celokrajné, řapíkaté nebo přisedlé, se zpeřenou žilnatinou, obvykle obvejčitého tvaru a nahloučené na koncích tlustých větví. Palisty jsou opadavé nebo chybějí. Květy jsou drobné, málo nápadné, bezkorunné, přisedlé, jednopohlavné, uspořádané v úžlabních hlávkách podepřených listeny funkčně nahrazujícími okvětí. Někdy květenství vyrůstají přímo ze starších větví. Kalich je pětičetný, s lístky na bázi srostlými. Samčí květy obsahují 4 až 6 tyčinek a poměrně velký zakrnělý semeník (pistillodium). Jsou uspořádané ve svazečcích po 5 až 10. Samičí květy jsou v rámci květenství jednotlivé. Semeník je svrchní, synkarpní, srostlý obvykle ze 3 (2 až 4) plodolistů. Plodem je peckovice obsahující 3 pecičky a houbovitou dužninu.[1][2][3]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Rod Uapaca zahrnuje asi 25[4] druhů (v minulosti bylo uváděno až okolo 50[1]) a je rozšířen v subsaharské Africe s výjimkou její jižní části a Afrického rohu a na Madagaskaru. Centrum druhové diverzity je v oblasti Konžské pánve. Celkem 8 druhů jsou endemity Madagaskaru. Zástupci rodu rostou v tropických deštných, poloopadavých až sklerofylních lesích v nadmořských výškách do 2000 m.[4][1]

Ekologické interakce[editovat | editovat zdroj]

Květy rostlin rodu Uapaca jsou opylovány hmyzem. Květy Uapaca kirkiana navštěvuje zejména včela medonosná a různé druhy brouků.[5] Plody vyhledává jako potravu široká škála různých obratlovců. Semena afrického druhu Uapaca mole (syn. Uapaca paludosa) šíří s trusem zejména opice, veverky a sloni.[6] Neporušená semena některých druhů bývají nacházena i v trusu ryb.[7] Na listech dřevin rodu Uapaca se živí housenky různých martináčů (mezi jinými Argema mittrei, Imbrasia rubra, Pseudantheraea discrepans), baboček Charaxes nichetes a Cymothoe caenis, ostruháčka Deudorix magda a některých drobnějších druhů můr.[8]

Taxonomie a etymologie[editovat | editovat zdroj]

Rod Uapaca je v rámci čeledi Phyllanthaceae řazen do podčeledi Antidesmatoideae a monogenerického tribu Uapaceae. V minulosti byl stejně jako ostatní rody čeledi Phyllanthaceae součástí čeledi Euphorbiaceae nebo byl na základě morfologických odlišností (květy bez disku, uspořádané v hlávkách podepřených listeny) řazen do samostatné čeledi Uapacaceae.[1] Rodový název pochází z místního madagaskarského jména rostliny.[9]

Plody Uapaca kirkiana

Význam[editovat | editovat zdroj]

Řada afrických i madagaskarských druhů má jedlé plody, mezi jinými Uapaca esculenta, U. guineensis, U. heudelotii a U. kirkiana.[10] Jako ovoce má význam zejména Uapaca kirkiana, rozšířená v oblasti středojižní Afriky. Plody jsou sladké a chutné a patří k lokálně vyhledávanému ovoci. Jsou známy též jako divoký lokvát. Zpravidla se sbírají z divoce rostoucích stromů a bývají ve velkém množství prodávány na lokálních trzích.[11]

Dřevo stromů rodu Uapaca je středně dobře až dobře opracovatelné a více či méně odolné vůči povětrnostním vlivům. Jádrové dřevo bývá načervenalé, hnědočervené až čokoládově hnědé, běl světlejší a jen nezřetelně odlišená. Používá se zejména jako dobré palivo a k výrobě kvalitního dřevěného uhlí, na lehké stavby, podlahy a ke stavbě lodí.[12] Tvrdé a trvanlivé dřevo Uapaca kirkiana je odolné i vůči termitům. Používá se v truhlářství i tesařství.[11] Dřevo Uapaca guineensis je používáno jako náhrada mahagonu.[10] Na listech Uapaca bojeri žijí na Madagaskaru housenky můry Borocera madagascariensis,[8] jejichž kokony jsou zdrojem hedvábí.

Některé druhy jsou využívány v domorodé medicíně zejména jako tonikum a emetikum. Mezi šířeji využívané druhy náleží zejména Uapaca guineensis, U. heudelotii, U. kirkiana a Uapaca paludosa.[13]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d KUBITZKI, K. (ed.). The families and genera of vascular plants. Vol. 11. Berlin: Springer, 2014. ISBN 978-3-642-39416-4. (anglicky) 
  2. WATSON, L.; DALLWITZ, M.J. The Families of Angiosperms. Uapacaceae (Muell. Arg.) Airy Shaw [online]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. LEISTNER, O.A. Seed plants of southern tropical Africa: families and genera. Pretoria: SABONET, 2005. ISBN 1-919976-07-8. (anglicky) 
  4. a b Plants of the world online [online]. Royal Botanic Gardens, Kew. Dostupné online. (anglicky) 
  5. MZOMA R., Ngulube; HALL, John B.; MAGHEMBE, J. A. Reproductive Ecology of Uapaca kirkiana (Euphorbiaceae) in Malawi, Southern Africa. Journal of Tropical Ecology. Nov. 1998, čís. 14(6). 
  6. GAUTIER-HION, A. et al. Fruit characters as a basis of fruit choice and seed dispersal in a tropical forest vertebrate community. Oecologia. 1985, čís. 65. 
  7. BEAUNE, David et al. Seed dispersal strategies and the threat of defaunation in a Congo forest. Biodiversity and Conservation. Dec. 2012, čís. 22(1). 
  8. a b HOSTS - a Database of the World's Lepidopteran Hostplants. [online]. London: Natural History Museum. Dostupné online. (anglicky) 
  9. GLEDHILL, David. The names of plants. [s.l.]: Cambridge University Press, 2002. Dostupné online. ISBN 978-0-521-81863-6. (anglicky) 
  10. a b BIRCHER, Alfred G.; BIRCHER, Warda H. Encyclopedia of fruit trees and edible flowering plants in Egypt and the subtropics. [s.l.]: Cairo Press, 2000. ISBN 977-424-592-X. (anglicky) 
  11. a b FERN, Ken. Uapaca kirkiana [online]. Useful Tropical Plants. Dostupné online. (anglicky) 
  12. CHUDNOFF, Martin. Tropical timbers of the world. [s.l.]: USDA, 1980. (anglicky) 
  13. QUATTROCCHI, Umberto. World dictionary of medicinal and poisonous plants. [s.l.]: CRC Press, 2012. ISBN 978-1-4822-5064-0. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]