Tomáš Ruller

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tomáš Ruller
Narození15. března 1957 (67 let)
Brno
Alma materAkademie výtvarných umění v Praze
Povoláníperformer, sochař, učitel a malíř
RodičeIvan Ruller[1]
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tomáš Ruller (* 15. března 1957 Brno) je český performer, multimediální umělec, vystudovaný sochař, zakládající člen mezinárodního hnutí performance Black Market.

Věnuje se umění autorsky i pedagogickou činností. Před rokem 1989 byly jeho prezentace kvůli nekonformním autorským i občanským postojům často zakazovány, za své performance byl trestně stíhán a souzen. Uměleckou inspiraci čerpal od Václava Boštíka, Čestmíra Kafky, Vladimíra Preclíka, Andrey Šimotové nebo Olbrama Zoubka.

Své první umělecké angažmá nalezl v Divadle na provázku jako výtvarník-herec. Poté studoval v Praze na Akademii výtvarných umění. I zde se dostal do konfliktu se složkami komunistického režimu. Z mnoha akcí, výstav a sympozií, kterých se účastnil, se řada stala přímo symbolem protestu proti establishmentu, např. Malostranské dvorky z roku 1981 nebo performance 8. srpna 1988 na pražském Opatově. Za představení Mezi tím byl v polovině 80. let trestně stíhán a souzen. V roce 1987 jeho plánované prezentaci na světové přehlídce současného umění Documenta 8 v Kasselu tehdejší československé úřady zabránily, byl mu odebrán pas. Spoluzakládal evropské mezinárodní hnutí umění performance Školu pozornosti / Západo–východní projekt 1983–86 a Černý trh 1986–90. Byl aktivní v odporu vůči totalitnímu režimu a zapojen v disidentských strukturách i neoficiální kultuře.

Po roce 1989 vystavoval a prezentoval své akce ve většině evropských zemí, v Izraeli, Kanadě, Japonsku, USA. Je také jedním ze spoluzakladatelů Fakulty výtvarných umění na VUT v Brně, kde je od roku 1993 vedoucím ateliéru Video – multimedia – performance; v letech 1998–2000 byl jejím děkanem. Jako pedagog působí na řadě vysokých škol v Evropě i ve Spojených státech, v roce 2005 byl jmenován profesorem.

Jeho práce byly prezentovány v řadě mezinárodních publikací, je zastoupen v domácích i světových sbírkách.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]