Tařinka kališní

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxTařinka kališní
alternativní popis obrázku chybí
Tařinka kališní (Alyssum alyssoides)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádbrukvotvaré (Brassicales)
Čeleďbrukvovité (Brassicaceae)
Rodtařinka[1] (Alyssum)
Binomické jméno
Alyssum alyssoides
(L.) L., 1759
Synonyma
  • Alyssum calycinum
  • Clypeola alyssoides
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tařinka kališní (Alyssum alyssoides), česky též tařice kališní, je drobná, v propustných půdách rostoucí šedavá bylina se světle žlutými květy, druh rodu tařinka.

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Druh je rozšířen téměř v celé Evropě (vyjma Skandinávie), na východě zasahuje až do Povolží a na indický subkontinent a na jihu do severní Afriky. Druhotně se dostal do Severní a Jižní Ameriky i na Nový Zéland. Roste na slunných, stanovištích s vápencovým podložím a málo humózní propustnou půdou. Vyskytuje se ve skalnatém terénu, na písčitých polích v místech prořídlých porostů, v řídkých borových lesích, podél cest a železničních náspů, na rumištích i starých zdech, dobře snáší sucho.

České republice je tařice kališní v teplejších oblastech poměrně hojná, se vzrůstající nadmořskou výškou a klesající teplotou se její četnost snižuje. Vyskytuje se také jako ne příliš významný plevel ve vytrvalých pícninách a ozimém obilí, postupně však z českých polí mizí.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jednoletá nebo jen řídce dvouletá rostlina, rozmnožující se výhradně semeny, která obvykle dorůstá do výše 10 až 30 cm a je porostlá šedozelenými hvězdicovými chlupy. Lodyhy jsou jak květné, tak i plané jen s listovou růžici, bývají vzpřímené nebo poléhavé a často hustě větvené. Střídavé, hustě vyrůstající lodyžní listy, 3 až 4,5 cm dlouhé a 1 až 3,5 mm široké, jsou podlouhlé, obvejčité až obkopinaté a na bázi zúžené do krátkého řapíku; směrem vzhůru se listy zužují.

Drobné, oboupohlavné, čtyřčetné květy na stopkách rostou v hustých a krátkých hroznech které se při dozrávání plodů prodlužují. Vytrvalý kalich má 2 až 2,5 mm dlouhé, vytrvalé, hustě chlupaté, kopinaté lístky s úzkým bělavým blanitým okrajem. Světložluté, při odkvětu bělající korunní lístky bývají dlouhé 2,5 až 4 mm, jsou úzké a podlouhlé, na vrcholu plytce vykrojené a s vnější strany chlupaté. Volné nitky šesti tyčinek jsou bez křidélek i zoubků, prašníky jsou vejčité. Květe v dubnu až srpnu.

Plody jsou okrouhlé až vejčité dvoupouzdré šešulky, jen 3 až 4 mm dlouhé, které vyrůstají na šikmo odstávajících stopkách. Jsou rovnoběžně s blanitou přepážkou podlouhle zmáčknuté, na konci mají kratičkou čnělku, stopy po vytrvalém kalichu a porůstají hvězdicovitými chloupky. V každém pouzdru jsou obvykle dvě světle hnědá, podlouhle vejčitá, dokola úzce křídlatá semena 1,5 mm dlouhá.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SKALICKÁ, Anna; VĚTVIČKA, Václav; ZELENÝ, Václav. Botanický slovník rodových jmen cévnatých rostlin. Praha: Aventinum, 2012. ISBN 978-80-7442-031-3. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • KOVÁŘ, Ladislav. BOTANY.cz: Tařice kališní [online]. O. s. Přírodovědná společnost, BOTANY.cz, rev. 08.07.2007 [cit. 2014-03-30]. Dostupné online. 
  • GOLIAŠOVÁ, Kornélia; ŠÍPOŠOVÁ, Helena. Flóra Slovenska V/4: Alyssum alyssoides [online]. VEDA, Vydavateľstvo Slovenskej akadémie vied, Bratislava, SK, 2002 [cit. 2014-03-30]. S. 474–476. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-03-04. ISBN 80-224-0710-0. (slovensky) 
  • DEYL, Miloš. Plevele polí a zahrad. Ilustrace Otto Ušák. Praha: Československá akademie věd, 1956. 374 s. HSV 38873/55/SV3/6423. Kapitola Tařice kališní, s. 264. 
  • AL-SHEHBAZ, Ihsan A. Projects Brassicaceae: Alyssum alyssoides [online]. Tropicos.org, Missouri Botanic Garden, St. Louis, MO, USA, rev. 07.09.2009 [cit. 2014-03-30]. Dostupné online. (anglicky) 
  • Flora of North America: Alyssum alyssoides [online]. Missouri Botanical Garden, St. Louis, MO & Harvard University Herbaria, Cambridge, MA, USA [cit. 2014-03-30]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]