Systema

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Systema (rusky Система [sistjema]) je ruský bojový styl.

Nazývá se „systema“ anebo někdy také „system“ především proto, že není pouze bojovým stylem, ale uceleným výchovným, morálním a vzdělávacím systémem, který je založený na „neničení“ (cílem je ujištění se, že váš trénink ani postoj neublíží vám ani vašemu partnerovi). Systema rozvíjí schopnosti člověka na fyzické, psychické i duševní úrovni a je založena na neprotivení se síle a na využívání síly a váhy protivníka k jeho vlastní prohře. Systema v době Sovětského svazu se praktikovala u vojenských a policejních jednotek jako SPECNAZ (vojska specialnogo naznačena), VDV (výsadkáři) a SOBR (speciální oddíly okamžité reakce), případně u některých jednotek OMON (zásahové oddíly). Je založena na přirozených (instinktivních) reakcích člověka a nemá žádná zbytečná pravidla a omezení (kromě morálních), jedná se o volný styl. Systema není sport a to z ní dělá prakticky použitelný a efektivní bojový styl. Její zvládnutí má být relativně snadné a efektivní.[1] Je velice oblíbená u ruských speciálních jednotek.[2][3]

Systema má několik významných představitelů:

  • A. A. Kadochnikov
  • M. V. Ryabko
  • S. V. Borscev
  • V. Vasiliev

Původ[editovat | editovat zdroj]

Sovětská bojová umění měla utajovaný charakter a byla rezervována pro výcvik elitních a speciálních jednotek nazývaných rusky specnaz. Takto vytvořil Viktor Spiridonov († 1944) z aikida vycházející samoz používaný pro elitní represivní policejní složky a další speciální jednotky. Na Samoz pak navazovaly mladší sambo a systema, kde se uplatnily prvky převzaté z dalších východoasijských bojových umění.

Ruské zájmy[editovat | editovat zdroj]

Bojové umění speciálních jednotek je líčeno jako odkaz staroruských tradic

Od rozpadu Sovětského svazu je systema propagována mezi veřejností. Součástí propagace bývají neurčitá tvrzení o jejím starodávném původu s prvky ruské nacionální propagandy. Lze se tak dočíst o původu v „bojové kultuře slovanských národů“, údajné historii sahající do 10. století – doby Kyjevské Rusi a jednoty východních Slovanů, Rusů, Ukrajinců a Bělorusů, původ je prý i náboženský v „pravoslavných tradicích“, dokonce údajná souvislost s obranou Ruska a Ruského impéria před „útoky ze všech stran“.[4][5] Někdy se umění připisuje bajným bohatýrům,[6] jindy Kozákům. Sovětská éra, kdy bylo umění vytvořeno, je pak líčena jako doba přerušení těchto starodávných tradic.

Zpravodajské služby a bezpečnostní experti upozorňují, že kluby systemy představují bezpečnostní hrozbu. Připomínají, že přední trenér a spolutvůrce Systemy Michail Ryabko je bývalý důstojník KGB, a varují před přímým či nepřímým napojením klubů na ruské bezpečnostní služby GRU a FSB a jejich možné využití k verbování spolupracovníků.[7]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Systema – the Russian Martial Art. Way to Russia Guide [online]. 2017-10-16 [cit. 2020-10-03]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Systema Specnaz. Když výsadkáři bojují podle pravoslavné filozofie. tn.nova.cz [online]. 2011-07-27 [cit. 2020-10-03]. Dostupné online. 
  3. LOSH, Jack. The Secretive Martial Art of the Soviet Union Is Making a Comeback. Slate Magazine [online]. 2018-04-13 [cit. 2020-10-03]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. https://www.systema-slovakia.sk/index.php?page=osysteme
  5. https://www.systemaplzen.cz/co-je-to-systema/
  6. https://systemaolomouc.cz
  7. Tréner ruského bojového umenia: Za systemou sú slovanské myšlienky 2020-07-09

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]