Střední Makedonie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Střední Makedonie
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Perifereia Kentrikis Makedonias
Bílá věž v Soluni
Bílá věž v Soluni
Geografie
Hlavní městoSoluň
Souřadnice
Rozloha18 811 km²
Časové pásmo+3
Geodata (OSM)OSM, WMF
Obyvatelstvo
Počet obyvatel1 795 669 (2021)
Hustota zalidněníParametr "hustota" (nyní s hodnotou "95") šablony "Infobox - region" je zastaralý. Více informací po kliknutí.95 obyv./km²
Jazykřečtina
Národnostní složeníŘekové, Arumuni, Meglenorumuni
NáboženstvíPravoslavné křesťanství
Správa regionu
StátŘeckoŘecko Řecko
Nadřazený celekŘeckoŘecko Řecko
Druh celkukraj
Podřízené celky7 regionálních jednotek
Oficiální webwww.pkm.gov.gr
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Střední Makedonie je jedním ze třinácti správních regionů Řecka a zahrnuje centrální část geografického a historického regionu Makedonie. S téměř 1,8 milionu obyvatel se jedná o druhý nejlidnatější region v Řecku, hned po Attice.

Administrativa[editovat | editovat zdroj]

Region byl zřízen v rámci správní reformy v roce 1987 pod názvem Region Střední Makedonie (řecky: Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, romanizováno: Periféria Kentrikís Makedonías). S plánem Kallikratis z roku 2010 byly jeho pravomoci nově definovány a rozšířeny. Decentralizovaná správa Makedonie a Thrákie, se sídlem v Soluni, dohlíží spolu s Východní Makedonií a Thrákií na tento region. Hlavní město regionu je Soluň, a ten se dále člení do sedmi regionálních jednotek (před Kallikratis nazývaných prefektury): Chalkidiki, Imathia, Kilkis, Pella, Pieria, Serres a Soluň. Tyto regionální jednotky jsou rozděleny do 38 obcí.

I když je hora Athos geograficky součástí Střední Makedonie, není administrativně součástí tohoto regionu. Athos je autonomní samosprávný stát pod svrchovaností Řecka.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Moderní řecký region Střední Makedonie zhruba odpovídá starověké řecké oblasti Dolní Makedonie, která zahrnovala centrum a dvě hlavní města, Aigai (Vergina) a Pella, starověké Makedonie. Pella byla rodištěm Alexandra Velikého.

Charakter kraje[editovat | editovat zdroj]

V rámci Řecka sousedí na východě s krajem Východní Makedonie a Thrákie, na západě s krajem Západní Makedonie a na jihu s krajem Thesálie. Spolu se západní částí kraje Východní Makedonie a Thrákie a s krajem Západní Makedonie tvoří přibližně řeckou Makedonii[1]. Území o rozloze 19 146 km² je na jihu omýváno Egejským mořem, na západě je nížina a na východě hory. Do Střední Makedonie spadá také ještě poloostrov Chalkidiki (kromě hory Athos). Největšími řekami, které tudy protékají ze Severní Makedonie a Bulharska do moře jsou Vardar a Struma a ze Západní Makedonie Aliákmon.

Demografie[editovat | editovat zdroj]

Mezi lety 2011 a 2021 region zaznamenal pokles populace o 90 039 lidí, což představuje úbytek obyvatelstva o 4,8 %.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. oproti ní existuje nezávislá Severní Makedonie, jejíž název je jablkem sváru mezi oběma státy

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]