Shelley Segalová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Shelley Segalová
Základní informace
Narození4. dubna 1987 (37 let)
Melbourne, Victoria
AustrálieAustrálie Austrálie
Žánryfolk, folk rock, pop, jazz, reggae, dance
Povolánípísničkářka
Nástrojekytara, klavír
Aktivní roky2009–současnost
Vydavatel411 Music Group
Významná dílasingl „Saved“
RodičeDanny Segal
Webhttp://www.shelleysegal.com
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Hlas Shelley Segalové
Problémy s přehráváním? Nápověda.

Shelley Segalová (nepřechýleně Segal; * 4. dubna 1987 Melbourne, Victoria) je australská zpěvačka a skladatelka známá zejména svou hudbou se světskými tématy, včetně jejího alba z roku 2011 An Atheist Album. Uspořádala tour po Austrálii, Velké Británii, Hongkongu, Číně a Spojených státech amerických, a hrála na mnoha ateistických / světských akcí včetně Reason Rally,[1] konferenci American Humanist Association, California Free Thought Day, Global Atheist Convention, ReAsonCon, Gateway to Reason[2], a Reasonfest.[3] Její první singl, „Saved“, je v současné době[kdy?] užíván jako úvodní znělka webcastu a televizního pořadu The Atheist Experience.[4]

Život[editovat | editovat zdroj]

Osobní život[editovat | editovat zdroj]

Shelley Segalová se narodila v Melbourne v Austrálii. Vyrostla v tradiční židovské rodině, její otec, Danny Segal, je představeným synagogy v East Melbourne (k srpnu 2017) a hraje na housle v klezmer svatební kapele. V 11 letech začala Shelley zpívat v kapele jejího otce a skládat své vlastní písně. V osmnácti letech se pak prohlásila za ateistku a začala náboženství vnímat negativně díky věcem, jako je např. genderová segregace v ortodoxních židovských synagogách[5]. Segalová se současně identifikuje jako humanistka[6].

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Segalová hraje a zpívá v Londýně, 2017.
Segalová hovoří o hudbě jako o prostředku umožňující kritizovat ideje a pomáhající posunout společnost kupředu.

Segalová vydala své první album, Shelley Segal EP, v roce 2009. Je složeno z písní, které napsala ve věku 15–21 let.[7]

V roce 2011 vydala album An Atheist Album. Říká o něm, že ho zkomponovala zejména „jako výraz mé upřímné reakce na debatu mezi náboženskými a světskými názory.“[8] Obsahuje následující skladby:[9]

  • „Apocalyptic Love Song“ (o lidské bezvýznamnosti a hledání smyslu v životě, věnovaná Christopheru Hitchensovi)
  • „Afterlife“ (o dopadech víry v posmrtný život)
  • „House With No Walls“ (o lidech, kteří si vytvářejí unikátní, osobní víru ve chvíli, kdy se zcela neshodují s náboženskou doktrínou, a o vyhýbání se zpochybňování víry)
  • „Gratitude“ (o uznání a vděku za život bez náboženské víry)
  • „Saved“ (o konceptu věčného utrpení a o těch, kteří ho využívají jako evangelní nástroj) Jednalo se o její první singl, v současnosti používán jako úvodní znělka pro webcast a pořad kabelové televize The Atheist Experience.[4]
  • „I Don't Believe In Fairies“ (o nedostatku důkazů nadpřirozených sil)
  • „Eve“ (o misogynii v Bibli)

Segalová je spoluautorem a vokalistkou pro taneční píseň Carla Coxe Chemistry.[10]

Roku 2013 byla Shelley Segalová na hudební tour s kytaristou Adamem Levym a ve spolupráci s ním vydala album Little March. Skladby alba jsou o lásce a vztazích.[11][3]

Další své album Easy Escape vydala Segalová roku 2014. Reggae stylem inspirovaná píseň Morocco vyvolala právě v Maroku kontroverze. Píseň založená na jejích tamních zkušenostech byla kritizována za odkazy na užívání drog. Marocké zpravodajské stránky Afriquinfos prohlásily, že Shelley „zostudila království (Maroka)“. Pro Fairfax Media Segalová o písni prohlásila: „Je to o kontrastu, o situaci, kdy se přijíždím jako turista bavit a uniknout svým vlastním problémům, v kontrastu s některými problémy, kterým tu čelí místní lidé, pochybnostmi o vlastním místě v životě, ... a mých potížích.“[12][13][14]

V roce 2015 Segalová vydala Strange Feeling EP. S body-positive (přesvědčení, že všechny lidské bytosti by měly mít pozitivní postoj k svému tělu a přijímat tak i těla druhých) písní Sidelined byla roku 2016 ve finále soutěže Unsigned Only.[15][16] Roku 2016 Segalová podepsala smlouvu s vydavatelstvím 411 Music Group a přestěhovala se do Los Angeles.[17]

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Alba[editovat | editovat zdroj]

  • Shelley Segal EP (2009)
  • An Atheist Album (2011), True Music
  • Little March (2013) s Adamem Levym, True Music
  • An Easy Escape (2014), True Music
  • Strange Feeling EP (2015)[18]

Singly[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. CASHMERE, Paul. Shelley Segal To Relocate To USA Farewell Australian Dates Announced. Noise11 [online]. The Noise Network Pty Ltd, 20. května 2016. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Bios [online]. Gateway to Reason, 2017. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. (anglicky) 
  3. a b MAGEE, Brian. Atheist Music: An Interview with Shelley Segal on Her New Album Little March [online]. TheHumanist.com, 21. února 2013. Dostupné online. (anglicky) 
  4. a b The Atheist Experience Technical FAQ [online]. Atheist Community of Austin [cit. 2019-02-23]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-09-08. (anglicky) 
  5. ZWARTZ, Barney. They still believe in each other. The Age [online]. Fairfax Media, 14. dubna 2014. Dostupné online. (anglicky) 
  6. PRECEL, Nicole. Caulfield singer Shelley Segal sets off on Australian tour. Herald Sun [online]. News Corp Australia, 27. února 2013. Dostupné online. (anglicky) 
  7. Shelley Segal EP [online]. Shelley Segal. Dostupné online. (anglicky) 
  8. An Atheist Album [online]. Shelley Segal. Dostupné online. (anglicky) 
  9. Buy music [online]. Shelley Segal. Dostupné online. (anglicky) 
  10. Melbourne Singer Shelley Segal to Bring American Jazz Guitarist Adam Levy On Tour. AAA Backstage [online]. AAA Backstage [cit. 2019-02-23]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2017-08-17. (anglicky) 
  11. CASHMERE, Paul. Shelley Segal Announces Australian Dates With Norah Jones Guitarist Adam Levy. Noise11 [online]. The Noise Network Pty Ltd, 3. července 2013. Dostupné online. (anglicky) 
  12. Une jeune chanteuse australienne s’attaque au Maroc. Afriquinfos [online]. Afriquinfos, 7. května 2014 [cit. 2019-02-23]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2019-02-23. (francouzsky) 
  13. MOSKOVITCH, Greg. Australian Folk Singer Incites Rage In Morocco [online]. MusicFeeds, 14. května 2014. Dostupné online. (anglicky) 
  14. MCGRANE, Danielle. Australian singer Shelley Segal stirs up drug furore in Morocco. The Age [online]. Fairfax Media, 14. května 2014. Dostupné online. (anglicky) 
  15. Shelley Segal [online]. The Hotel Utah Saloon, 2016 [cit. 2019-02-23]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2019-02-23. (anglicky) 
  16. Shelley Segal's 'Sidelined' a finalist in the Unsigned Only International Competition [online]. True Music, 1. srpna 2016. Dostupné online. (anglicky) 
  17. OGIER, Melissa. Australian Songwriter Shelley Segal Is Leaving Home To Perform With Johnny Depp + Wu Tang Clan [online]. The GarbWire, 23. května 2016. Dostupné online. (anglicky) 
  18. Shelley Segal [online]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]