Setúbal

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Setúbal
Setúbal – znak
znak
Poloha
Souřadnice
StátPortugalskoPortugalsko Portugalsko
Setúbal
Setúbal
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel121 185 (2011[1])
Správa
StarostaMaria das Dores Meira
(Portugalská komunistická strana)
Vznik1249
ZakladatelPaio Peres Correia
Oficiální webwww.mun-setubal.pt
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Setúbal je město v Portugalsku, které je centrem stejnojmenného distriktu a je součástí lisabonské metropolitní oblasti. Leží 30 km jihovýchodně od Lisabonu při ústí řeky Sado do Atlantiku. Spolu s předměstími má přes sto dvacet tisíc obyvatel a je uváděn jako páté největší město v Potugalsku.

Římané založili na místě dnešního Setúbalu osadu Cetóbriga. V maurských dobách byla oblast opuštěna, první písemná zmínka o dnešním městě je z roku 1249. 15. září 1860 byl Setúbal povýšen na město, výročí této události je dodnes nejdůležitějším městským svátkem.[2] Od roku 1975 je město také sídlem diecéze. Místními památkami jsou gotický opevněný klášter Mosteiro de Jesus, pevnost Forte de São Filipe z roku 1582 a kostel Igreja de São Julião. Tradičním zdrojem obživy obyvatel je lov a zpracování ryb, vinařství a těžba mořské soli. V moderní době přibyla loděnice, cementárna a výroba umělých hnojiv a postřiků. Nedaleko města se nachází přírodní rezervace Reserva Natural do Estuário do Sado. V Setúbalu působí prvoligový fotbalový klub Vitória FC, vítěz Taça de Portugal v letech 1965, 1967 a 2005.

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

V okolí města se nachází množství významných paleontologických lokalit s dobře zachovanými fosilními otisky stop druhohorních dinosaurů.[3] Vyrábí se zde také automobily (VW - Sharan a T-roc a Seat Alhambra).

Rodáci[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]