Sabu Martinez

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sabu Martinez
Základní informace
Rodné jménoLouis Martinez
Narození14. července 1930
PůvodUSA New York
Úmrtí13. ledna 1979 (ve věku 48 let)
Příčina úmrtíonemocnění trávícího traktu
Žánrylatin jazz, funk, pop
Povoláníperkusionista, pedagog
Nástrojebonga, konga, bicí
Aktivní roky19411978
VydavateléBlue Note, Columbia, RCA
Webwww.hipwax.com/sabu/sabupalo.html
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Louis “Sabu” Martinez (14. července 193013. ledna 1979) byl jeden z neproduktivnějších hráčů na konga v celé historii afrokubánské hudby. Dvě desky jeho ansámblu jsou doposud všeobecně považovány za nejdivočejší “exotické” nahrávky.[1] Během své bohaté životní kariéry si zahrál s předními jazzovými hráči. Patřili mezi ně Dizzy Gillespie, Horace Silver, J.J. Johnson, Kenny Clarke nebo Art Blakey.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Sabu Martinez se narodil 14. července 1930 v newyorské čtvrti Harlem. Svou hudební kariéru začal v jedenácti letech, kdy každou třetí noc hrával za 25 centů se zavedenými kapelami, které hrály mambo či jazz.[2] Delší dobu pak pobýval v Portoriku, odkuď se vrátil, když mu bylo 14 let. V New Yorku pak dále pokračoval v koncertování se zavedenými hudebníky a dále piloval svůj styl. V roce 1949 se připojil k rytmické sekci bigbandu Bennyho Goodmana.

Na konci téhož roku se pak připojil k ansámblu bubeníka Arta Blakeyho, kde zůstal téměř deset let. Z této doby také pochází jeho slavná nahrávka Palo Congo (1957). Mezi lety 19531957 nahrával Sabu s Blakeym. Za zmínku stojí deska Orgy in Rhythm. Jde o fantastickou souhru dvou bubeníků, kteří oba mistrovsky ovládají své nástroje a společně míchají dohromady africké rytmy a latinu (která se ovšem stejně vyvinula z africké hudby).

V roce 1957 dal Sabu dohromady svůj vlastní kvintet se kterým nahrává tři dnes už klasické desky Palo Congo pro Blue Note, Safari pro RCA a Sorcery pro Columbii.

Tak jako spousta dalších jazzmanů, stal se v padesátých letech Sabu závislým na heroinu. Během toho období téměř nehrál a živil se různou podřadnou prací. Ale s pomocí přátel se ze závislosti dostal. V roce 1960 se krátce připojil k Louie Ramirezovi. Společně tak nahráli jednu z nejuznávanějších desek latin jazzu Jazz Espagnole.

Na spoustě desek si pak Sabu zahrál jako sideman. Začátek šedesátých let pak opět strávil v Portoriku. V roce 1967 se oženil a přestěhoval do Švědska. Přinejmenším dva jeho synové, Rene a Johnny, jsou také bubeníci.

Sabu zemřel v roce 1979 na žaludeční vředy.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Sabu Martinez [online]. All About Jazz [cit. 2010-12-13]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. HARRIS, Craig. Sabu Martinez – biography [online]. allmusic [cit. 2010-12-13]. Dostupné online. (anglicky)