Robert Overmyer

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Robert Franklyn Overmyer
Astronaut NASA
Státní příslušnostSpojené státy
Datum narození14. července 1936
Místo narozeníUSA Lorain, Ohio
Datum úmrtí22. března 1996 (ve věku 59 let)
Místo úmrtíUSA Duluth, Minnesota, USA
Hodnostplukovník, USMC
Čas ve vesmíru12d 02h 22m
Kosmonaut od1966 - MOL
1969 - NASA
MiseSTS-5 STS-51-B
Znaky misí
Kosmonaut do1986
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Robert Franklin Overmyer (14. července 1936 v Lorain, Ohio, USA[1]22. března 1996, Duluth, Minnesota) byl americký astronaut z programů MOL, Sojuz-Apollo a letů s raketoplány STS.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí a výcvik[editovat | editovat zdroj]

Po základní a střední škole absolvoval fyzikální fakultu na Baldwin-Wallace College v roce 1958. Pak vystudoval již s titulem leteckého inženýra námořní postgraduální školu (Naval Postgraduate School), ukončil ji roku 1964. Od 30. června 1966 se stal členem USAF pro program MOL-2. Od 14. srpna 1969 byl přeřazen do NASA k americkým kosmonautům. Byl členem podpůrné posádky mezinárodního programu Sojuz-Apollo. Poté se přeškolil na lety s raketoplánem. V době prvního startu se stal 112. astronautem Země a měl hodnost podplukovníka..

Byl ženatý a měl tři děti.[2]

Lety do vesmíru[editovat | editovat zdroj]

Poprvé letěl na raketoplánu Columbia na podzim roku 1982. Jednalo se o pětidenní misi STS-5, během níž posádka vypustila družice SBS-3 a Anik C3. Velitelem byl Vance Brand, ve čtyřčlenné posádce byli také dr. Joseph Allen a dr. William Lenoir. Startovali z Kennedyho vesmírného střediska na mysu Canaveral, přistáli na základně Edwards v Kalifornii.

O tři roky později byl v posádce sedmého letu raketoplánu Challenger, mise STS-51-B. Hlavním a splněným úkolem byla aktivace evropské laboratoře Spacelab 3. Posádku Challengeru tvořili velitel plk. Robert Overmyer, dále pak plk. Frederick Gregory, dr. William Thornton , dr. Norman Thagard, dr. Don Lind, dr. Lodewijk van den Berg a dr. Taylor Wang. Na palubě měli sebou také několik zvířat. Start i cíl byly shodné s předchozím letem.

Během dvou svých letů strávil ve vesmíru 12 dní.

Po skončení letů[editovat | editovat zdroj]

Rok po svém druhém letu od NASA odešel ve svých 50 letech. Přešel do firmy McDonnell Douglas Corp., Space Station Div. Tragicky zahynul při havárii experimentálního letadla Cirrus VK-30 v Duluth o deset let později. Pohřben je na Arlingtonském národním hřbitově.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. VÍTEK, Antonín; LÁLA, Petr. Malá encyklopedie kosmonautiky. Praha: Mladá fronta, 1982. Kapitola Kosmonauti-piloti USA, s. 359. 
  2. CODR, Milan. Sto hvězdných kapitánů. Praha: Práce, 1982. Kapitola Američtí astronauti pro lety na raketoplánech, s. 455. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]