Taylor Wang

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Taylor Wang
americký astronaut
Státní příslušnostUSA
Datum narození16. června 1940 (83 let)
Místo narozeníŠanghaj, Čína
Jiné zaměstnánívědec
Čas ve vesmíru7 dní 00 hodin 08 minut
MiseSTS-51-B
Znaky misí
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Taylor Gun-Jin Wang (* 16. června 1940 Šanghaj, Čína) je americký vědec a astronaut čínské národnosti, který v létě roku 1985 zúčastnil sedmidenního letu v raketoplánu Challenger.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Rodina se odstěhovala v roce 1952 na Tchaj-wan, kde také vystudoval. Pak se odstěhoval do Hongkongu a odtud odjel studoval do Kalifornie. Na tamní univerzitě získal v letech 1968–1971 dva doktoráty v oborech fyziky. V USA již zůstal a roku 1975 získal americké občanství. Oženil se, má dva syny.

Po absolvování výcviku astronautů v Houstonu a letu v raketoplánu (bylo mu necelých 45 let) se věnoval výuce na univerzitě Vanderbild v Nashville, státu Tennessee. Je autorem 22 patentů a zhruba 200 vědeckých statí v odborném tisku.

Let do vesmíru[editovat | editovat zdroj]

Byl na palubě raketoplánu Challenger startujícího ze základny na Mysu Canaveral na Floridě spolu s dalšími šesti astronauty. Jednalo se o misi označenou později v COSPAR jako 1985-034A. Na palubě sebou vezli mj. laboratoř Spacelab 3, dvě družice Nusat a GLOMR a klece s pokusnými zvířaty. Velitelem raketoplánu byl Robert Overmyer, mimo Taylora Wanga zde zastávající post fyzika a specialisty pro užitečné zatížení, letěli také Frederick Gregory, William Thornton, Norman Thagard, Don Lind a Lodewijk van den Berg. Vědecký program se vcelku podařilo splnit, jen u některých přístrojů se objevily neopravitelné závady a vypustit se nepodařilo družici GLOMR. Přistáli na základně a kosmodromu Edwards v (KaliforniiMohavská poušť).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]