Portál:Biologie/Připravované/Článek měsíce

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Leden[editovat zdroj]

Portál:Biologie/Článek měsíce01 Portál:Biologie/Článek měsíce01

Únor[editovat zdroj]

Evoluce je dlouhodobý a samovolný proces, v jehož průběhu vznikl z neživé hmoty pozemský život a dále se rozvíjí a diverzifikuje. Podstatu těchto změn zkoumá vědní obor evoluční biologie.

První ucelenou evoluční teorii vytvořil Jean Baptiste Lamarck (viz lamarckismus), ale dnešní vědci vycházejí z teorie, kterou později předložil Charles Darwin (viz darwinismus, neodarwinismus), který spojil myšlenku postupné evoluce druhu s přirozeným výběrem, jakožto příčinou a hybnou silou evoluce. Kromě evoluce biologické se uplatňuje i evoluce kulturní.

Evolucí živočišných druhů je tak chápán postupný vývoj života od prvního výskytu na Zemi k mnoha různým formám života, které se nadále vyvíjejí způsoby, které paleontologie a moderní biologické a biochemické vědy popisují a nezávisle potvrzují s narůstající přesností. Společné rysy ve struktuře genetického kódu všech žijících organismů včetně lidí tak dokladují jejich společný prvotní původ. Za důkaz evoluce může sloužit například rychlá adaptivní změna zbarvení drsnokřídlovce březového nebo třeba dobře zmapovaná evoluce koně, kdy jsou známy jednotlivé „články“ evoluce včetně postupných změn anatomie. Celý článek…

Portál:Biologie/Článek měsíce02

Březen[editovat zdroj]

Život na Zemi se v teorii Gaia chápe jako obrovský samoregulující se systém
Život na Zemi se v teorii Gaia chápe jako obrovský samoregulující se systém

Teorie Gaii nebo též Hypotéza Gaia (nebo také Gaea) je označení pro třídu vědeckých modelů, týkajících se geosféry, biosféry i atmosféry, které předpokládají, že živé organismy automaticky pomocí seberegulujících mechanismů regulují životní podmínky na planetě Zemi tak, aby pro ně byly přijatelné. S touto teorií poprvé přišel v 60. letech 20. století vědec, klimatolog a chemik Sir James Lovelock, a pojmenoval ji (na podnět Williama Goldinga) podle řecké bohyně Gaia.

Teorie není obecně přijata a její odpůrci ji často označují za spekulaci, která má blíž k mytologii, filosofii a náboženství, než k exaktní vědě. Lovelock se brání tím, že s náboženstvím tuto teorii nikdy propojovat nechtěl a litoval i zvoleného názvu, který příliš svádí k jisté mytologizaci. Pokoušel se proto prosadit její přejmenování na geofyziologii, ale tento alternativní název nebyl přijat. Celý článek… Portál:Biologie/Článek měsíce03

Duben[editovat zdroj]

Grafické vyjádření míry vymírání druhů v průběhu dějin země od Kambria po současnost.
Grafické vyjádření míry vymírání druhů v průběhu dějin země od Kambria po současnost.

Hromadné vymírání (někdy také masové vymírání) je událost, během které rapidně klesá diversita životních forem na zemi. Jinými slovy, rychlost vymírání jednotlivých druhů v daném období převýší rychlost vzniku nových druhů. V průběhu dějin Země se jich odehrálo několik a v současnosti jich je již známo kolem dvaceti.

Vymření jednoho druhu je běžným procesem evoluce (s výjimkou případů, kde je příčinou člověk), kdy je daný druh nahrazen druhem novým, který je lépe přizpůsobený podmínkám, než předchozí druh. Postupným evolučním vývojem a zdokonalováním se se životní podmínky neustále mění, nemluvě o dalších událostech, které ovlivňují lokální biotopy a ekosystémy, v důsledku čehož se stávající populace neustále vyvíjí a rozvíjí (odchod/vymření některých druhů a příchod/vznik druhů nových).

V některých případech jsou však změny natolik rozsáhlé či rychlé, že se na ně žijící druhy nedokáží přizpůsobit, až dojde ke zhroucení celého ekosystému a jednotlivé druhy začnou vymírat, aniž by je zároveň nahrazovaly v jejich rolích druhy nové. V takovém případě již hovoříme o hromadném vymírání. Portál:Biologie/Článek měsíce04

Květen[editovat zdroj]

Portál:Biologie/Článek měsíce05 Portál:Biologie/Článek měsíce05

Červen[editovat zdroj]

Portál:Biologie/Článek měsíce06 Portál:Biologie/Článek měsíce06

Červenec[editovat zdroj]

Portál:Biologie/Článek měsíce07 Portál:Biologie/Článek měsíce07

Srpen[editovat zdroj]

Portál:Biologie/Článek měsíce08 Portál:Biologie/Článek měsíce08

Září[editovat zdroj]

Portál:Biologie/Článek měsíce09 Portál:Biologie/Článek měsíce09

Říjen[editovat zdroj]

Portál:Biologie/Článek měsíce10 Portál:Biologie/Článek měsíce10

Listopad[editovat zdroj]

Portál:Biologie/Článek měsíce11 Portál:Biologie/Článek měsíce11

Prosinec[editovat zdroj]

Portál:Biologie/Článek měsíce12 Portál:Biologie/Článek měsíce12