Politický kompas

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Schematické znázornění politického spektra na politickém kompasu rozšiřuje značně zjednodušené politické dělení na levicové a pravicové

Politický kompas je test politické orientace, který byl vytvořen britskou společností Pace News Limited, kterou vlastní žurnalista Wayne Brittenden a která sídlí na Novém Zélandu.[1][2] Konkrétní autoři kompasu ovšem nejsou známi. Výsledek testování se zobrazuje v rovině, zohledňuje tedy polohu nejen na levopravé (ekonomické), ale i na libertariárněautoritativní (sociální) ose.

Dělení[editovat | editovat zdroj]

Politický kompas měří politické názory sledovaných na dvou osách:

Ekonomická osa (levo–pravá) měří pohled na to, jak by měla být řízena ekonomika: „levice (left)“ označuje touhu po ekonomice řízené kolektivním, navzájem spolu kooperujícím útvarem (ať už státem nebo menšími federativními celky jako jsou družstva, odbory, komuny, samosprávy pracujících), zatímco „pravice (right)“ označuje touhu po ekonomice, která je ponechána na volné soutěži zúčastněných organizací a individuí (ekonomika řízená trhem).

Sociální osa (libertariárně–autoritativní) měří názory v otázkách osobní svobody: „libertarianismus (libertarian)“ označuje touhu po maximální osobní svobodě, „autoritarismus (authoritarian)“ naproti tomu vyjadřuje přesvědčení, že by se měl člověk podřídit autoritám.

Kritika[editovat | editovat zdroj]

Organizace spravující politický kompas na svých webových stránkách nezobrazuje detailnější informace o metodice, skrze jakou politické pozice vypočítává.[3] Řada novinářů, včetně Toma Utleye (The Telegraph)[4] nebo Briana Patricka Mitchella,[5] proto kritizovala jeho validitu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Political Compass na anglické Wikipedii.

  1. STAFF, Guardian. Snuff, deflowerings and the resurgence of Robin Cook. the Guardian [online]. 2001-07-11 [cit. 2020-11-24]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Contact. The Political Compass [online]. [cit. 2020-11-24]. Dostupné online. 
  3. The Political Compass FAQ #25. The Political Compass [online]. [cit. 2020-11-24]. Dostupné online. 
  4. I'm v. Right-wing, says the BBC, but it's not that simple. The Telegraph [online]. [cit. 2020-11-24]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. MITCHELL, Brian Patrick. Eight ways to run the country. USA: Praeger, 2007. Dostupné online. ISBN 978-0-275-99358-0. S. 143. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]