Petr Stuchlík

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ing. Petr Stuchlík
Zastupitel hlavního města Prahy
Ve funkci:
6. října 2018 – 19. června 2019
Stranická příslušnost
ČlenstvíANO 2011 (2019)
Nestraník
v zastupitelstvuza ANO 2011 (2018–2019)

Narození8. dubna 1977 (47 let)
Zlín
Československo Československo
Partner(ka)David Šimoník (2001–2020)
Alma materVŠE v Praze
Profesepodnikatel a politik
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Petr Stuchlík (* 8. dubna 1977 Zlín) je český podnikatel a manažer s dlouholetou praxí v oblasti finančnictví a médií. Většinu svojí dosavadní profesní kariéry spojil s finančně poradenskou společností Fincentrum, kterou na přelomu tisíciletí spoluzaložil a až do svého vstupu do politiky v roce 2018 také spoluvlastnil. Ve volbách na podzim 2018 byl kandidátem hnutí ANO 2011 na primátora Prahy, do června 2019 působil v zastupitelstvu hlavního města Prahy. Nyní je prostřednictvím své společnosti Duck Sauce spoluvlastníkem algoritmického investičního fondu Quant či pánského zakázkového krejčovství Le Premier. Kromě toho mu patří soutěž Banka roku a ceny klasické hudby Classic Prague Awards. Momentálně se plně věnuje svému novému projektu Corrency, kteréhož je generálním ředitelem a akcionářem.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mezi lety 1995 a 2001 vystudoval Fakultu managementu Vysoké školy ekonomické v Praze. Během vysokoškolského studia absolvoval v roce 1999 studijní pobyt na Erasmus University v nizozemském Rotterdamu.[1]

Ještě při studiích na VŠE v Praze založil v dubnu roku 2000 společně s Martinem Nejedlým finančně poradenskou společnost Fincentrum. Její internetové aktivity v čele s portálem www.fincentrum.cz odkoupila v červnu 2001 mediální skupina MAFRA, v níž Stuchlík od září 2002 budoval a řídil obchodní oddělení zpravodajského portálu iDNES.cz. Po dvou letech se stal navíc zástupcem obchodního ředitele deníků Mladé fronty DNES, Lidové noviny a Metropolitní expres. Na starosti měl také obchodní pobočky v krajských městech a elektronická média.

Po sjednocení obchodních týmů mediální skupiny MAFRA v roce 2005 byl jmenován zástupcem obchodního ředitele celé skupiny. Kromě tištěných deníků tak odpovídal i za obchod internetových portálů iDNES, lidovky.cz, jobdnes.cz, televize Óčko, hudebního časopisu Filter a pražských rádií Classic FM a Expresrádio. Mezitím však rychle rostla finančně poradenská společnost Fincentrum, a tak skupinu MAFRA v roce 2006 opustil, aby se mohl z pozice generálního ředitele plně věnovat rozvoji vlastní firmy.

V té době už Fincentrum vyhlašovalo ocenění Banka roku, provozovalo projekt Fincetrum Hypoindex, který poskytuje informací o reálně poskytnutých úrokových sazbách hypoték, a obrat celé skupiny dosahoval 100 milionů korun. V roce 2008 byly finančně poradenské služby spadající pod Fincentrum a.s. v nezávislém hodnocení České televize označeny za nejkvalitnější v tuzemsku. O rok později firma pod Stuchlíkovým vedením dosáhla obratu půl miliardy korun. Následovala řada dalších ocenění, například v květnu 2012 bylo Fincentrum českým ekonomickým týdeníkem EURO vyhodnoceno jako nejlepší finančně-poradenská společnost pro penzijní reformu.

Rok 2013 byl pro Fincentrum přelomový. Stuchlík i Nejedlý totiž na jeho začátku prodali majoritu ve firmě mezinárodním investorům Arx Equity Partners a Capital Dynamics, ponechali si jen menšinový podíl.[2][3] O rok později se Stuchlík stal prostřednictvím své firmy Voice of Prague (dříve Kesmar Service) vlastníkem rozhlasových stanic Expres radio a Classic FM. Obě stanice získal od německého mediálního koncernu Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft (RBVG). Ten dříve vlastnil skupinu MAFRA, její nový majitel holding (Agrofert podnikatele Andreje Babiše) však neměl o rozhlasovou divizi zájem, a tak stanice zůstaly v majetku RBVG. V letech 2015 až 2017 Stuchlík absolvoval kurz OPM (Owners Presidents Management) na americké Harvard Business School. [4][5]

Dalším klíčovým rokem v kariéře Petra Stuchlíka byl rok 2018. Kromě investice do nebankovního poskytovatele spotřebitelských úvěrů Fair Credit[6], kterého v červenci téhož roku prodal, se rozhodl také pro vstup do politiky, když přijal nabídku předsedy hnutí ANO 2011 Andreje Babiše, aby se v podzimních komunálních volbách stal kandidátem hnutí na pražského primátora. Krátce před volbami, jež se konaly 5. a 6. října byl dokončen prodej 100 % Fincentra švýcarské skupině Swiss Life, Stuchlík tak po 18 letech firmu definitivně opustil.[7] Se společností Seznam.cz se také dohodl na prodeji rádií Classic FM a Expresradio (transakce byla dokončena v únoru 2019) a ve volbách se stal zastupitelem hlavního města Prahy.

V červnu 2019, krátce předtím, než oznámil odchod z politiky, koupil prostřednictvím své společnosti Duck Sauce za nižší desítky milionů korun[8] od firem Westbourne a Amista 65% podíl ve společnosti Robot Asset Management SICAV s podfondem Quant. Zároveň oznámil, že chce do pěti let zvýšit objem aktiv pod správou fondu z 500 milionů na 4 miliardy[9].

V polovině března 2020 společně s dalšími ekonomy zakládá neformální občanskou iniciativu KoroNERV-20, která hledá cesty jak zmírnit dopady pandemie covidu-19 na českou ekonomiku.

V roce 2021 se Petr Stuchlík aktivně zapojil do inovativního projektu Corrency v pozici generálního ředitele a zároveň akcionářem. Tento projekt, zaměřený na efektivní distribuci finanční podpory občanům a podnikům, představuje revoluční přístup v oblasti veřejné finanční podpory. Stuchlík, spolupracující s investorem Grzegorzem Hótou, vnímá Corrency nejen jako efektivní IT řešení pro distribuci státní podpory, ale také jako prostředek k rychlému a nákladově efektivnímu poskytování této finanční podpory.[10]

Petr Stuchlík žije v Praze, kde dříve téměř 20 let žil se svým bývalým partnerem Davidem Šimoníkem, který působí jako tiskový mluvčí společnosti Kapsch.[11][12] Je autorem prvních českých knih o internetové reklamě – Marketing na internetu (2000) a Reklama na internetu (2002). Ve volném čase poslouchá vážnou hudbu, rád cestuje a alespoň jednou týdně pilotuje sportovní letoun Cirrus SR22T.[4]

Politická kariéra[editovat | editovat zdroj]

Jedním ze sloganů, s nimiž šel Stuchlík do primátorské kampaně, je „Prahu musí řídit špičkový manažer, a ne aktivisti“

Vstup Petra Stuchlíka do politiky se pojí s komunálními volbami roku 2018, jež se uskutečnily 5. a 6. října 2018. Stuchlík v nich vedl jako nestraník kandidátku hnutí ANO 2011 v Praze a byl tak jedním z uchazečů o post pražského primátora.[4][13][14] V čele kandidátky nahradil tři měsíce před volbami Patrika Nachera, kterého zvolila lídrem pražská organizace ANO 2011.[15][16] V souladu s vnitřními pravidly hnutí však může celostátní výbor zasahovat do kandidátek a měnit pořadí kandidátů, což se stalo i v tomto případě.

Den před oficiálním zahájením kampaně v září 2018 Stuchlík oznámil prodej svého zbylého podílu ve společnosti Fincentrum švýcarské firmě Swiss Life. Již v červenci prodal společnost Fair Credit, což zdůvodnil častými dotazy médií na jeho podnikání. Fair Credit poskytovala krátkodobé půjčky do 150 tisíc korun, přičemž úroky mohly dosáhnout desítek procent a nejdůležitější údaj RPSN (roční procentní sazba nákladů) v některých případech překročil i 200 procent. I proto se firma umístila v Indexu odpovědného úvěrování vydávaného organizací Člověk v tísni na 30. místě ze 42 hodnocených společností.[17]

V kampani se Stuchlík snažil oslovit voliče pořádáním takzvaných sousedských večeří, které byly zaměřené především na obyvatele pražských sídlišť.[18] V médiích pak nejvíce rezonovala jeho prezentace neobvyklé vize architektonického řešení Libeňského mostu založené na nápadu architekta Jaromíra Pizingera. Na mostě, jenž byl v té době uzavřený kvůli havarijnímu stavu, měly být podle této vize byty a park, zatímco mostovka a provoz na ní by se skryla do tunelu.

Ve volbách do pražského zastupitelstva nakonec hnutí ANO získalo 15,37 % hlasů a skončilo na pátém místě za ODS (17,86 %), Českou pirátskou stranou (17,07), hnutím PRAHA SOBĚ (16,57 %) a koalicí STAN, TOP 09 (16,29 %). Petr Stuchlík se stal jedním z 12 zastupitelů hnutí ANO 2011, to však po koaličních vyjednáváních skončilo v opozici, zatímco pozici primátora získal Zdeněk Hřib z České pirátské strany.[19]

V lednu 2019 se Stuchlík stal členem ANO 2011 a na únorovém celostátním sněmu hnutí se chtěl ucházet o post v předsednictvu. I kvůli tomu, že se stal členem hnutí na poslední chvíli, však nakonec mezi kandidáty nebyl. V červnu 2019 oznámil rezignaci na mandát pražského zastupitele, svůj konec v politice a návrat k byznysu. „Byla to mimořádná roční zkušenost. Ale stále hůře jsem se smiřoval s tím, že v politice na rozdíl od byznysu nemůžu věci rychle měnit a posouvat k lepšímu," vysvětlil konec svého politického angažmá.[20] V zastupitelstvu ho nahradil Stanislav Nekolný.[21]

Kritika[editovat | editovat zdroj]

Podle zpravodajského serveru Echo24.cz byl Petr Stuchlík lichvář, jelikož ještě krátce před oznámením své (neúspěšné) kandidatury na pražského primátora vlastnil podíl ve společnosti Fair Credit, která "se živí krátkodobými půjčkami s velmi vysokým úrokem". [22] Podle Indexu odpovědného úvěrování Člověka v tísni poskytovala společnost Fair Credit v roce 2019 roční půjčku 50 000Kč za více než 30 000Kč, tedy ten, kdo by si u Fair Credit půjčil 50 000Kč na rok, by musel vrátit celkem 80 000Kč. [23]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Pozvání od Babiše se neodmítá, říká zakladatel Fincentra Stuchlík. Ten zřejmě nahradí Nachera a bude kandidátem ANO na primátora Prahy. archiv.ihned.cz [online]. iHNed.cz, 2018-07-17 [cit. 2018-07-19]. Dostupné online. 
  2. Babišův lichvář. Nový pražský lídr ANO Stuchlík chtěl vydělávat na chudých. Echo24 [online]. 2018-07-18 [cit. 2018-07-19]. Dostupné online. 
  3. Chtěl být chirurgem, vybudoval firmu za miliardu. Boháč ale nejsem, říká šéf Fincentra. byznys.ihned.cz [online]. iHNed.cz, 2013-03-14 [cit. 2018-07-19]. Dostupné online. 
  4. a b c Kdo je Petr Stuchlík? Možný budoucí primátor Prahy, investor do nebankovních půjček a multimilionář. Lidovky.cz [online]. 2018-07-12 [cit. 2018-07-19]. Dostupné online. 
  5. Stuchlík má za sebou Harvard, chlubí se Babiš. Jeho eso pro Prahu tam ale pobylo několik týdnů. Seznam Zprávy [online]. Seznam.cz [cit. 2018-08-14]. Dostupné online. 
  6. Machinace kolem pražské kandidátky ANO neskončily. Stuchlík vysvětluje svoje podnikání. Lidovky.cz [online]. 2018-07-19 [cit. 2018-07-19]. Dostupné online. 
  7. Švýcarský Swiss Life kupuje poradenskou firmu Fincentrum, kterou spoluvlastní jednička kandidátky ANO v Praze Petr Stuchlík. iHNed.cz [online]. 2018-09-04 [cit. 2018-09-06]. Dostupné online. 
  8. Zastupitel ANO Stuchlík ovládl ‚za nižší desítky milionů‘ investiční fond Quant | Firmy a trhy. Lidovky.cz [online]. 2019-05-27 [cit. 2019-06-17]. Dostupné online. 
  9. Petr Stuchlík: Fond Quant chceme výrazně zvětšit. E15.cz [online]. [cit. 2019-06-17]. Dostupné online. 
  10. PROKEŠ, Jan. Levně a rychle dokážeme dostat pomoc k lidem i firmám, říká Petr Stuchlík. Projekt Corrency chce rozjet po celé Unii. Hospodářské noviny (HN.cz) [online]. 2021-10-14 [cit. 2023-12-20]. Dostupné online. 
  11. Úplný výpis z obchodního rejstříku, Fincentrum a.s., B 18458 vedená u Městského soudu v Praze [online]. Veřejný rejstřík a Sbírka listin [cit. 2018-07-19]. Dostupné online. 
  12. ANO změnilo kandidátku. Stuchlík ji povede místo Nachera, trojkou je Pilný. zpravy.idnes.cz [online]. iDNES.cz, 2018-07-16 [cit. 2018-07-19]. Dostupné online. 
  13. NOVOTNÝ, Jan. Pražskou jedničkou ANO bude multimilionář Petr Stuchlík. K Babišovi ho přivedl poradce Braun. Euro.cz [online]. 2018-07-13 [cit. 2018-07-19]. Dostupné online. 
  14. Vedení ANO potvrdilo, že lídrem pro Prahu bude Stuchlík. Novinky.cz [online]. Borgis, 2018-07-21 [cit. 2018-07-21]. Dostupné online. 
  15. Podnikatel Petr Stuchlík míří do čela pražské kandidátky ANO, nahradí Patrika Nachera. iROZHLAS [online]. Český rozhlas, 2018-07-16 [cit. 2018-07-19]. Dostupné online. 
  16. Lídrem ANO v Praze bude Stuchlík, souhlasí Babiš. Novinky.cz [online]. Borgis, 2018-07-16 [cit. 2018-07-19]. Dostupné online. 
  17. Machinace kolem pražské kandidátky ANO neskončily. Stuchlík vysvětluje svoje podnikání | Noviny. Lidovky.cz [online]. 2018-07-19 [cit. 2019-06-17]. Dostupné online. 
  18. Sousedská večeře na Pankrácké pláni | Petr Stuchlík. www.anobudelip.cz [online]. [cit. 2018-10-02]. Dostupné online. 
  19. Volby do zastupitelstev obcí 05.10. - 06.10.2018, Jmenné seznamy, Výběr: všichni platní kandidáti dle poř. čísla, Zastupitelstvo hlavního města Prahy, Kraj: Hlavní město Praha, Obec: Praha hl.m., Kandidátní listina: ANO 2011 [online]. Český statistický úřad, 2018 [cit. 2018-10-09]. Dostupné online. 
  20. ČTK. Stuchlík končí v politice. Kandidát ANO na primátora Prahy složí mandát zastupitele a vrátí se k byznysu. Hospodářské noviny [online]. 2019-06-08 [cit. 2019-06-17]. Dostupné online. 
  21. Stanislav Nekolný z ANO se stal novým zastupitelem Prahy. Ve funkci nahradil Petra Stuchlíka. iROZHLAS [online]. Český rozhlas, 2019-06-20 [cit. 2019-06-20]. Dostupné online. 
  22. Babišův lichvář. Nový pražský lídr ANO Stuchlík chtěl vydělávat na chudých. echo24.cz [online]. 2018-07-18 [cit. 2019-11-26]. Dostupné online. 
  23. Půjčím si 50 tisíc, vrátím 130. Úvěráři mají nové triky, žebříček radí, kde zpozornět. aktualne.cz [online]. 2019-11-26 [cit. 2019-11-26]. Dostupné online.