Přemysl Kšica

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Přemysl Kšica
Přemysl Kšica (23. ledna 2016)
Přemysl Kšica (23. ledna 2016)
Základní informace
Narození13. prosince 1981 (42 let)
Praha
Povolánívarhaník
Nástrojevarhany
RodičeJosef Kšica mladší
a Pavla Kšicová roz. Bušová
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Přemysl Kšica (* 13. prosince 1981 Praha) je český varhaník.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Přemysl Kšica se narodil do rodiny varhaníka Josefa Kšici. Byl členem skautského oddílu Protěž.[1][2] Po maturitě na gymnáziu absolvoval studium hry na varhany na Pražské konzervatoři (prof. Josef Popelka). Dále pokračoval na Akademii múzických umění v Praze a na Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst ve Stuttgartu v oboru varhany, kde absolvoval ve třídě Prof. Dr. Ludgera Lohmanna. Studiu varhanní improvizace se věnoval pod vedením prof. Jaroslava Vodrážky, doc. Jaroslava Tůmy a Johannese Mayra. Vzdělání následně rozšířil prostřednictvím mnoha varhanních kurzů pod vedením vynikajících zahraničních varhaníků (Lorenzo Ghielmi, Olivier Latry, Günter Kaunzinger a další). Je držitelem řady ocenění z varhanických soutěží. Třikrát získal cenu za varhanní improvizaci na soutěži v Opavě, v roce 2004 získal 3. místo na Mezinárodní soutěži mladých varhaníků v Lublani, roku 2005 2. místo na Varhanní soutěžní přehlídce v Mostě a v roce 2010 2. cenu na Mezinárodní varhanní soutěži Petra Ebena v Opavě.

V Praze působí mnoho let jako chrámový varhaník, v poslední době zejména v chrámu svatého Mikuláše na Malé Straně. Působil též pedagogicky v rámci varhanního kurzu pořádaného Arcibiskupstvím pražským za účelem zdokonalování hry chrámových varhaníků. Nyní vyučuje na hru na varhany na konzervatoři v Teplicích. Intenzivně se věnuje koncertní a nahrávací činnosti u nás i v zahraničí. Pravidelně spolupracuje s řadou vokálně-instrumentálních souborů (Kühnův smíšený sbor, Pražský filharmonický sbor, Pražský katedrální sbor, Český filharmonický sbor Brno, Canti di Praga, Čeští symfoničtí sólisté, Sbor a orchestr Arcibiskupského gymnázia v Praze).

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Za interpretaci a improvizaci obdržel řadu ocenění na varhanních soutěžích v ČR i zahraničí. Dvakrát získal cenu za improvizaci na soutěži v Opavě. V roce 2004 získal 3. cenu na mezinárodní soutěži mladých varhaníků v Lublani a v roce 2005 druhé místo na varhanní soutěžní přehlídce v Mostě. V roce 2010 na Mezinárodní varhanní soutěži Petra Ebena si odnesl cenu za nejlepší výkon v tvůrčím oboru improvizačním, stal se rovněž držitelem 2. ceny v interpretační části soutěže.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. MESZÁROS, Josef. Josef Kšica: Varhany nejde jen postavit, musí se geniálně naintonovat… [online]. Scena.cz, 2016-03-14 [cit. 2016-05-22]. Dostupné online. 
  2. Archivovaná kopie. protez.aspone.cz [online]. [cit. 2016-09-28]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2016-10-02. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]