Olena Apanovičová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Olena Apanovičová
Narození9. listopadu 1919
Dimitrovgrad
Úmrtí21. února 2000 (ve věku 80 let)
Kyjev
Místo pohřbeníBajkovův hřbitov
Alma materNárodní pedagogická univerzita Hryhorije Skovorody v Charkově
Povoláníhistorička a archivářka
ZaměstnavateléCentral State Historical Archives of Ukraine in Kyiv (1944–1950)
Ústav ukrajinské historie Ukrajinské národní akademie věd (1950–1972)
OceněníStátní cena Tarase Ševčenka (1994)
VDNKh silver medal
Antonovyčova cena
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Olena Apanovičová (ukrajinsky Олена Михайлівна Апанович) (9. listopadu 191921. února 2000 Kyjev) byla ukrajinská historička, badatelka zabývající se Záporožskými kozáky. Byla nositelkou Antonovičovy ceny.

Život[editovat | editovat zdroj]

Olena Apanovičová se narodila v Melekeši v Simbirské gubernii (nyní Dimitrovgrad, Uljanovská oblast) v Rusku v rodině železničního úředníka. Její příbuzní vyprávějí, že matka porodila Olenu v železničním vagonu. Její otec pocházel z běloruského rolnického rodu (odtud běloruské příjmení Apanovič) a matka měla drobné polské šlechtické předky. Celé dětství strávila v Mandžusku na severovýchodě Číny, kde její otec pracoval. Její rodina byla z Číny deportována Japonci. V roce 1933 se usadili v Charkově, kde Olena dokončila střední školu. Olenina matka brzy zemřela.[1]

V roce 1937 nastoupila na „Všesvazový institut žurnalistiky“ v Moskvě, ale škola byla brzy uzavřena a Apanovičová se vrátila do Charkova, kde krátce před začátkem druhé světové války absolvovala Pedagogický institut (fakultu ruského jazyka a literatury). Po začátku německé invaze byla evakuována do Kazachstánu a Baškirska. Od května 1944 pracovala Olena v Ústředním státním archivu Ukrajiny v Kyjevě jako badatelka a připravila k vydání řadu historických dokumentů.

V roce 1950 Apanovičová obhájila disertační práci na titul kandidáta věd o účasti záporožských kozáků v rusko-turecké válce v letech 1768–1774. Poté nastoupila do Historického ústavu Ukrajinské akademie věd jako přední odbornice na kozáctvo. V letech 1950–72 vedla archeologické expedice na místa spojená s historií záporožských kozáků, publikovala řadu vědeckých prací a vytvořila úplný rejstřík památek záporožských kozáků.

Od roku 1972, poté co byla z politických důvodů propuštěna z Historického ústavu, pracovala Apanovičová v Ústřední vědecké knihovně Ukrajinské akademie věd a významně přispěla k výzkumu rukopisů. Na počátku 80. let 20. století byla často zvána jako historická konzultantka pro dokumentární a hrané filmy o ukrajinských kozácích.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Olena Apanovych na anglické Wikipedii.

  1. a b АПАНОВИЧ ОЛЕНА МИХАЙЛІВНА. Дисидентський рух в Україні [online]. [cit. 2023-03-11]. Dostupné online.