Oleksandr Tymofijovyč Bormotov

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Oleksandr Tymofijovyč Bormotov
Narození6. dubna 1926
Smolenská oblast
Úmrtí1. ledna 2001 (ve věku 74 let)
Kyjev
Místo pohřbeníKyjev
Povolánínovinář
Oceněnímedaile Za vítězství nad Německem
medaile Za bojové zásluhy
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Oleksandr Tymofijovyč Bormotov (6. dubna 1926, Smolenská oblast, RSFSR — 1. ledna 2001, Kyjev) byl ukrajinský fotograf, fotokorespondent RATAU – TARS, člen Svazu novinářů Ukrajiny a SSSR [1].

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v roce 1926 v obci Potlovo v Syčovském okresu, Smolenské oblasti RSFSR, která byla zničena Němci v roce 1941[2]. Jako dítě, v letech 1933 až 1941, žil v Moskvě na Starém Arbatu, kde začala jeho vášeň pro umění fotografie. V roce 1941 byl evakuován do Kurganské oblasti RSFSR, kde v roce 1943 absolvoval školu a vstoupil do armády. Po studiu na První vojenské pěchotní škole v Omsku sloužil v letech 1945 až 1953 v Německu a poté až do roku 1958 v Kyjevě. Byl demobilizován v hodnosti kapitána [3]. Po pobytu v Kyjevě začal pracovat jako fotograf v ateliéru barevné fotografie na ulici Rudé armády.

Do roku 1967 bydlel s rodinou v ulici Esplanadnaja, v domě č.p 26, známý jako bývalý dům zhýralosti, kde 22. května 1885 zemřel kyjevský civilní guvernér S. N. Gudyma-Levkovič.[2] V roce 1904 bydlel naproti domu ve stejné ulici ruský spisovatel Michail Bulgakov.

V 70. a 80. letech byl předním fotoreportérem v Kyjevě a na Ukrajině, rozhlasovým fotokorespondentem Telegrafní agentury Ukrajiny (RATAU). Díky Bormotovovi se dochovalo ze života hlavního města Ukrajiny v 50.– 90. letech 20. století mnoho unikátních fotografií. V polovině 70. let byly jeho práce publikovány ve fotoalbu Mír – Válka – Mír (1974) vydaném nakladatelstvím Fotokinoverlag v Lipsku, v měsíčním ilustrovaném časopise Svazu novinářů SSSR Sovetskoje foto, v sovětském a zahraničním tisku 60. a 80. let.

Bormotov je autorem portrétu skladatele Dmitrije Šostakoviče v Kyjevské opeře na zkoušce opery „Kateryna Izmailova“, snímků britské princezny Anny v 70. letech v Kyjevě na jezdeckém šampionátu Salvadora Allendeho, který přijel do Kyjeva šest měsíců před svou smrtí a poté, co nečekaně porušil protokol, zastavil kolonu a navštívil jednoho z kyjevských gastronomů, Indiry Gándhíové, Broze Tita, Richarda Nixona, švédského krále a královnu, kteří Kyjev v těch letech navštívili, četné fotografie hvězd ruské a ukrajinské opery a baletu, divadelní představení, významných sportovců a umělců, guvernérů USA, kteří byli v Kyjevě na návštěvě.

Zemřel v roce 2001 a pohřben je v Kyjevě.

Bormotov získal medaile „Za bojové zásluhy“, Za vítězství nad Německem ve Velké vlastenecké válce 1941-1945.[3]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Бормотов Олександр Тимофійович na ukrajinské Wikipedii.

  1. Киев послевоенный 50-60 годы. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  2. a b dagusja. dagusja.livejournal.com [online]. [cit. 2022-12-07]. Dostupné online. 
  3. a b Фотослужба УКРИНФОРМа - оперативные фотоновости из Украины и заграницы, эксклюзивные, архивные фото, досье. photo.ukrinform.ua [online]. [cit. 2022-12-07]. Dostupné online. [nedostupný zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]