Národní park Gran Sasso e Monti della Laga

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Národní park Gran Sasso e Monti della Laga
Parco nazionale del Gran Sasso e Monti della Laga
IUCN kategorie II (Národní park)
Corno Grande (Gran Sasso)
Základní informace
Vyhlášení1991
Rozloha1 413 km2
Poloha
StátItálieItálie Itálie
KrajeAbruzzo, Marche, Lazio
Souřadnice
Geodata (OSM)OSM, WMF
Národní park
Národní park
Další informace
Webwww.gransassolagapark.it
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Národní park Gran Sasso e Monti della Laga (italsky Parco nazionale del Gran Sasso e Monti della Laga) je italský národní park, který leží převážně v regionu Abruzzo (v provinciích L'Aquila, Teramo a Pescara), ve střední části Itálie. Dále také zasahuje do regionů Lazio (provincie Rieti) a Marche (provincie Ascoli Piceno). Park má rozlohu 1 413 km2 a byl založen v roce 1991.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Dominantu národního parku tvoří nejvyšší horský masiv Apeninského pohoří Gran Sasso s nejvyšší horou Corno Grande (2 912 m). Gran Sasso vystupuje z náhorní plošiny Campo Imperatore rozkládající se v nadmořské výšce 1 800 m. Na severním svahu Gran Sassa se nachází nejjižněji položený ledovec v Evropě Calderone. Severně od Gran Sassa leží horské pásmo Monti della Laga. Většina tohoto pohoří je zalesněna, rostou zde především buky, jedle, kaštanovníky seté a duby cer.

Flora a fauna[editovat | editovat zdroj]

V parku se nachází více než dva tisíce druhů rostlin, z nichž některé rostou pouze v této oblasti, například abruzzská protěž alpská. Z živočichů zde žijí vlci, srnci, kočky divoké, divoká prasata, veverky nebo vzácní kamzíci horští. Z ptáků se zde vyskytují orel skalní, káně lesní, sokol stěhovavý, jestřáb lesní nebo strakapoud bělohřbetý. Z hmyzu například ohrožený jasoň červenooký.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Gran Sasso e Monti della Laga National Park na anglické Wikipedii a Parco nazionale del Gran Sasso e Monti della Laga na italské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]