Michal Pullmann

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
doc. PhDr. Michal Pullmann, Ph.D.
Narození3. dubna 1974 (50 let)
Bratislava
Povoláníhistorik
Funkceděkan (Filozofická fakulta Univerzity Karlovy; 2018–2022)
PodpisMichal Pullmann – podpis
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Michal Pullmann (* 3. dubna 1974 Bratislava) je český historik a v letech 2018 až 2022 děkan Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Těžištěm jeho výzkumu jsou moderní dějiny Československa a Česka. Je autorem knihy Konec experimentu: Přestavba a pád komunismu v Československu (2011)[1] a spoluautorem práce Co byla normalizace? (2017).[2]

Život[editovat | editovat zdroj]

Michal Pullmann pochází ze Slovenska a v letech 1980 až 1986 žil v Moskvě. Tam jeho otec Michal Pullmann, chemický odborník a nomenklaturní kádr KSČ,[3] pracoval v sekretariátu RVHP.

Pobyt v komunistickém Sovětském Svazu Pullmanna nepochybně ovlivnil. Pullmann se považuje za postmarxistu a stal se jednou z hlavních postav tzv revizionistické školy, která u českého komunismu zdůrazňuje konsensus většinové společnosti a tvrdí, že ostatní historici nadsazují represi.

Tradiční historici Pullmanovi vyčítají, že se pokouší zkreslit naše dějiny. Komunismus vykresluje jako něco, v čem lidé byli víceméně spokojeni, nepříliš hovoří o komunistických justičních vraždách, perzekucích v padesátých letech nebo normalizaci v 70 letech. Pullmann, žíjící v té době v rodině nomenklaturního kádra KSČ tyto represe nezažíval, jeho rodiny se represe nedotkly a jeho rodina komunistických prominentů byla v té době spokojeno. To vše se podle Pullmannových kritiků promítá do jeho vidění světa a naší historie.

Pullmann vzbudil ve společnosti významné kontroverze, když odmítl vyvěsit transparent s Miladou Horákovou a slovy Zavražděna komunisty. Filozofická fakulta tak byla jedinou vysokou školou v zemi, která tento transparent odmítla vyvěsit. Pullmann v tisku později argumentoval, že si výročí zavraždění Horákové fakulta připomenula jinak.

Michal Pullmann vystudoval historii a sociologii na Univerzitě Karlově a tamtéž roku 2003 získal doktorát z hospodářských a sociálních dějin. Absolvoval také studijní pobyt v Německu. Svým náboženským přesvědčením je luterán a svou filozofickou orientaci označuje jako postmarxismus. V letech 2018 až 2022 byl děkanem Filozofické fakulty UK, na které od svého absolutoria učí.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Bourání stereotypů bude bolet, říká sociální historik Michal Pullmann. Novinky.cz [online]. Borgis [cit. 2020-07-25]. Dostupné online. 
  2. DATABAZEKNIH.CZ. Michal Pullmann. www.databazeknih.cz [online]. [cit. 2020-07-24]. Dostupné online. 
  3. Jmenné evidence – Archiv bezpečnostních složek [online]. Dostupné online. 
  4. KAISER, Daniel. Jsem postmarxista, s transparentem Horákové to bylo nedorozumění, říká děkan FF UK Pullmann - Echo24.cz. echo24.cz [online]. 2020-07-14 [cit. 2020-07-24]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]