Michael Stolle

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Michael Stolle
Narození17. prosince 1974 (49 let)
Buxtehude
Povoláníatlet a skokan o tyči
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přehled medailí
Halové MS v atletice
stříbro HMS 2003 skok o tyči
Halové ME v atletice
stříbro HME 1998 skok o tyči

Michael Stolle (* 17. prosince 1974, Buxtehude, Dolní Sasko) je bývalý německý atlet, jehož specializací byl skok o tyči.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

V roce 1994 na halovém ME v Paříži neprošel kvalifikací. O dva roky později skončil osmý na halovém ME ve Stockholmu a reprezentoval na letních olympijských hrách v Atlantě, kde obsadil deváté místo. V roce 1997 na halovém MS v Paříži se umístil na osmém místě.

O rok později zaznamenal první velký úspěch, když vybojoval stříbrnou medaili na halovém ME ve Valencii. Ve finále překonal 580 cm a doplnil na stupních vítězů své krajany, Tima Lobingera (zlato) a Dannyho Eckera (bronz).[1] Na Mistrovství světa v atletice 1999 v Seville skončil společně s Igorem Potapovičem na děleném sedmém místě.

Vinou horšího technického zápisu mu unikla medaile na letních olympijských hrách 2000 v australském Sydney. Ve finále překonal napotřetí 590 cm stejně jako Rus Maxim Tarasov. Stolle však zdolal základní výšku 550 cm až třetím pokusem a skončil čtvrtý.[2] Stříbro vybojoval Američan Lawrence Johnson a zlato jeho krajan Nick Hysong.

V roce 2001 obsadil deváté místo na halovém MS v Lisabonu a skončil čtvrtý na světovém šampionátu v kanadském Edmontonu, kde rovněž přišel o medaili jen díky horšímu zápisu.[3] O dva roky později získal za výkon 575 cm stříbrnou medaili na halovém MS v Birminghamu. Atletickou kariéru ukončil v roce 2006.[4]

Osobní rekordy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]