Marie Stejskalová (hospodyně)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Marie Stejskalová
Narození24. srpna 1873
Jamné
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí2. června 1968 (ve věku 94 let)
Brno
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Povoláníspisovatelka literatury faktu
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Marie Stejskalová (24. srpna 1873, Jamné[1]2. června 1968, Brno), byla hospodyně v rodině hudebního skladatele Leoše Janáčka, podle jejího vyprávění sepsala Marie Trkanová knihu U Janáčků.

Život[editovat | editovat zdroj]

V osmi letech se přestěhovala s celou rodinu z Jamného do Brna, kde prožila celý život. Vyučila se švadlenou. Do služby k rodině Janáčků vstoupila v 21 letech a pracovala zde po 44 let.[2] Po smrti Zdenky Janáčkové v roce 1938 se přestěhovala do Brna-Židenic. V devadesáti letech se ubytovala v Domově důchodců Na Kociánce v Králově Poli.[2]

U Janáčků[editovat | editovat zdroj]

Marie Trkanová zpracovala její vzpomínky do knihy U Janáčků, která se dočkala již třech vydání, poslední proběhlo v roce 1998 v nakladatelství Šimona Ryšavého.[2] Dílo podává obraz života Leoše Janáčka a jeho ženy Zdenky. Pojednává o zvratech v jeho soukromém i uměleckém životě. Lze zde najít též pozadí jeho umělecké tvorby a to, jak se úspěch Janáčkovy hudby projevoval v manželském životě skladatele.

Na sklonku života s ní natočila Československá televize dokument.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Matriční záznam o narození a křtu farnosti Jamné
  2. a b c d PRCHAL, Jan. Biografický slovník Polenska. Polná: Linda, 2002. ISBN 80-238-8985-0. Kapitola Stejskalová Marie, s. 171. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]