Maria Gargani

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Blahoslavená
Maria Gargani
S.A.S.C.
řeholnice
Zasvěcený život
InstitutApoštolské sestry od Nejsvětějšího Srdce
Sliby 
            doživotní22. července 1956
Osobní údaje
Datum narození23. prosince 1892
Místo narozeníMorra de Sanctis
Italské královstvíItalské království Italské království
Datum úmrtí23. května 1973
Místo úmrtíNeapol
ItálieItálie Itálie
Místo pohřbeníNeapol, Itálie
Národnostitalská
RodičeRocco Gargani a Angiolina De Paola
Svatořečení
Začátek procesu31. května 1988
Beatifikace2. června 2018
Neapol Itálie
beatifikoval papež František
Svátek24. května
Uctívána církvemiřímskokatolická církev a církve v jejím společenství
Titul svatépanna a zakladatelka
Atributyřeholní oděv
PatronkaApoštolských sester od Nejsvětějšího Srdce
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Maria Gargani, S.A.S.C., řeholním jménem Maria Crocifissa del Divino Amore (23. prosince 1892, Morra de Sanctis23. května 1973, Neapol) byla italská učitelka a římskokatolická řeholnice, zakladatelka a členka kongregace Apoštolských sester od Nejsvětějšího Srdce. Katolická církev ji uctívá jako blahoslavenou.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodila se dne 23. prosince 1892 v italském městě Morra de Sanctis rodičům Roccu Gargani a Angiolině De Paola. Zde také navštěvovala místní školu. Studium dokončila v Avellinu, kdy získala magisterský titul a začala pracovat jako učitelka ve městě San Marco la Catol.

Roku 1913 vstoupila do Sekulárního františkánského řádu a později vstoupila do Katolické akce. Vyučovala také katechismus. Během první světové války poznala kapucínského kněze sv. Pia z Pietrelciny, se kterým si začala roku 1916 dopisovat. Roku 1918 se sním poprvé osobně setkala.

Roku 1934 začala pracovat na založení nové ženské řeholní kongregace. Kongregaci s názvem Apoštolské sestry od Nejsvětějšího Srdce založila dne 11. února 1936 a dne 21. dubna téhož roku byl otevřen řádový dům. Spolu se svými společnicemi do kongregace sama vstoupila a zvolila si řeholní jméno Maria Crocifissa del Divino Amore.

Od roku 1946 vyučovala v Neapoli. Dne 2. června 1956 obdržela jí založená kongregace diecézní potvrzení o svém založení. Dne 22. července téhož roku složila své doživotní řeholní sliby. Dne 12. března 1963 obdržela jí založená kongregace také papežské potvrzení o svém založení.

Zemřela dne 23. května 1973 v Neapoli. Její ostatky byly později exhumovány a dne 17. května 1992 byly uloženy do mateřského domu jí založené kongregace v Neapoli.

Úcta[editovat | editovat zdroj]

Její beatifikační proces započal dne 31. května 1988, čímž obdržela titul služebnice Boží. Dne 7. července 2017 byla papežem Františkem podepsáním dekretu o jejích hrdinských ctnostech prohlášena za ctihodnou. Dne 26. ledna 2018 byl uznán zázrak na její přímluvu, potřebný pro její blahořečení.

Blahořečena pak byla dne 2. června 2018 v Neapoli. Obřadu předsedal jménem papeže Františka kardinál Angelo Amato, za účasti kardinála Crescenzia Sepe a kardinála Philippa Ouédraoga.

Její památka je připomínána 24. května. Je zobrazována v řeholním oděvu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]