Lili Krausová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lili Krausová
Lili Krausová (1971)
Lili Krausová (1971)
Narození3. dubna 1903
Budapešť
Úmrtí6. listopadu 1986 (ve věku 83 let)
Asheville
Alma materHudební akademie Ference Liszta (do 1922)
Univerzita hudebních a dramatických umění ve Vídni (do 1923)
Povoláníclassical pianist a hudební skladatelka
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lili Krausová (3. dubna 1903 Budapešť6. listopadu 1986 Asheville) byla klavíristka původem z Maďarska. Její otec pocházel z území dnešního Česka a matka z asimilované židovské maďarské rodiny.

Život[editovat | editovat zdroj]

Lili Krausová studovala Hudební akademii Franze Liszta v Budapešti, mimo jiné u Zoltána Kodálye a Bély Bartóka. Ve 30. letech pokračovala ve studiích se Severinem Eisenbergerem, Eduardem Steuermannem ve Vídni a Arturem Schnabelem v Berlíně.

Lili Krausová se brzy stala známou jako specialistka na Mozarta a Beethovena. Její interpretace komorní hudby a nahrávky s houslistou Szymonem Goldbergem jí pomohly získat uznání kritiky a zahájit mezinárodní kariéru. Ve 30. letech cestovala po Evropě, Japonsku, Austrálii a Jižní Africe. V roce 1940 se vydala na turné po Asii, kde byla zajata Japonci na Jávě a od června 1943 do srpna 1945 internována, zpočátku ve velmi těžkých podmínkách.

Po válce se usadila na Novém Zélandu, kde strávila mnoho šťastných let hraním a vyučováním. Stala se tamní občankou a pokračovala v kariéře, intenzivně vyučovala a cestovala. Na počátku 50. let provedla celý cyklus Beethovenových sonát s houslistou Henrim Temiankou. Od roku 1967 do roku 1983 vyučovala na Texaské křesťanské univerzitě ve Fort Worthu. Poté se usadila v Asheville ve státě Severní Karolíně, kde v roce 1986 zemřela.

Jejím manželem byl Otto Mandl (1889–1956), zámožný židovský těžební inženýr a filozof. Sňatek uzavřeli 31. října 1930. Společně konvertovali ke katolicismu a Mandl prodal své podnikání, aby se mohl věnovat podpoře kariéry své choti.[1] Pár měl dvě děti, Ruth a Michaela.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Lili Kraus na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]