Leonard Revilliod

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
nadporučík Leonard Revilliod
Narození26. srpna 1922
Montreux
ŠvýcarskoŠvýcarsko Švýcarsko
Úmrtí16. srpna 1944
Tiree
SkotskoSkotsko Skotsko
Příčina úmrtíletecká nehoda
Povolánívojenský pilot
ZaměstnavatelRoyal Air Force
RodičeHenri Revilliod, Olga Masaryková
Příbuzníbratr Herbert Revilliod, strýc Jan Masaryk, dědeček Tomáš Garrigue Masaryk
člen Skauta
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Leonard Revilliod (26. srpna 1922 Montreux16. srpna 1944 Tiree) byl vnuk Tomáše Garrigue Masaryka a vojenský pilot zahynuvší během druhé světové války.

Život[editovat | editovat zdroj]

Leonard Revilliod se narodil 26. srpna 1922 ve švýcarském Montreux lékaři Henrimu Revilliodovi a Olze Masarykové, dceři Tomáše Garrigue Masaryka. V mládí byl členem skauta.[1] Studoval na Collège Calvin v Ženevě. V roce 1940 vykonal společně s matkou a bratrem z obavy před postupujícím Německem cestu přes bojující Francii do Velké Británie. Následně studoval ekonomii, politické vědy a mezinárodní právo na univerzitě ve skotském Edinburghu, kde i promoval. Byl švýcarským občanem a tak v roce 1942 požádal na jeho velvyslanectví o povolení ke vstupu do Royal Air Force. Z důvodu zachování švýcarské neutrality souhlas neobdržel, navíc mu hrozilo, že pokud válku přežije, bude čelit soudu. Přesto do RAF vstoupil s přáním sloužit v některé z československých bojových perutí. Byl vybrán pro pilotní výcvik, který ukončil v březnu 1944. Sloužit u československé bojové peruti mu nebylo umožněno z důvodu, že jeho strýc Jan Masaryk zastával post ministra zahraničí Československé exilové vlády, a proto nebylo vhodné riskovat zajetí. Leonard Revilliod byl proto přiřazen k meteorologické 518. peruti RAF, kde zastával post druhého pilota a dosáhl hodnosti nadporučíka. Tato podle jeho slov neaktivní role se mu nezamlouvala, a proto třikrát žádal o převelení. Nikdy se jej nedočkal, dne 16. srpna 1944 zahynul i s celou posádkou během přistávacího manévru při srážce jeho Halifaxu s jiným letounem v důsledku chyby řídící věže nad skotským ostrovem Tiree, kde je i pohřben.

Leonard Revilliod v umění[editovat | editovat zdroj]

Fontána Hrající si chlapci v Seminářské zahradě

Bratři Herbert a Leonard Revilliodové se stali předobrazem dvou hrajících si chlapců v sousoší Karla Dvořáka zakomponovaného ve fontáně v Seminářské zahradě v Praze.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Alois Bělota - Tragédie prezidentova vnuka (sloupek v časopisu Druhá světová, prosinec 2017, Extra Publishing s. r. o., Praha)

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]