Kostel Nanebevzetí Panny Marie (Veltruby)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Římskokatolický kostel Nanebevzetí Panny Marie
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajStředočeský kraj
OkresKolín
ObecVeltruby
Souřadnice
Kostel Nanebevzetí Panny Marie (Veltruby) (Česko)
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciečeská
Diecézepražská
VikariátKolín
FarnostKolín
Užíváníbohoslužby každou neděli v 10.45
ZasvěceníNanebevzetí Panny Marie
Datum posvěcení19. dubna 1846
Další informace
AdresaVeltruby
Kód památky18554/2-878 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Římskokatolický filiální Kostel Nanebevzetí Panny Marie ve Veltrubech na Kolínsku je chráněn jako kulturní památka České republiky.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Původní kostel v Jezeřanech, které jsou nyní součástí Veltrub, byl v roce 1841 zbořen, a v roce 1846 byl vystavěn nový kostel. Původní zasvěcení Navštívení Panny Marie bylo v roce 1980 změněno na zasvěcení Nanebevzetí Panny Marie. Do 31. prosince 2004 byl kostelem farním, nyní je spravován z kolínské farnosti.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Kostel je jednoduchá, jednolodní, obdélná neorientovaná stavba s obdélným, segmentově uzavřeným kněžištěm. Po obou stranách kostela jsou obdélné prostory komory a sakristie. Nad východním průčelím leží věž.

Kostela má plochý strop s oratořemi po stranách v patře. Zařízení kostela je pseudorománské, starší mobiliář pochází většinou z původního zbořeného kostela nebo ze zrušené zámecké kaple v Radovesnicích I.

Hlavní oltář pochází z roku 1893. Boční oltář Panny Marie s obrazem Panny Marie nad růžovým keřem jsou raně barokní prací z roku 1676, na druhém bočním oltáři je obraz Ukřižovaného Krista z počátku 18. století. Na kruchtě jsou umístěny varhany z roku 1846 z neznámé dílny, opravené v roce 1886 Janem Tučkem z Kutné Hory.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav. Identifikátor záznamu 129268 :. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]