Klement August Wittelsbach

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Klement August I. Bavorský)
Klement August Bavorský
Portrét od Georga Desmaréese
Portrét od Georga Desmaréese
Narození17. srpna 1700
Brusel
Úmrtí6. února 1761 (ve věku 60 let)
Zámek Filipsburg
Místo pohřbeníKatedrála svatého Petra v Kolíně nad Rýnem
Alma materUniverzita La Sapienza (od 1716)
Povoláníkatolický kněz a katolický biskup
Nábož. vyznáníkatolická církev
RodičeMaxmilián II. Emanuel a Tereza Kunhuta Sobieská
RodWittelsbachové
PříbuzníMarie Anna Karolína Bavorská, Josef Ferdinand Bavorský, Jan Teodor Bavorský, Karel VII. Bavorský, Emanuel František Josef Bavorský, Filip Mořic Bavorský a Ferdinand Maria Inocenc Bavorský (sourozenci)
Funkcekníže-biskup (Řezenské knížecí biskupství; 1716–1719)
řezenský biskup (od 1716)
kníže-biskup (Münsterské biskupství; 1719–1761)
kníže-biskup (Paderbornské biskupství; 1719–1761)
münsterský biskup (od 1719)
… více na Wikidatech
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Klement August Bavorský OT (německy: Clemens August von Bayern; 17. srpna 1700, Brusel6. února 1761, Ehrenbreitstein, Koblenz) byl bavorský vévoda z rodu Wittelsbachů. Působil jako kolínský kurfiřt, italský arcikancléř, kolínský arcibiskup v letech 1723-1761, biskup v Řezně, Münsteru, Paderbornu, Hildesheimu a Osnabrücku.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Bavorský vévoda Klement August Ferdinand Maria Hyacint z Wittelsbachu se narodil jako syn bavorského kurfiřta vévody Maxmiliána II. Emanuela a jeho manželky Terezy Kunhuty rozené Sobieské. Jeho prarodiči byli: bavorský kurfiřt Ferdinand Maria Bavorský a Jindřiška Adéla Savojská a polský král Jan III. Sobieski a jeho žena Marie Kazimíra d'Arquien.

Od útlého věku byl Klement August předurčen k duchovní kariéře. Studoval v Římě. V roce 1715 se stal koadjutorem biskupa v Řezně a v následujícím roce ordinářem diecéze. V roce 1719 obdržel biskupské úřady v Paderbornu a Münsteru. V listopadu 1723 dosáhl jedné z nejprestižnějších církevních hodností v Říši, titulu kolínského arcibiskupa. Tím se zařadil do skupiny kurfiřtů, kteří ovlivňovali obsazení císařského trůnu. Nebyl zcela spokojen se stavem svých církevních beneficií, a proto požádal o další dvě biskupství: v Hildesheimu (1724) a v Osnabrücku (1728). V roce 1732 se neúspěšně ucházel o nejčestnější titul arcibiskupa mohučského. Od Františka Ludvíka Falcko-Neuburského se mu však podařilo zdědit pouze titul velmistra Řádu německých rytířů, který získal jako odškodnění díky ochraně císaře Karla VI.

Během války o polské dědictví se postavil na stranu Francie a umožnil průchod jejích vojsk přes své území. Během války o rakouské dědictví podporoval svého bratra v jeho snaze získat císařskou korunu a pendloval mezi evropskými dvory, aby Wittelsbachům pomohl získat tuto důstojnost. Když dosáhl úspěchu, korunoval Karla VII. ve Frankfurtu nad Mohanem.

Klement August pobýval převážně v Bonnu, kde měl rozsáhlý dvůr. Obklopil se nádherou a založil několik velkolepých sídel a paláců. Rozhazoval velké sumy peněz na vydržování svých milenek, lov, nákupy složitých kostýmů. Měl zálibu v pořádání velkolepých barokních církevních obřadů, které věřící ohromovaly svou nádherou.

Zemřel náhle 6. února 1761 na zámku Ehrenbreitstein v Koblenci. Byl pohřben v kolínské katedrále.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Klemens August Wittelsbach na polské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]