Keira Knightleyová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Keira Knightley)
Keira Knightleyová
Na Benátském filmovém festivalu v roce 2011
Rodné jménoKeira Christina Knightley
Narození26. března 1985 (38 let)
Londýn, Anglie, Spojené královstvíSpojené království Spojené království
Alma materEsher College
Teddington School
Aktivní roky1993–dosud
ChoťJames Righton (od 2013)
Partner(ka)Jamie Dornan (2003–2005)
Rupert Friend (2006–2010)
Del Synnott
Děti2
RodičeWill Knightley a Sharman Macdonald
PříbuzníCaleb Knightley (sourozenec)
Významné roleElizabeth Swann / Piráti z Karibiku
Elizabeth Bennet / Pýcha a předsudek
Georgiana Cavendish / Vévodkyně
Anna Karenina / Anna Karenina
Český dabingKateřina Lojdová
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Keira Christina Knightleyová OBE (nepřechýleně Knightley, * 26. března 1985 Londýn) je anglická filmová a divadelní herečka. V roce 2007 byla zařazena na seznam nejlépe placených hereček světa, roku 2008 ji časopis Forbes uvedl jako druhou nejlépe placenou herečku v Hollywoodu.

Hereckou kariéru zahájila již jako dítě, mezinárodního uznání se dočkala v roce 2003 poté, co hrála ve filmech Blafuj jako Beckham, Piráti z Karibiku: Prokletí Černé perly a Láska nebeská. Vzápětí se objevila v několika hollywoodských filmech. Získala nominaci na Oscara i Zlatý glóbus za roli Elizabeth Bennetové v adaptaci románu Jane Austenové Pýcha a předsudek z roku 2005. O dva roky později byla znovu nominována na Zlatý glóbus pro nejlepší herečku, stejně jako na cenu cenu BAFTA za výkon ve filmu Pokání.

Za roli v historickém thrilleru Kód Enigmy z roku 2014 získala nominaci na Zlatý glóbus, cenu SAG, Filmovou cenu Britské akademie a Oscara pro nejlepší herečku ve vedlejší roli.

Život[editovat | editovat zdroj]

Keira Knightleyová je dcerou dramatičky a herečky Sharman MacDonaldové a Willa Knightleyho, divadelního a televizního herce. Otec je Angličan, matka je skotského původu s řadou velšských předků. Má staršího bratra Caleba, který se narodil v roce 1979. Vyrůstala v londýnském Richmondu, kde navštěvovala školy Stanley Junior School, Teddington School a Esher College.

Je dyslektička[1], ale přesto byla díky podpoře rodičů úspěšná ve škole. Herectví se začala věnoval už od dětství, účinkovala v několika místních amatérských inscenacích, například ve hře After Juliet napsané její matkou nebo v hře United States, kterou napsal její učitel Ian McShane.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

1993–2002: Začátek kariéry[editovat | editovat zdroj]

Na torontské premiéře Pýchy a předsudku, 2005

Poté, co v šesti letech získala hereckého agenta, začala účinkovat v televizních reklamách a menších televizních rolích. Její první role byla v televizním filmu Royal Celebration z roku 1993. Později hrála ve filmech Nevinné lži (1995), Návrat domů (1998) a The Treasure Seekers (1996). Na konci roku 1999 si zahrála roli Rose v televizním seriálu Oliver Twist.

V roce 1999 byla obsazena do role Sabé ve filmu Star Wars: Epizoda I – Skrytá hrozba. V roce 2001 hrála dceru Robina Hooda v disneyovském filmu Princezna zlodějů. O rok později ztvárnila ve filmu Čistá (Pure) roli těhotné puberťačky, závislé na heroinu. Průlomová byla její role v komedii Blafuj jako Beckham, uvedené do kin v roce 2002.

2003–2007: Piráti z Karibiku, Průlom a úspěch[editovat | editovat zdroj]

Po filmu Blafuj jako Beckham získala roli ve filmu Piráti z Karibiku: Prokletí Černé perly po boku Orlanda Blooma a Johnnyho Deppa. Film měl premiéru v červenci 2003 a získal pozitivní reakce kritiků a vysoké tržby. V listopadu 2003 měl premiéru romantické film Láska nebeská ve kterém si zahrála se svým idolem z dětství Emmou Thompson. Její další film Král Artuš získal negativní kritiku. V roce 2005 se objevila ve filmu The Jacket, po boku Adriena Brodyho. Ve stejném roce měl premiéru film Pýcha a předsudek. Za roli Elizabeth získala nominaci na Zlatý glóbus a Oscara. V červenci 2006 si zopakovala roli ve filmu Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže.

V roce 2007 se objevila ve filmové adaptaci novely italského spisovatele Alessandra Baricca Hedvábná cesta, ve filmu Pokání a v pokračování filmu Piráti z Karibiku: Na konci světa. Za roli ve filmu Pokání získala nominaci na Zlatý Glóbus a Filmovou cenu Britské akademie.

2008–2010: Nezávislé filmy[editovat | editovat zdroj]

V roce 2008 účinkovala po boku Sienny Millerové, Cilliana Murphyho a Matthewa Rhyse ve válečném dramatu Na hraně lásky. Poté natočila film Vévodkyně, založeném na biografii Georgiana, Duchess of Devonshire od Amandy Foreman. Film získal pozitivní kritiky a Keira byla za roli nominována na cenu BIFA Award.

V prosinci 2009 debutovala v divadle.. Ztvárnila roli Jennifer (Celimene) v moderní Crimpově adaptaci Molièrova Misantropa v Comedy Theatre v londýnském West Endu.[2] Za svůj výkon byla nominovaná na cenu Laurence Oliver Award.

V roce 2010 se objevila v romantickém dramatu Last Night, po boku Evy Mendes a Sama Worthingtona. Ten samý rok si zahrála v adaptaci novely Neopouštěj mě. S Colinem Farrellem si zahrála ve filmu Londýnský gangster.

Na torontské premiéře Nebezpečné metody, 2011

2011–dosud[editovat | editovat zdroj]

V roce 2011 se objevila ve filmu Nebezpečná metoda, který měl premiéru na Filmovém festivalu v Benátkách. V roce 2012 si zahrála po boku Steva Carella ve filmu Hledám přítele pro konec světa. Hlavní roli si zahrála ve filmu Anna Karenina. V květnu 2012 nahradila Scarlett Johanssonová ve filmu Love Song, který byl dokončen v roce 2013.

V roce 2014 ztvárnila hlavní roli v romantické komedii Laggies, která měla premiéru na filmovém festivalu Sundance, krátce na to měl premiéru akční thriller Jack Ryan: V utajení Kennetha Branagha, ve kterém se objevila také v jedné z hlavních rolí. Ve stejném roce účinkovala společně s Benedictem Cumberbatchem v oceňovaném filmu Kód Enigmy, za který získala kromě jiných také nominaci na Oscara v kategorii Nejlepší herečka ve vedlejší roli.

V říjnu 2015 účinkovala poprvé na Broadwayi v hlavní rolí adaptace Thérèse Raquin od Helen Edmunson. V roce 2016 si zahrála ve hvězdně obsazeném filmu Collateral Beauty: Druhá šance, po boku Helen Mirrenové, Willa Smitha, Edwarda Nortona a Kate Winsletové. Film získal převážně negativní reakce od kritiků a obsazení získalo nominaci na cenu Zlatá malina. Roli Elizabeth Swannové si zopakovala v cameo roli ve filmu Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta.

Dne 20. ledna 2018 měl na Filmovém festivalu Sundance premiéru film Colette: Příběh vášně, ve kterém ztvárnila hlavní roli Colette. V roce 2018 si také zahrála Cukrovou vílu ve filmové adaptaci Louskáček a čtyři říše.[3]

Osobní život[editovat | editovat zdroj]

V květnu 2013 se ve Francii vdala za hudebníka britské skupiny Klaxons Jamese Rightona.[4] Pár žije v Londýně. Na konci května 2015 se jim narodila dcera Edie a v září 2019 dcera Delilah.

Několikrát popřela zvěsti, že je anorektička. List Daily Mail kvůli zprávám o její poruše příjmu potravy zažalovala. V červenci 2006 uvedla, že se stala workoholičkou. „Posledních pět let mi splývá v jeden. Nemohu vám říci, co bylo v loňském roce a co rok předtím," uvedla a dodala, že je tak přepracovaná, že má strach, že pokud bude pokračovat v tomto kurzu, začne nenávidět to, co miluje.

Filmografie[editovat | editovat zdroj]

Rok Název Role Poznámky
2023 Bostonský škrtič Loretta McLaughlin
2021 Charlotte Charlotte Salomon dabing
Silent Night Nell
2020 Problémissky Sally Alexander
2019 Zraněná srdce Rachel Morgan
Official Secrets Katharine Gun
Berlin, I Love You Jane
2018 Louskáček a čtyři říše Cukrová víla Nominace – Teen Choice Awards v kategorii nejlepší herečka ve sci-fi/fantasy filmu
Colette: Příběh vášně Colette Ocenění ELLE Woman of the Year Award
Ocenění Harper's Bazaar v kategorii nejlepší britská herečka
2017 Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta Elizabeth Swann-Turner Nominace – Teen Choice Awards v kategorii nejlepší polibek (sdíleno s Orlandem Bloomem)
2016 Collateral Beauty: Druhá šance Amy
2015 Everest Jan Hall
2014 Kód Enigmy Joan Clarke Hollywood Film Award v kategorii nejlepší herečka ve vedlejší roli
Phoenix Film Critics Society Award v kategorii nejlepší herečka ve vedlejší roli
Nominace – AACTA International Award v kategorii nejlepší herečka ve vedlejší roli
Nominace – Filmová cena Britské akademie v kategorii nejlepší herečka ve vedlejší roli
Nominace – BIFA Award v kategorii nejlepší vystoupení v britském nezávislém filmu
Nominace – Critics' Choice Movie Award v kategorii nejlepší obsazení
Nominace – Critics' Choice Movie Award Nejlepší herečka ve vedlejší roli
Nominace – Dallas-Forth Worth Film Critics Assocition Award v kategorii nejlepší herečka ve vedlejší roli
Nominace – Houston Film Critics Society Award v kategorii nejlepší herečka ve vedlejší roli
Nominace – London Film Critics' Circle Award v kategorii britská herečka roku
Nominace – San Diego Film Critics Society Award v kategorii nejlepší obsazení
Nominace – San Diego Film Critics Society Award v kategorii nejlepší herečka ve vedlejší roli
Nominace – Satellite Award v kategorii nejlepší herečka ve vedlejší roli
Nominace – Screen Actors Guild Award v kategorii nejlepší obsazení
Nominace – Screen Actors Guild Awards v kategorii nejlepší herečka ve vedlejší roli
Nominace – Oscar v kategorii nejlepší herečka ve vedlejší roli
Nominace – Zlatý glóbus v kategorii nejlepší herečka ve vedlejší roli
Laggies Megan
Jack Ryan: V utajení Cathy Muller
2013 Love song Gretta Nominace – Award Circuit Community Award v kategorii nejlepší herečka v hlavní roli
2012 Hledám přítele pro konec světa Penelope Lockhart
Anna Karenina Anna Karenina Nominace – European Film Award v kategorii nejlepší herečka
Nominace – People's Choice Award v kategorii nejlepší herečka v dramatickém filmu
Nominace – Satellite Award v kategorii nejlepší herečka ve filmu
2011 Nebezpečná metoda Sabina Spielreinová Nominace – Cena Saturn v kategorii nejlepší herečka
Nominace – Washington Film Critics Circle Award v kategorii nejlepší herečka v kanadském filmu
Počátek Země Nezemě
2010 Londýnský gangster Charlotte
Steve Žena Krátký film
Neopouštěj mě Ruth Nominace – BIFA Award v kategorii nejlepší herečka ve vedlejší roli
Nominace – Cena Saturn v kategorii nejlepší herečka ve vedlejší roli
Last Night Joanna Reed
2009 The Continuing and Lametable Saga of the Suicide Brothers Kouzelná víla Krátký film
2008 Vévodkyně Georgiana Cavendish Nominace – BIFA Award v kategorii nejlepší vystoupení herečky v britském nezávislém filmu
Nominace – People's Choice Award v kategorii nejlepší filmová herečka
Na hraně lásky Vera Phillips
2007 Hedvábná cesta Hélène Joncour
Pokání Cecilia Tallis Empire Award v kategorii nejlepší mezinárodní herečka
Teen Choice Awards v kategorii nejlepší herečka v dramatickém filmu
Nominace – Filmová cena Britské akademie v kategorii nejlepší herečka v hlavní roli
Nominace – Zlatý glóbus v kategorii nejlepší herečka v dramatickém filmu
Nominace – Gransito Movie Award v kategorii nejlepší herečka
Nominace – Irish Film & Television Award v kategorii nejlepší mezinárodní herečka
Nominace – London Critics' Circle Award v kategorii britská herečka roku
Nominace – Satellite Award v kategorii nejlepší herečka v dramatickém filmu
Piráti z Karibiku: Na konci světa Elizabeth Swann People's Choice Award v kategorii nejlepší akční herečka
Teen Choice Awards v kategorii nejlepší herečka v akčním/dobrodružném filmu
Nominace – Kid's Choice Award v kategorii nejlepší filmová herečka
Nominace – Filmové a televizní ceny MTV v kategorii nejlepší ženské vystoupení
Nominace – National Movie Award v kategorii nejlepší ženské vystoupení
2006 Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže Elizabeth Swann People's Choice Award v kategorii nejlepší filmové spojení (s Johnny Deppem)
Teen Choice Awards v kategorii nejlepší výbuch vzteku a nejlepší polibek (s Orlandem Bloomem) a nejlepší výkřik
Nominace – Empire Award v kategorii nejlepší herečka
Nominace – Kid's Choice Award v kategorii nejoblíbenější ženská filmová hvězda
Nominace – Filmové a televizní ceny MTV v kategorii nejlepší vystoupení
Nominace – Teen Choice Awards v kategorii nejlepší herečka drama/akční/dobrodružný film
2005 Pýcha a předsudek Elizabeth Bennetová Dallas-Forth Worth Film Critics Association Award v kategorii nejlepší herečka (2. místo)
National Society of Film Critics Award v kategorii nejlepší herečka (2. místo)
Nominace – Oscar v kategorii nejlepší herečka
Nominace – Chicago Film Critics Association Award v kategorii nejlepší herečka
Nominace – London Film Critics' Circle Award v kategorii britská herečka roku
Nominace – Zlatý glóbus v kategorii nejlepší herečka v muzikálu nebo komedii
Nominace – Satellite Award v kategorii nejlepší herečka v muzikálu nebo komedii
Nominace – Teen Choice Awards v kategorii nejlepší herečka v dramatu/akčním/dobrodružném filmu
Nominace – Washington D.C. Area Film Critics Association Award v kategorii nejlepší herečka
Domino Domino Harvey
Svěrací kazajka Jackie
2004 Král Artuš Guinevere Irish Film & Television Award v kategorii nejlepší mezinárodní herečka
Nominace – Empire Award v kategorii nejlepší britská herečka
Nominace – Teen Choice Awards v kategorii nejlepší herečka v akčním/dobrodružném filmu nebo thrilleru
Nominace – Teen Choice Awards v kategorii nejlepší průlomová hvězda (žena)
2003 Láska nebeská Juliet Washington D.C. Area Film Critics Association Award v kategorii nejlepší obsazení
Nominace – Phoenix Film Critics Society Award v kategorii nejlepší obsazení
Piráti z Karibiku: Prokletí Černé perly Elizabeth Swann Irish Film & Television Award v kategorii nejlepší mezinárodní herečka
Teen Choice Awards v kategorii nejlepší filmová chemie (s Orlandem Bloomem)
Nominace – Filmové a televizní ceny MTV v kategorii průlomové vystoupení - žena
Nominace – Phoenix Film Critics Society Award v kategorii průlomové vystoupení na filmovém plátně
Cena Saturn v kategorii nejlepší herečka ve vedlejší roli
Nominace – Visual Effects Society Award v kategorii nejlepší vystoupení herečky/herce ve filmu se speciálními efekty
Nominace – Empire Award v kategorii nejlepší britská herečka
2002 Blafuj jako Beckham Juliette „Jules“ Paxton Golden Wave Award v kategorii nejlepší herečka
London Film Critics' Circle Award v kategorii nejlepší nováček
Online Film Critics Society Award v kategorii nejlepší průlomové vystoupení
Phoenix Film Critics Society Award v kategorii průlomové vystoupení na filmovém plátně
Čistá Louise
New Year's Eve Leah Krátký film
Doktor Živago Lara Minisérie
Prďoši Studentka hudební školy
2001 Díra Frances „Frankie“ Almond Smith Nominace – Empire Award v kategorii nejlepší nováček
Deflation Jogger
Princezna zlodějů Gwyn
1999 Star Wars: Epizoda I – Skrytá hrozba Sabé (královnina dvojnice)
Oliver Twist Rose Fleming Minisérie
1998 Návrat domů Judith Dunbar Minisérie
1996 The Treasure Seekers Princezna
1995 Nevinné lži Celie Graves
Poldové Sheena Rose Seriál, díl: „Swan Song“
1994 Vesnická aféra Natasha Jordan

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Novinky.cz: Keira Knightleyová - z dyslektičky královsky placená hvězda Archivováno 3. 10. 2013 na Wayback Machine.
  2. lko, kš: Knightleyová nečeká od své divadelní premiéry příznivé recenze. Divadlo.cz 17. prosinec 2009.
  3. Keira Knightley to play Sugar Plum Fairy in Disney's The Nutcracker [online]. [cit. 2019-02-23]. Dostupné online. 
  4. Herečka Keira Knightleyová se vdala. Obřad sledovala jen rodina. lidovky.cz [online]. 2013-05-06. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]