Cameo

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o termínu v umění. Další významy jsou uvedeny na stránce Cameo (rozcestník).

Cameo (role) [kameo] je pojem z angličtiny vyjadřující epizodní výstup (hovorově „štěk“) nějaké celebrity ve filmu, televizním pořadu či divadelní hře. Může jít o profesionálního umělce (herce, zpěváka, režiséra), ale i jinou známou osobnost jako politik, sportovec apod. Na divadle se cameo může dočkat potlesku na otevřené scéně, ačkoliv často ani není uvedeno v titulcích (může být naopak záměrným překvapením pro publikum). Cameo může být výrazné a nepřehlédnutelné, stejně jako naopak zcela nenápadné.

Cameo může mít také podobu výskytu známé fiktivní postavy v jiném díle (beletrii, komiksu), např. „vypůjčení“ postavy d'Artagnana (ze Tří mušketýrů od A. Dumase) do hry Cyrano z Bergeracu od E. Rostanda. Takovým literárním cameem ovšem může být i osoba skutečná. Často se jedná o poctu, může však jít i o parodické použití.

Původ slova[editovat | editovat zdroj]

Jde o posun anglického výrazu pro kamej – umělecký portrét provedený v miniaturních rozměrech.[1]

Historie a příklady[editovat | editovat zdroj]

Cameo rolemi byl hojně obsazen například film Mika Todda Cesta okolo světa za 80 dní z roku 1956.

Cameo roličkami proslul Alfred Hitchcock ve svých vlastních filmech – šlo o tak krátká a nenápadná vystoupení na pozadí scény (např. muž nastupující do vlaku s kontrabasem), že si jich divák ani nemusel povšimnout.

Kultovní bývalo také obsazování Stana Lee v celovečerních filmech na motivy jeho komiksů: Hulk, X-Men, Iron Man, Spider-Man 2, Thor, Avengers atd.

Režisér Garry Marshall ve svých filmech do cameo rolí často obsazoval sebe i členy svého filmového štábu (např. zvukaře, kameramany). On sám se objevil hned na dvou místech ve filmu Pretty Woman, objevil se i ve filmu Nevěsta na útěku. Ve snímku Deník princezny si zahrály dětské cameo role jeho dvě malé vnučky.

Cameo se může z nějakého výstupu stát teprve zpětně, když je jeho představitel obsazen jako klasický komparz a slavným se stane až později. Příkladem je rolička začínajícího Jacka Nicholsona v hororu R. Cormana Malý krámek hrůz. Do jisté míry je takovým případem i cameo magnáta Donalda Trumpa v komedii Sám doma 2, pozdějšího prezidenta USA, v té době ale obsazeného „jen“ coby majitele hotelu, kde se scéna natáčela.

V české filmové tvorbě byla psaním cameo rolí známá autorská dvojice Svěrák–Smoljak, v jejichž filmech často ztvárňují epizodní role jejich kolegové z divadla Járy Cimrmana. Známým cameem je role Karla Gotta (v roli sebe sama) v komedii Dědictví. Spisovatel Bohumil Hrabal se objevil jako „hitchcockovsky“ nenápadné cameo v komedii Slavnosti sněženek natočené podle jeho předlohy.

Režiséři Jan Svěrák a Filip Renč si navzájem ve svých filmech psali cameo role, podobně jako dvojice Quentin Tarantino a Robert Rodriguez.

Reference[editovat | editovat zdroj]