Kaple svatého Jana Nepomuckého (Mizerov)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kaple svatého Jana Nepomuckého
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajMoravskoslezský
OkresKarviná
ObecKarviná
LokalitaMizerov
Souřadnice
Map
Základní informace
ZasvěceníJan Nepomucký
Další informace
AdresaKarviná, ČeskoČesko Česko
Kód památky102097 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kaple svatého Jana Nepomuckého stojí v katastrálním území Karviná-město v místní části Mizerov na ulici Žižkova před hasičskou zbrojnicí. Drobná sakrální stavba byla v roce 2006 ministerstvem kultury prohlášena kulturní památkou.[1]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Kaple z druhé poloviny 19. století je v regionu typologicky ojedinělou drobnou stavbou.[2] Zděná omítaná stavba je postavena na půdorysu čtverce na hladkém soklu a ukončena čtyřbokou střechoukupolí a křížem. Kaple je na třech stranách otevřena otvory, které mají obloukové záklenky, u jejích pat je profilovaná římsa, a ukončuje ji podstřešní římsa. V prostoru kaple je umístěna pískovcová socha svatého Jana Nepomuckého vysoká 1,20 m. Světec oděný v tradičním oděvu s biretem na hlavě stojí v kontrapostu. V levé ruce ruce drží kříž s korpusem Krista a palmovou ratolest, pravou ruku má uraženu.[3] Stavba stojí na parcele, kterou vlastní město Karviná.[4]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2023-01-25]. Identifikátor záznamu 1939981541 : Kaple sv. Jana Nepomuckého. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. HUDEČEK, Lukáš. KAPLE SVATÉHO JANA NEPOMUCKÉHO. www.karvinainfo.cz [online]. [cit. 2023-01-25]. Dostupné online. 
  3. KOUBKOVÁ, Vladimíra. Rozhodnutí o prohlášení za KP. iispp.npu.cz [online]. 2006-12-06 [cit. 2023-01-25]. Dostupné online. 
  4. DANKOVÁ, Monika. Kaple z 18. století prochází opravou, kulturní památka stojí na poddolovaném území Karviné. polar.cz [online]. 2019-10-22 [cit. 2023-01-25]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]