Křižovnický ostrov

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Křižovnický ostrov
Pohled z Karlova mostu
Pohled z Karlova mostu
Křižovnický ostrov
Křižovnický ostrov
StátČeskoČesko Česko
• MěstoPraha
• ČtvrťStaré Město
Topografie
Zeměpisné souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Pohled na ostrov a oblouk Juditina mostu z Alšova nábřeží

Křižovnický ostrov je malý ostrov v Praze pod Karlovým mostem při pravém břehu Vltavy. Ostrov byl značně zmenšen při úpravách Křižovnického náměstí v 19. století. Jižní část ostrova je spojena několika klenutými oblouky s břehem a stojí na něm několik významných staveb, zbytek ostrova je zarostlý vegetací a běžně nepřístupný.

Ostrov začíná pod pilířem, který nese Staroměstskou mosteckou věž, následuje nábřežní zeď vyhlídkové terasy Křižovnického náměstí se vsazenou hlavou Bradáče. Za zdí navazuje velmistrovská budova křižovnického kláštera s nárožním rizalitem, který v sobě ukrývá zachovalý pilíř románského Juditina mostu z 12. století a hmotu původní mostní věže. Ostrov spojuje s břehem po řadě: první oblouk Karlova mostu, navazující klenba nesoucí vyhlídkovou terasu s pomníkem Karla IV., zachovalý oblouk nejstaršího českého kamenného Juditina mostu a navazující klenutí pod budovou křižovníků. Při ostrově, ukryté v tunelu tvořeném těmito oblouky, se nachází přístaviště Judita turistických lodí provozovaných firmou Pražské Benátky.

Blíže ke středu řeky je mezi Novotného lávkou a třetím pilířem Karlova mostu další, nepojmenovaný ostrůvek, obehnaný vysokou nábřežní zdí. Tento ostrov odděloval jez od náhonu staroměstských mlýnů na Novotného lávce. Dnes je na ostrově zahradní restaurace.

Další názvy[editovat | editovat zdroj]

  • Mostomlýnský ostrov

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]