Julie Delpy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Julie Delpy
Julie Delpy, 1991
Julie Delpy, 1991
Narození21. prosince 1969 (54 let)
Paříž, FrancieFrancie Francie
Alma materTisch School of the Arts
Aktivní roky1978–dosud
Partner(ka)Marc Streitenfeld (2007–2012)
RodičeAlbert Delpy
Marie Pillet
SídloLos Angeles, Kalifornie, Spojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Významné roleLeni / Evropa, Evropa
Céline / Před úsvitem
Céline / Před soumrakem
Marion / 2 dny v Paříži
Umělecké ceny
SFFCC Award – nejlepší herečka
2004 – Před soumrakem
Empire Award – nejlepší herečka
2005 – Před soumrakem
Coup de Coeur – nejlepší herečka
2007 – 2 dny v Paříži
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Julie Delpy (* 21. prosince 1969 Paříž) je původem francouzská herečka, scenáristka, zpěvačka, režisérka a také spisovatelka, která se narodila do herecké rodiny Marie Pilletové a Alberta Delpyho. Třikrát byla nominována na Césara a dvakrát na Oscara za nejlepší adaptovaný scénář. Hrála ve více než 30 filmech.

V roce 1990 odjela z Francie trvale žít do Spojených států, kde o jedenáct let později obdržela americké občanství, při ponechání francouzského.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Již v dětství se dostala k divadlu. Poprvé se objevila v devíti letech ve filmu Guerres civiles en France. Poté následovaly další role ve filmech DetektivEvropa, Evropa. Po absolvování Newyorské filmové školy se začala věnovat režii, psaní scénářů a filmovému střihu.

Mezi hrdinkami, které před kamerou ztělesnila, vynikají zejména dívky, do jejichž osudů tragicky zasahují milostné city. Její režijní debut byl v roce 2002 film s názvem Hledání Jimmyho. V roce 2004 byla nominována na cenu Akademie za svou práci na scénáři filmu Před soumrakem v režii Richarda Linklatera. Film získal ještě větší ohlas než spolupráce stejných tvůrců před devíti lety na snímku Před úsvitem. V témže roce napsala scénář k filmu Před soumrakem, za který byla nominována v roce 2005 na Oscara.

Kromě hereckých a režijních počinů rovněž v roce 2003 vydala desku Julie Delpy, pro kterou napsala texty a kde zpívala. Romantickou komedii 2 dny v Paříži (2007) zároveň režírovala a do rolí rodičů obsadila své vlastní rodiče.

V roce 2009 se stala režisérkou francouzsko-německého historického filmu La Comtesse (Hraběnka). Převzala v něm také hlavní roli hornouherské hraběnky Alžběty Báthoryové. Děj filmu se odehrává v Čachticích na Slovensku, kde měla Báthoryová rozsáhlé statky.

Soukromý život[editovat | editovat zdroj]

Herečka žije v Los Angeles. V letech 2004 až 2013 udržovala partnerský vztah s německým skladatelem filmové hudby Marcem Streitenfeldem.[1] V lednu 2009 se jim narodil syn Leo.[2]

Jejími přáteli jsou herci Ethan Hawke a Adam Goldberg. Vzorem se pro ni stala herečka Marilyn Monroe. Navrhuje také módu a zhotovuje vlastní oblečení.

Filmografie[editovat | editovat zdroj]

Umělecká fotografie Julie Delpy, 1995
Julie Delpy na festivalu v Cannes, 2002

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. MUTIUS, Franziska von: Julie Delpy mit deutschem Freund im Kino (Julie Delpy s německým přítelem v kině). Berliner Morgenpost, 6. ledna 2008, č. 5/2008, str. 30 (německy).
  2. SACHSE, Katrin: Deutsch-französische Dreisamkeit (Německo-francouzské soužití ve třech). Focus, č. 19/2009, str. 42 (německy).

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]