Skandál

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o společnosti. Další významy jsou uvedeny na stránce Skandál (rozcestník).

Skandál (do češtiny se tento výraz dostal přes německé Skandal, a tam přes francouzské scandale, z původně řeckého skandalon), neboli aféra (z francouzského affaire) je veřejná ostuda, jejíž příčinou je skutečné nebo domnělé chování osob nebo skupin, institucí – zpravidla výše postavených nebo autoritativních – které společnost považuje za nepřijatelné, za překračující meze obvyklé tolerance, nebo za nemorální či korupční. Skandály se mohou týkat jak jednání, které není v rozporu se zákony, tak i jednání, které explicitně nebo svou povahu zákon porušilo nebo je trestné.

Obvinění, na nichž je skandalizace postavena, může obsahovat jak skutečnost, tak domněnky, a mohou se týkat i jednání, v jehož hodnocení se společnost neshoduje.

Typy skandálů, podle toho v které skupině společnosti se vyskytly:

Významné skandály se často rozvinou také kolem podezření nebo obvinění ze zločinů a trestných činů, zejména pokud obviněný je významnou osobností nebo příslušníkem významné instituce (policie, církev, škola, mládežnické organizace, politické strany, státní úřady a zastupitelské sbory, zdravotnická zařízení atd.).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]