Josef Pinkava

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Josef Pinkava
Narození25. listopadu 1919
Dobrošov u Náchoda
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Úmrtí5. dubna 2006 (ve věku 86 let)
Zlín
ČeskoČesko Česko
Národnostčeská
Povolánírežisér
DětiHana Pinkavová
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Josef Pinkava (* 25. listopadu 1919 Dobrošov u Náchoda - 5. dubna 2006 Zlín) byl český režisér hraných filmů, zejména filmů pro děti a mládež.

Život[editovat | editovat zdroj]

Josef Pinkava pocházel z východních Čech, narodil se v Dobrošově u Náchoda, studoval na gymnáziu v Náchodě. Od mládí se zajímal o fotografii a film. V roce 1946 nastoupil do filmových ateliérů ve Zlíně, začínal pracovat jako asistent režie u krátkých dokumentárních filmů. V roce 1948 vstoupil do KSČ. V letech 1949- 1959 byl podepsán jako asistent režie, režisér či scenárista pod mnoha krátkými dokumenty pro potřeby škol či průmyslu. Na sklonku padesátých let spolupracoval s režisérkou Hermínou Týrlovou na animovaných filmech pro děti. V roce 1959 vytvořil svůj první samostatný krátkometrážní hraný film pro děti (Pětikoruna, 1959). Na začátku šedesátých let následoval první celovečerní film Prázdniny s Minkou (1962).

V roce 1969 byl vyloučen z KSČ. Věnoval se však hlavně apolitické tvorbě pro děti a mládež, a tak mohl točit i nadále. Za svou práci obdržel Josef Pinkava mnoho ocenění na domácích a zahraničních filmových přehlídkách. V roce 1997 získala na Zlín Film Festivalu ocenění Zlatý střevíček za mimořádný přínos kinematografii pro děti a mládež.[1] Symbolickým završením pak byla Cena města Zlína, kterou dostal v roce 1999 za celoživotní práci ve zdejším filmovém studiu. Josef Pinkava zemřel ve Zlíně 5. dubna 2006. S manželkou vychoval dvě děti. Jeho dcera, Hana Pinkavová, se také věnuje filmu, především dokumentu.

Filmografie (výběr)[editovat | editovat zdroj]

Scenáristická[editovat | editovat zdroj]

Režijní[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Uznání za tvůrčí přínos ve filmové tvorbě pro děti a mládež letos obdrží Jaroslav Uhlíř! [online]. Zlín Film Festival, 2014-02-25 [cit. 2023-07-13]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]