John Sutter

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Johann Augustus Sutter
Johann Augustus Sutter
Johann Augustus Sutter
Narození28. února 1803
Německo Kandern, Baden, Německo
Úmrtí18. června 1880
USA Lititz, Pensylvánie
Místo pohřbeníMoravian Cemetery
Povoláníobjevitel a podnikatel
DětiJohn Augustus Sutter, Jr.
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Johann Augustus Sutter (28. února 180318. června 1880) byl občan Kalifornie, švýcarského původu, spojovaný se „Zlatou horečkou“ v Kalifornii (ve které bylo zlato objeveno Jamesem W. Marshallem v Sutter's Mill) a založením pevnosti Sutter's Fort v oblasti, kde později vyrostlo hlavní město státu Kalifornie, Sacramento.
Ačkoliv se v celé Kalifornii stal slavným ve spojitosti se „Zlatou horečkou“, ironií osudu zemřel téměř na hranici chudoby, když jeho obchodní podniky krachovaly, zatímco starší syn Augustus Sutter prosperoval.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Rodný dům Johna Suttera v Kandern, (Bádensko-Württembersko, Německo).

Johann Augustus Sutter se narodil 28. února 1803 v bádenském Kandern. Jeho otec tam přišel z blízkého města Rünenberg ve Švýcarsku. Chodil do školy ve švýcarském Neuchâtelu a později vstoupil do Švýcarské armády, ve které se stal kapitánem dělostřelectva. Pro dluhy, které si nadělal neúspěšnými obchody, byl Sutter donucen opustit Evropu a odejít do Spojených států amerických. V květnu roku 1834 opustil svou ženu se sedmiletým dítětem, kteří žili ve švýcarském Burgdorfu. S francouzským pasem nastoupil na palubu lodi Sully, která cestovala z Le Havre, Francie, do New York City, kam přijel 14. července 1834.

Nový svět[editovat | editovat zdroj]

V USA Sutter podnikal mnoho cest. Společně s 35 Němci se přesunul z oblasti St. Louis ve státě Missouri do Santa Fe v Novém Mexiku, pak do města Westport. 1. dubna 1838, se připojil ke skupině misionářů, vedené lovcem kožešin Andrewem Drippsem, šel s nimi přes Oregonskou trať do Fort Vancouver v Oregonském teritoriu, kam došli v říjnu téhož roku.

John Sutter
Hrob Generála Suttera v Lititz - Moravian cemetry

Knihy a filmy[editovat | editovat zdroj]

Školní studie[editovat | editovat zdroj]

  • Albert L. Hurtado, John Sutter: A Life on the North American Frontier (2006) University of Oklahoma Press, 416 pp. ISBN 0-8061-3772-X.

Fikce[editovat | editovat zdroj]

Filmy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]