Johanna Mugrauer

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Johanna Mugrauer
Narození28. března 1869
Záblatí nebo Dobrá Voda
Úmrtí15. listopadu 1940 (ve věku 71 let)
Prachatice
Povoláníoperní pěvkyně
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Johanna Mugrauer (28. března 1869, Dobrá Voda u Záblatí15. listopadu 1940, Prachatice) byla pěvkyně Královského zemského německého divadla v Praze (dnes Stavovské), německých operních scén, zpívala i v Metropolitní opeře v New Yorku.

Život[editovat | editovat zdroj]

Johanna Mugrauer se narodila majiteli lázní v Dobré vodě Franzi Mugrauerovi a jeho ženě, Augustě. Měla devět sourozenců. Hudebně se začala vzdělávat v Linci, poté studovala čtyři roky na pražské konzervatoři. Koloraturní sopranistka nejprve zpívala v Zemském divadle v Praze, kde dostala přezdívku „Slavík Šumavy“. Poté zpívala na prestižních německých scénách – v Berlíně, v Magdeburgu, v Norimberku, Štětíně, v Rostocku a v dalších. Od roku 1906 působila v Metropolitní opeře v New Yorku, do Prachatic se vrátila roku 1910 poté, co byla znechucena zákulisními intrikami. Žila ve vile č.p. 248 u Kandlova mlýna společně se svou sestrou Marií. Po smrti jejich sestry Elisabeth se spolu s Marií starala o dvě neteře. Vyučovala je i zpěvu a veřejně občas vystupovala v městském divadle či při odpoledních dýcháncích. Zemřela roku 1940 ve věku 71 let.

Výběr z rolí[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Fencl, Pavel, Mager, Jan Antonín a Jurčo, Antonín. Prachatice: obrazy z paměti města. Prachatice: Město Prachatice, 2012, s. 335. ISBN 978-80-260-2975-5.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]