Joe Medicine Crow

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Joe Medicine Crow
Rodné jménoJoseph Medicine Crow-High Bird
Narození27. října 1913
Lodge Grass
USAUSA USA
Úmrtí3. dubna 2016 (ve věku 102 let)
Billings
USAUSA USA
NárodnostVraní indiáni a Indiáni
Alma materLinfield College
Univerzita Jižní Kalifornie
Povoláníantropolog, historik, autor, spisovatel literatury faktu a spisovatel
OceněníBronzová hvězda (2008)
rytíř Řádu čestné legie (2008)
Prezidentská medaile svobody (2009)
RodičeMedicine Crow
Funkceválečný náčelník
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Joseph Medicine Crow (česky Josef Šamanská Vrána, 27. října 1913 Lodge Grass3. dubna 2016 Billings) byl poslední indiánský válečný náčelník, autor a historik z kmene Vraních Indiánů. Jeho spisy o historii domorodých Američanů a kultuře rezervací jsou považovány za klíčová díla, ale známější je pro své spisy a přednášky týkající se bitvy u Little Bighornu v roce 1876. Během druhé světové války obdržel za službu bronzovou hvězdu a Řád čestné legie a v roce 2009 prezidentskou medaili za svobodu .

Je považován za posledního indiánského válečného náčelníka z Velkých plání a byl posledním žijícím Indiánem, který se osobně znal s účastníky bitvy u Little Bighornu.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Bílý muž ho vede (foto: Edward S. Curtis, cca 1908)

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Joseph Medicine Crow (v jazyce svého kmene Vysoký pták) se narodil v roce 1913 v rezervaci Vraních Indiánů poblíž Lodge Grass ve státě Montana, Leovi Medicine Crowovi a Amy Yellowtail (Žlutému ohonu). Leův otec byl velmi uznávaným a ctěným náčelníkem, který se ve věku 22 let stal válečným náčelníkem.

Josephův nevlastní děd z matčiny strany, Bílý muž ho vede, byl skautem amerického generála George Armstronga Custera a očitým svědkem bitvy u Little Bighornu v roce 1876. Joeova sestřenice byla Pauline Small, první žena zvolená do úřadu za Vraní Indiány.

Vzdělání[editovat | editovat zdroj]

Když byl mladý, Crow slyšel přímé ústní svědectví o bitvě u Little Bighornu v roce 1876 od nevlastního děda, který byl skautem generála George Armstronga Custera.

Od roku 1929 navštěvoval přípravný kurz na Bacone College v Muskogee v Oklahomě, kde dokončil studia jako diplomovaný specialista na umění v roce 1936. Pokračoval studiem sociologie a psychologie a v roce 1938 získal bakalářský titul na Linfield College v McMinnville ve státě Oregon. V roce 1939 získal magisterský titul z antropologie na University of Southern California v Los Angeles; byl prvním členem svého kmene, který získal magisterský titul. Jeho diplomová prace „Vliv kontaktu evropské kultury na hospodářský, sociální a náboženský život Vraních Indiánů“ se stala respektovanou prací o kultuře kmene. Doktorandské studium nedokončil kvůli vstupu USA do druhé světové války. Crow vyučoval na Indiánské škole Chemawa ve školním roce 1941/42.

Druhá světová válka[editovat | editovat zdroj]

Druhou polovinu roku 1942 strávil jako pracovník loděnic v Bremertonu ve státě Washington. V roce 1943 se připojil k americké armádě. Stal se skautem v 103. pěší divizi a bojoval ve druhé světové válce. Kdykoli šel do bitvy, nosil pod uniformou válečné barvy (dva červené pruhy na pažích) a pod helmou posvátné žluté malované orlí pírko.

Crow ve válce splnil všechny čtyři úkoly potřebné k tomu, aby se stal válečným náčelníkem (counting coup): dotknout se nepřítele, aniž by ho zabil, vzít nepřátelskou zbraň, vést úspěšnou válečnou výpravu a ukrást nepřátelského koně. Dotkl se živého nepřátelského vojáka a odzbrojil ho poté, co zahnul za roh a ocitl se tváří v tvář mladému německému vojákovi:

Vedl také úspěšnou válečnou výpravu a ukradl padesát koní ve vlastnictví nacistické SS z německého tábora za zpěvu tradiční písně cti Vraních Indiánů.

Medicine Crow je posledním členem svého kmene, který se stal válečným náčelníkem. Rozhovor s ním se objevil v dokumentárním seriálu Kena Burnse The War z roku 2007, kde popisuje svou službu za druhé světové války.

Kmenový mluvčí[editovat | editovat zdroj]

Po službě v armádě se Medicine Crow vrátil do agentury Vraních Indiánů. V roce 1948 byl jmenován kmenovým historikem a antropologem.

Crow byl zakládajícím členem Little Bighorn College a Historického centra Buffalo Billa v Cody ve státě Wyoming v roce 1976.

Jako historik byl Medicine Crow „strážcem vzpomínek“ svého kmene. Příběhy a fotografie svého lidu uchovával v archivu ve svém domě a garáži. Mezi jeho knihy patří Příběh migrace Vraních Indiánů, Medicine Crow, Sbírka zákonů a smluv Vraních Indiánů či Ze srdce Vraní domoviny. Napsal také knihu pro děti s názvem Statečný vlk a pták bouřlivák.

Úmrtí[editovat | editovat zdroj]

Medicine Crow pokračoval v psaní a přednášení na univerzitách a ve veřejných institucích až do své smrti, ve věku 102 let, dne 3. dubna 2016. Zemřel v hospici v Billings ve státě Montana. Přežil ho jeho jediný syn Ron Medicine Crow, dcery Vernelle Medicine Crow a Diane Reynolds a nevlastní dcera Garnet Watan.

Vyznamenání[editovat | editovat zdroj]

  • Crow získal čestné doktoráty od Rocky Mountain College v roce 1999, jeho alma mater Univerzity Jižní Kalifirnie v roce 2003 a Bacone College v roce 2010.
  • Jeho monografie Counting Coup: Jak jsem se stal náčelníkem Vraních Indiánů v rezervaci i mimo ni, byl v roce 2007 vybrán Národní radou pro sociální studia jako „pozoruhodná knihou pro mladé lidi“.
  • Dne 25. června 2008 obdržel Crow Crow dvě vojenská vyznamenání: bronzovou hvězdu za svou službu v americké armádě a francouzskou medaili Čestné legie, rovněž za službu během druhé světové války.
  • 17. července 2008 byl navržen na Zlatou medaili Kongresu; návrh však nezískal požadovanou podporu dvou třetin senátu.
  • 12. srpna 2009 Crow obdržel prezidentskou medaili svobody (nejvyšší civilní vyznamenání udělované ve Spojených státech) od prezidenta Baracka Obamy.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Joe Medicine Crow na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]