Jan Steinhöfer

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jan Steinhöfer, SJ
Rodné jménoJohann Steinhöfer
Jiná jménaJuan de Esteyneffer
Narození4. března 1664 nebo 7. března 1664
Jihlava, Markrabství moravské
Úmrtí2. dubna 1716 (ve věku 52 let)
Sonora, Nové Španělsko
BydlištěNové Španělsko (1692–1716)
Národnostmoravsko-německá
Povolání
Církevní heraldika
Církevní heraldika
Římskokatolický duchovní
Znám jako
Tovaryšstvo Ježíšovo
Tovaryšstvo Ježíšovo
Člen řádu Tovaryšstva Ježíšova – Jezuité
Nábož. vyznánířímskokatolické
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.
Úvodní strana díla Florilegio Medicinal z roku 1712

Jan Steinhöfer (německy Johann Steinhöfer, španělsky Juan de Esteyneffer, 4. března 1664 Jihlava2. dubna 1716 Sonora) byl moravsko-německý jezuita, farmaceut a misionář vyslaný do Nového světa. Známým se stal díky svému dílu Florilegio Medicinal z roku 1711, které sestavil na základě kombinace tradiční medicíny Střední Ameriky, evropské Materia Medica a evropské lékařské diagnózy 18. století.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v moravské německé rodině v Jihlavě.[1] Přesné znění jeho původního jména v němčině je nejasné; Juan de Esteyneffer byl jeho španělský překlad a původní německé jméno je uváděno jako Steinhofer, Steinhöfer, Steinheffer, Steineffer nebo Estainefer. Do Tovaryšstva Ježíšova vstoupil 27. září 1686, následně studoval farmacii v Brně.

V dalších letech byl z Moravy vyslán k misionářské práci do jezuitské koleje v oblasti Chihuahua v Novém Španělsku (pozdější Mexiko), aby pomáhal pečovat o staré a nemocné misionáře. Do Nového Španělska připlul roku 1692.[2] Během svého působení zde sestavil dílo Florilegio Medicinal, dokončené v roce 1711, poprvé publikované v roce 1712 (vydáno v Mexiku nakladatelstvím Dědicové J.J. Guillena Carrascosa roku 1712). Ve své době se jednalo o jednu z nejmodernějších lékařských publikací vydaných na americkém kontinentě.

Pro medicínu představuje jeho postava příklad mnicha-chirurga, který s ostatnimu sloužil v mexickém vnitrozemí a poskytovali lékařsko-chirurgickou péči jak domorodcům, tak potomkům španělských kolonistů.

Jan Steinhöfer zemřel 2. dubna 1716 během své návštěvy v oblasti Sonora.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Jeho kniha obsahuje nejen návody k léčení řady nemocí a popisy bylinných léčiv, je to také kompendium svatých, neboť ke každé z nemocí byl pro brzké uzdravení raněných nebo nemocných přiřazen některý svatý. Vyjadřuje se zde též k dobové lékařské praxi, kdy byly například amputace předávány do určitých nemocnic, kde pracovali chirurgové, přičemž těmto odborníkům vyhrazoval hlavní lékařské procedury, které by mohly být začátkem medicínskou specializací v zemi a převedením z první úrovně medicíny na novou úroveň chirurgické péče. Práce kombinuje tradiční evropskou a americkou přírodní lékařskou tradici s tehdejší moderní lékařskou vědou, o které antropoložka Margarita Artschwager Kay uvedla, že sloužila ke standardizaci bylinné terapie v severním Mexiku a jihozápadních Spojených státech.

Moderní vydání[editovat | editovat zdroj]

Florilegio medicinal; vydání, předběžná studie, poznámky, glosář a analytický rejstřík, Ma. Carmen Anzures a Bolaños. Mexiko: Academia Nacional de Medicina, 1978.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Juan de Esteyneffer na španělské Wikipedii.

  1. APATYKAR@APATYKAR.CZ, Dr Martin Dočkal; e-mail:. 38. Mezinárodní kongres z dějin farmacie (Sevilla, 18. - 22. září 2007) – CESKA-APATYKA.cz. ČESKÁ APATYKA.cz [online]. [cit. 2023-12-01]. Dostupné online. 
  2. SKOLKOVÁ, Mgr Linda. Čeští jezuité, cestovatelé a objevitelé. Ikaros [online]. 2006-06-29 [cit. 2023-12-01]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • ODLOŽILÍK, Otakar. Czech Missionaries in New Spain, The Hispanic American Historical Review, sv. 25, č. 4 (listopad 1945), s. 428-454 (anglicky)
  • Rodríguez-Paz, CA & Carreón-Bringas, R. M. Cronología quirúrgica del trauma en México. Trauma Magazine, Mexiko. 2005, 8 (1): 10-13.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]