Jalový Dvůr

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Možná hledáte: vesnici Branka, část obce Halže také v okrese Tachov, která se do roku 1950 jmenovala Jalový Dvůr (německy Galtenhof).
Jalový Dvůr
Pomník obětem první světové války
Pomník obětem první světové války
Lokalita
Charakterzaniklá osada
ObecBroumov
OkresTachov
KrajPlzeňský kraj
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Základní informace
Katastrální územíBroumov u Zadního Chodova
Jalový Dvůr
Jalový Dvůr
Další údaje
Zaniklé obce.cz2859
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jalový Dvůr (německy Galtenstallung) je zaniklá osada, která stávala na mýtině uprostřed lesů, asi 2 km na jih od Broumova v okrese Tachov, jehož byla místní částí.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Dvůr, který dal pozdější osadě název, byl vystavěn okolo roku 1760. Kolem něho později vyrostla osada a v 19. století i zámeček. Tehdy byla celá oblast v majetku vrchnosti z Chodové Plané, tedy Berchem-Haimhausenů. K roku 1890 uvádí Ottův slovník naučný 15 domů a v nich 84 obyvatel, před druhou světovou válkou je pak uváděno o jeden dům víc. Po odsunu Němců po skončení války se osadu pro její odlehlost nedařilo dosídlit. Po únoru 1948 opadly i tyto snahy. V padesátých letech 20. století došlo v rámci vytváření hraničního pásma ke zboření většiny stavení, stát zůstal pouze zámeček, který využívala Pohraniční stráž. I ten však v první polovině šedesátých let dvacátého století neminula demolice. Dnes osadu připomínají pouze terénní nerovnosti v lokalitě Jalový Dvůr a pomník z roku 1906, stojící západně nad bývalou osadou a rovněž pomník obětem první světové války a dvojice památných stromů Lípy na Jalovém dvoře.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]